Przepis na pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blaszka keksowa 9x22 cm

Zacznij od namoczenia fasoli. Dodaj nasiona do miski i zalej wodą tak, by je całkowicie przykryć. Zostaw na 10 godzin.

Po tym czasie fasolę przepłukaj i dodaj do garnka. Zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości, około godzinę.

Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wyłóż foremkę papierem do pieczenia.

Na oleju usmaż pokrojoną drobno marchewkę i cebulę. Jak warzywa zmiękną (około 10 minut), dodaj też 2 ząbki czosnku i podsmażaj przez chwilę.

Zblenduj odcedzoną z zalewy fasolę, podsmażone warzywa, płatki owsiane, jajko oraz przyprawy.

Masę bez grudek przelej do foremki. Posyp słonecznikiem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę.

Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką
Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką
Koszt przygotowania dania
6.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
139 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
38

Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Pyszny pasztet z białej fasoli konserwowej z marchewki posypany słonecznikiem jest bardzo prosty do zrobienia. Smakuje wyśmienicie i jest zdrowszą fit wersją mięsnego pasztetu. Tradycyjnie, najlepiej taki dodatek pasuje do pieczywa. Razem z pasztetem idealnie smakuje ogórek kiszony. To jest przepyszne i warto zrobić. Słonecznik jest bardzo chrupiący i daje fajny smak. Będzie fajnym posiłkiem dla dzieci. Dorośli również często sięgają po pasztet z fasoli, bo jest zdrowy i łatwy. Dobry pomysł na urozmaicenie jadłospisu.

Słonecznik jest w tym przepisie kluczowy. Przypieczone nasiona stają się chrupiące i mają świetny smak. Jeśli jednak nie chcesz używać słonecznika można go zastąpić innymi orzechami, ziarnami, pestkami lub nasionami.

Pasztet z fasoli jest zrobiony w tej wersji z surowej fasoli. Oznacza to, że sposób wykonania jest dłuższy. Konieczne jest moczenie fasoli – przez około 10 godzin. Po moczeniu trzeba ją ugotować. Gotuje się ją w świeżej wodzie i pierwsze 10-15 minut bez przykrycia. W ten sposób fasola staje się lepiej trawiona. Fasolę gotuje się około godzinę do miękkości. Analogicznie, nie będzie problemu z użyciem fasoli konserwowej. W przypadku fasoli z puszki sprawa jest szybsza. Fasola jest gotowa od razu o blendowania. Wystarczy tylko z fasoli odlać zalewę.

Przepis ten zawiera gluten. Jeżeli chcesz mieć wersję bez glutenu użyj płatków bezglutenowych. Ma niski indeks glikemiczny, co jest ważnym aspektem w żywieniu osób chcących dbać o zdrowie, zrzucić zbędne kilogramy lub muszą stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym. Wegetariański odpowiednik pasztetu zawiera mnóstwo błonnika, którego mięsny pasztet nie zawiera. Dodatkowo w pasztecie z fasoli nie ma miejsca na nasycone kwasy tłuszczowe. Pasztet z mięsa niestety często ma bardzo wysoką zawartość tych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane między innymi dla osób z problemami z układem krążenia.

Pasztet najlepiej jest przygotować wcześniej. Na zimno i na drugi dzień jest najsmaczniejszy. Zwłaszcza z pieczywem i warzywami – kompozycja idealna.

Wartości odżywcze pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
213.94 kcal
139.06 kcal
Białko
10.28 g
6.68 g

Węglowodany w pasztecie z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
21.14 g
13.74 g
Węglowodany przyswajalne
9.23 g
6.00 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.74 g
3.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
8.22 g
5.34 g
Tłuszcze nasycone
1.75 g
1.14 g
Tłuszcze nienasycone
6.46 g
4.20 g
Tłuszcze jednonasycone
3.56 g
2.31 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.38 g
1.55 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cholesterol
60.18 mg
39.11 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
36.19 mg
23.52 mg
Potas
167.31 mg
108.75 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń
27.78 mg
18.06 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Żelazo
1.04 mg
0.68 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką 38
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Lista alergenów dla pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane

Cena przygotowania pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Płatki owsiane
70 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób