Pasztet z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana - 1 szklanka (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na pasztet z kaszy jaglanej krok po kroku
Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż drobno pokrojoną cebulę, por i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na patelnię dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i podsmaż krótko.
Zmiksuj całość na jednolitą masę.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piecu 40 minut w 180 stopniach.
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat pasztetu z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to taki uniwersalny składnik, z którego jesteśmy z stanie zrobić coraz więcej rzeczy. Kto by pomyślał, że z kaszy można zrobić pasztet? A jednak, da się do tego są pyszny pasztet z kaszy jaglanej. Będzie idealny nie tylko dla dorosłych ale także dla dzieci. Co ważne kasza jaglana jest naturalnie bezglutenowa, dlatego idealnie nadaje się dla wszystkich osób wykluczających gluten ze swojej codziennej diety, ze względów zdrowotnych. Pamiętajcie, że eliminacja jakiegokolwiek składnika z naszej diety nie powinna być bezpodstawna. Tylko osoby z chorobami glutenozależnymi powinny zdecydować się na eliminację glutenu ze swojej diety, dla pozostałych osób jest on całkowicie bezpieczny i nie należy go unikać. O tyle o ile kasza jaglana idealnie sprawdzi się u osób z nietolerancją glutenu, niekoniecznie będzie ona dobra w dużych ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli takimi zaburzeniami jak insulinooporność lub jednostkami chorobowymi jak cukrzyca typu 2. Osoby te powinny stosować tak zwaną dietę cukrzycową, która zakłada spożycie produktów o niskim indeksie glikemicznym, kasza jaglana niestety należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dla osób zdrowych jest jak najbardziej odpowiednia i należy po nią sięgać w codziennej diecie.
Jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, a także witamina E i lecytyna, które korzystnie wpływają na naszą pamięć i zapamiętywanie. Dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety, oczywiście jeśli nie występują żadne przeciwskazania zdrowotne.
Pasztet z kaszy jaglanej jest bez mięsa, będzie świetnym dodatkiem do kanapek.
Pyszny pasztet w wegetariański to dobry pomysł na co dzień ale także na święta, które zbliżają się wielkimi krokami dlatego zapamiętaj ten przepis, zapewne niedługo z niego skorzystasz.
Poznaj mój prosty przepis na pasztet z kaszy jaglanej i zaserwuj go na najbliższe śniadanie dla swojej rodziny.
Dokładnie jak zrobić pasztet z kaszy jaglanej opisałam nieco niżej, poznaj przepis i spróbuj sam!
Alergeny w pasztecie z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla pasztetu z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasztet z kaszy jaglanej
Wartości odżywcze pasztetu z kaszy jaglanej
Świetny pomysł na kolacje czy śniadanie z dodatkiem pieczywa, poprzez przygotowanie pasztetu w domu mamy pewność jego składu.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.