Przepis na zapiekankę z brokułami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne

Kurczaka pokrój w kostkę i obtocz w przyprawach.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Brokuła pokrój na mniejsze różyczki, paprykę w paski.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę, czosnek i kurczaka.

Dodaj ugotowany makaron, brokuły i paprykę.

Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego.

Posyp tartym serem i wstaw do piekarnika na 10-15 min.

zapiekanka z brokułami w białej brytwance
Zapiekanka z brokułami
Koszt przygotowania dania
19.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
626 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Zapiekanka z brokułami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance z brokułami

Zapiekanka z brokułami, z kurczakiem i z warzywami to świetny pomysł na szybki, prosty, zdrowy i jednocześnie bardzo smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. To też bardzo dobra opcja dla posiłku na wynos, który łatwo można zapakować w pudełko i zabrać do pracy lub do szkoły, jak również dania na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Przepis na zapiekanke z makaronem i brokułami to zdecydowanie przepis który warto znać. Zapiekanka brokułowa to danie, które można przygotować na wiele sposobów, z wieloma dodatkami i daje duże pole do popisu, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zamiast przygotowywać ją z filetem z kurczaka , jak to się robi najczęściej, można wykorzystać mięso z indyka lub mielone mięso wieprzowe czy wieprzowo-wołowe. Zapiekanka świetnie sprawdzi się też w wersji wegetariańskiej z tofu, ciecierzycą, czy soczewicą zamiast mięsa. Przepis na zapiekankę brokułową możesz przygotować z dowolnymi innymi warzywami. Świetnie sprawdzi się papryka, szparagi, świeży ogórek, kukurydza, fasolka szparagowa, tarta marchewka, szpinak… Zapiekankę można potraktować jako danie zero waste i do jej przygotowania wykorzystać wszystko to co aktualnie zalega nam w lodówce i niewykorzystanie szybko się zmarnuje. W przypadku makaronu najczęściej wykorzystuje się ten zwykły, biały, zachęcamy jednak do wypróbowania makaronu pełnoziarnistego, razowego. Makaron razowy, w przeciwieństwie do białego, zawiera więcej błonnika pokarmowego, składników mineralnych, witamin z grupy B oraz ma niższy indeks glikemiczny. Po jego zjedzeniu uczucie sytości utrzymuje się dłużej, co zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się głodu i podjadania między posiłkami. Jak przygotować zapiekankę z makaronem i brokułami? Wybrane mięso lub tofu należy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z ulubionymi przyprawami, dobrej jakości oliwą, posiekaną cebulką i czosnkiem. Na patelnię następnie wystarczy dodać ugotowany al dente ryż, różyczki brokułów, pokrojone warzywa, całość zalać przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Do doprawienia świetnie sprawdzi się słodka lub ostra papryka, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia... Całość wystarczy posypać tartym serem i w naczyniu żaroodpornym zapiekać w piekarniku. To wszystko co musisz zrobić, aby cieszyć się tym pysznym daniem. Jeśli chcesz przygotować wersję fit zapiekanki ogranicz dodatek sera lub wykorzystaj na przykład mozzarellę light.

Wartości odżywcze zapiekanki z brokułami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
104.43 kcal
626.58 kcal
Białko
7.54 g
45.27 g

Węglowodany w zapiekance z brokułami

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
11.08 g
66.45 g
Węglowodany przyswajalne
9.19 g
55.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.89 g
11.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
3.63 g
21.79 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
8.93 g
Tłuszcze nienasycone
2.14 g
12.86 g
Tłuszcze jednonasycone
1.73 g
10.35 g
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
2.51 g
Cholesterol
16.46 mg
98.76 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z brokułami

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
55.93 µg (mcg)
335.59 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
1.79 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.91 µg (mcg)
Witamina C
64.49 mg
386.93 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina E
1.02 mg
6.09 mg
Retinol
10.42 µg (mcg)
62.50 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.73 mg
Niacyna
2.26 mg
13.59 mg
Foliany
40.45 µg (mcg)
242.68 µg (mcg)
Beta karoten
488.30 µg (mcg)
2929.81 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z brokułami

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
48.12 mg
288.74 mg
Potas
265.21 mg
1591.28 mg
Wapń
51.62 mg
309.73 mg
Fosfor
105.70 mg
634.19 mg
Magnez
22.22 mg
133.30 mg
Żelazo
0.62 mg
3.72 mg
Cynk
0.62 mg
3.74 mg
Miedź
0.06 mg
0.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z brokułami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z brokułami

Lista alergenów dla zapiekanki z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Cena przygotowania zapiekanki z brokułami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 duża porcja
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Makaron penne
100 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Brokuły
500 g
1 sztuka
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ser Mozzarella
60 g
2 plastry
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Cebula
50 g
pół sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z brokułami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób