Pasztet pomidorowy
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
- Soczewica czerwona (200 g)
- Ciecierzyca nasiona suche (200 g)
- Olej kokosowy (25 ml)
- Marchewka (250 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Mielone siemię lniane (10 g)
Przepis na pasztet pomidorowy krok po kroku
Ciecierzycę umieść w misce i wlej wodę, by zakryła nasiona. Odstaw na dobę.
Kolejnego dnia wylej wodę z moczenia, wlej świeżą wodę i gotuj 75 minut.
Soczewicę wypłucz na sitku. Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj 15 minut.
Po ugotowaniu nasiona odsącz na sitku.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Podobnie cebulę i czosnek.
Na patelni rozpuść olej kokosowy. Podsmaż na nim pokrojone warzywa.
Dodaj przecier i całość duś, aż warzywa będą miękkie.
W dużej misce umieść nasiona, warzywa z passatą, siemię lniane i po łyżeczce pieprzu ziołowego, tymianku i soli.
Całość dokładnie zblenduj.
Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu ostudź i włóż do lodówki na całą noc.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka z cukinii
-
Moussaka
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka z kalafiora
-
Casserole
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka z brokułami
-
Zapiekanka z kalafiorem
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Zapiekanka z dynii
-
Zapiekanka z dynią
-
Zapiekanka ziemniaczana wege
-
Zapiekanka warzywna
Więcej informacji na temat pasztetu pomidorowego
Pasztet pomidorowy to pyszny dodatek do pieczywa. Ten najlepszy pasztet przygotujesz z cieciorką i soczewicą, co doda dodatkowego smaku i wartości odżywczych.
Ten sprawdzony przepis na pasztet pomidorowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Najpierw ciecierzycę umieść w misce i wlej wodę, by zakryła nasiona. Odstaw na dobę. Kolejnego dnia wylej wodę z moczenia, wlej świeżą wodę i gotuj 75 minut. Soczewicę wypłucz na sitku. Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj 15 minut. Po ugotowaniu nasiona odsącz na sitku. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Podobnie cebulę i czosnek. Na patelni rozpuść olej kokosowy. Podsmaż na nim pokrojone warzywa. Dodaj przecier i całość duś, aż warzywa będą miękkie. W dużej misce umieść nasiona, warzywa z passatą, siemię lniane i po łyżeczce pieprzu ziołowego, tymianku i soli. Całość dokładnie zblenduj. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ostudź i włóż do lodówki na całą noc. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić pasztet pomidorowy. Taki pasztet to dobry pomysł na dodatek do pieczywa lub do podania na ciepło jako danie obiadowe np. z kaszą.
Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak, a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na pasztet warzywny z soczewicą wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasztet warzywny z soczewicą, wegetariański i pełnowartościowy to tutaj białko otrzymujemy właśnie z soczewicy czerwonej. 100 g suchych nasion dostarczy aż 25 g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe, dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć.
Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Alergeny w pasztecie pomidorowym
Lista alergenów dla pasztetu pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze pasztetu pomidorowego
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.