Pasztet pomidorowy

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy pasztet pomidorowy w foremce
Pasztet pomidorowy
Pasztet pomidorowy to pyszny dodatek do pieczywa. Ten najlepszy pasztet przygotujesz z cieciorką i soczewicą, co doda dodatkowego smaku i wartości odżywczych.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 200 min
176 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
  • Soczewica czerwona (200 g)
  • Ciecierzyca nasiona suche (200 g)
  • Olej kokosowy (25 ml)
  • Marchewka (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Mielone siemię lniane (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek, czosnek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, blender, foremka keksówka

Przepis na pasztet pomidorowy krok po kroku

Ciecierzycę umieść w misce i wlej wodę, by zakryła nasiona. Odstaw na dobę.

Kolejnego dnia wylej wodę z moczenia, wlej świeżą wodę i gotuj 75 minut.

Soczewicę wypłucz na sitku. Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj 15 minut.

Po ugotowaniu nasiona odsącz na sitku.

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Podobnie cebulę i czosnek.

Na patelni rozpuść olej kokosowy. Podsmaż na nim pokrojone warzywa.

Dodaj przecier i całość duś, aż warzywa będą miękkie.

W dużej misce umieść nasiona, warzywa z passatą, siemię lniane i po łyżeczce pieprzu ziołowego, tymianku i soli.

Całość dokładnie zblenduj.

Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w 180 st. C.

Po upieczeniu ostudź i włóż do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na pasztet pomidorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasztetu pomidorowego

Pasztet pomidorowy to pyszny dodatek do pieczywa. Ten najlepszy pasztet przygotujesz z cieciorką i soczewicą, co doda dodatkowego smaku i wartości odżywczych.

Ten sprawdzony przepis na pasztet pomidorowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Najpierw ciecierzycę umieść w misce i wlej wodę, by zakryła nasiona. Odstaw na dobę. Kolejnego dnia wylej wodę z moczenia, wlej świeżą wodę i gotuj 75 minut. Soczewicę wypłucz na sitku. Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj 15 minut. Po ugotowaniu nasiona odsącz na sitku. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Podobnie cebulę i czosnek. Na patelni rozpuść olej kokosowy. Podsmaż na nim pokrojone warzywa. Dodaj przecier i całość duś, aż warzywa będą miękkie. W dużej misce umieść nasiona, warzywa z passatą, siemię lniane i po łyżeczce pieprzu ziołowego, tymianku i soli. Całość dokładnie zblenduj. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ostudź i włóż do lodówki na całą noc. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić pasztet pomidorowy. Taki pasztet to dobry pomysł na dodatek do pieczywa lub do podania na ciepło jako danie obiadowe np. z kaszą.

Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak, a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na pasztet warzywny z soczewicą wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasztet warzywny z soczewicą, wegetariański i pełnowartościowy to tutaj białko otrzymujemy właśnie z soczewicy czerwonej. 100 g suchych nasion dostarczy aż 25 g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe, dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć.

Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Alergeny w pasztecie pomidorowym

Lista alergenów dla pasztetu pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze pasztetu pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
135.78
176.51
Białko (g)
6.07
7.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
20.33
26.43
Węglowodany przyswajalne (g)
15.92
20.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.40
5.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
4.07
5.29
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
3.27
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
2.03
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.72
0.93
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
1.10
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ciecierzyca nasiona suche.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
171.19
222.55
Witamina B6 (mg)
0.18
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.57
8.54
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.06
1.37
Brak danych dla: soczewica czerwona, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.18
Ryboflawina (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.13
1.47
Foliany (µg (mcg))
64.82
84.27
Beta karoten (µg (mcg))
1718.79
2234.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
59.77
77.71
Potas (mg)
396.80
515.85
Wapń (mg)
33.57
43.64
Fosfor (mg)
100.28
130.36
Żelazo (mg)
2.38
3.09
Cynk (mg)
1.02
1.32
Miedź (mg)
0.38
0.49
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu pomidorowego 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu pomidorowego

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Ciecierzyca nasiona suche
200 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 200 g
Olej kokosowy
25 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 25 ml
Marchewka
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Mielone siemię lniane
10 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 g
Koszt składników
35.00