Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Opublikowano: 19.07.2021 r., 14:23 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką
Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką
Pyszny pasztet z białej fasoli konserwowej z marchewki posypany słonecznikiem jest bardzo prosty do zrobienia. Smakuje wyśmienicie i jest zdrowszą fit wersją mięsnego pasztetu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
139 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola biała jaś nasiona suche (200 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Cebula (150 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Płatki owsiane (70 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blaszka keksowa 9x22 cm

Przepis na pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką krok po kroku

Zacznij od namoczenia fasoli. Dodaj nasiona do miski i zalej wodą tak, by je całkowicie przykryć. Zostaw na 10 godzin.

Po tym czasie fasolę przepłukaj i dodaj do garnka. Zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości, około godzinę.

Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wyłóż foremkę papierem do pieczenia.

Na oleju usmaż pokrojoną drobno marchewkę i cebulę. Jak warzywa zmiękną (około 10 minut), dodaj też 2 ząbki czosnku i podsmażaj przez chwilę.

Zblenduj odcedzoną z zalewy fasolę, podsmażone warzywa, płatki owsiane, jajko oraz przyprawy.

Masę bez grudek przelej do foremki. Posyp słonecznikiem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę.

Jak oceniasz przepis na pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Pyszny pasztet z białej fasoli konserwowej z marchewki posypany słonecznikiem jest bardzo prosty do zrobienia. Smakuje wyśmienicie i jest zdrowszą fit wersją mięsnego pasztetu. Tradycyjnie, najlepiej taki dodatek pasuje do pieczywa. Razem z pasztetem idealnie smakuje ogórek kiszony. To jest przepyszne i warto zrobić. Słonecznik jest bardzo chrupiący i daje fajny smak. Będzie fajnym posiłkiem dla dzieci. Dorośli również często sięgają po pasztet z fasoli, bo jest zdrowy i łatwy. Dobry pomysł na urozmaicenie jadłospisu.

Słonecznik jest w tym przepisie kluczowy. Przypieczone nasiona stają się chrupiące i mają świetny smak. Jeśli jednak nie chcesz używać słonecznika można go zastąpić innymi orzechami, ziarnami, pestkami lub nasionami.

Pasztet z fasoli jest zrobiony w tej wersji z surowej fasoli. Oznacza to, że sposób wykonania jest dłuższy. Konieczne jest moczenie fasoli – przez około 10 godzin. Po moczeniu trzeba ją ugotować. Gotuje się ją w świeżej wodzie i pierwsze 10-15 minut bez przykrycia. W ten sposób fasola staje się lepiej trawiona. Fasolę gotuje się około godzinę do miękkości. Analogicznie, nie będzie problemu z użyciem fasoli konserwowej. W przypadku fasoli z puszki sprawa jest szybsza. Fasola jest gotowa od razu o blendowania. Wystarczy tylko z fasoli odlać zalewę.

Przepis ten zawiera gluten. Jeżeli chcesz mieć wersję bez glutenu użyj płatków bezglutenowych. Ma niski indeks glikemiczny, co jest ważnym aspektem w żywieniu osób chcących dbać o zdrowie, zrzucić zbędne kilogramy lub muszą stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym. Wegetariański odpowiednik pasztetu zawiera mnóstwo błonnika, którego mięsny pasztet nie zawiera. Dodatkowo w pasztecie z fasoli nie ma miejsca na nasycone kwasy tłuszczowe. Pasztet z mięsa niestety często ma bardzo wysoką zawartość tych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane między innymi dla osób z problemami z układem krążenia.

Pasztet najlepiej jest przygotować wcześniej. Na zimno i na drugi dzień jest najsmaczniejszy. Zwłaszcza z pieczywem i warzywami – kompozycja idealna.

Alergeny w pasztecie z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Lista alergenów dla pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane

Wartości odżywcze pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest bogaty w błonnik. Przepis wegetariański.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
213.94
139.06
Białko (g)
10.28
6.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
21.14
13.74
Węglowodany przyswajalne (g)
9.23
6.00
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.74
3.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
8.22
5.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
1.14
Tłuszcze nienasycone (g)
6.46
4.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.56
2.31
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.38
1.55
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.18
39.11
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.21
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
36.19
23.52
Potas (mg)
167.31
108.75
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.78
18.06
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
0.68
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką 38
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Płatki owsiane
70 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Koszt składników
30.50