Przepis na zapiekankę ziemniaczaną wege krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut.

Brokuł podziel na różyczki i blanszuj we wrzątku przez 3 minuty.

Naczynie żaroodporne pokryj oliwą i wyłóż na spodzie połowę porcji ziemniaków.

Na ziemniaki połóż pokrojoną w plasterki cebulę, następnie fasolkę i brokuły.

Całość przykryj kolejną warstwą ziemniaków.

Śmietankę wymieszaj z jajkiem i przyprawami.

Sosem polej zapiekankę.

Na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Zapiekanka ziemniaczana wege podana w naczyniu żaroodpornym z ziołami.
zapiekanka ziemniaczana wege
Koszt przygotowania dania
17.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
560 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Zapiekanka ziemniaczana wege - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance ziemniaczanej wege

Zapiekanka ziemniaczana wege jest opcją niezwykle smaczną, a przy okazji naprawdę łatwą w przygotowaniu. Choć nie zawiera mięsa jest bardzo sycąca. Będzie dobrym wyborem na obiad dla całej rodziny na co dzień. Składa się z wielu warzyw, dzięki czemu jest zdrowym wyborem, a wszystkie są łatwo dostępne i tanie. Ma pyszny, wyrazisty smak.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną wege pozwala na przygotowanie dania zarówno smacznego, ale i pożywnego. Wszystko za sprawą licznych składników roślinnych, które świetnie się w niej komponują. Do głównych należą oczywiście ziemniaki. Ziemniak to warzywo, które w Polsce jest niezwykle cenione, ale również często stosowane. To ze względu na jego uniwersalność. Ma smak, który świetnie współgra z licznymi dodatkami, a do tego ze względu na różne obróbki termiczne osiąga przeróżne tekstury i faktury. Dodatkowo jest jednym z tych produktów, które wyróżniają się niezwykłym indeksem sytości, co oznacza, że po ich zjedzeniu nie ma się ochoty na kolejne przekąski przez długi czas. Ziemniak jest bogaty w witaminę C, ze względu na jego dość spore spożycie, to właśnie jedno z głównych źródeł tejże witaminy w diecie Polaków. Ziemniak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami tej zapiekanki, gdyż ma bardzo delikatny, wyważony smak. Oprócz niego w tym daniu znalazła się kolejna królowa polskiej kuchni, czyli cebula. Ze względu na swój mocny aromat świetnie przełamuje dość nudny charakter pozostałych warzyw. Wspaniale smakuje, zwłaszcza po upieczeniu, gdyż ulega lekkiej karmelizacji. Całość wieńczy dodatek czerwonej fasolki, która świetnie dba o odpowiedni poziom białka, ale również żelaza w całym tym bezmięsnym daniu. Dzięki temu to świetna opcja, która nie powoduje niedoborów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wege zapiekankę ziemniaczaną, w całości bez mięsa, jednak tak, by wciąż była wartościowym i pożywnym daniem, świetnie się składa, gdyż ten prosty przepis na to pozwala. Powstaje z niego pyszna potrawa, pełna smaku i niezwykle sycąca. Jest niezwykle dobra również z sosem pomidorowym zamiast śmietanowego.

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej wege

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(329g)
Energia (kalorie)
170.29 kcal
560.27 kcal
Białko
7.25 g
23.84 g

Węglowodany w zapiekance ziemniaczanej wege

Na 100g
Na porcję
(329g)
Węglowodany
16.83 g
55.38 g
Węglowodany przyswajalne
13.55 g
44.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.29 g
10.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(329g)
Tłuszcz
8.76 g
28.82 g
Tłuszcze nasycone
4.77 g
15.70 g
Tłuszcze nienasycone
1.57 g
5.15 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.91 g
3.00 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
0.96 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Cholesterol
17.79 mg
58.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę ziemniaczaną wege

Na 100g
Na porcję
(329g)
Witamina C
20.07 mg
66.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę ziemniaczaną wege

Na 100g
Na porcję
(329g)
Sód
85.79 mg
282.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
384.29 mg
1264.33 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
86.50 mg
284.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.38 mg
4.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej wege 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej wege

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej wege przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Ser mozzarella light
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zapiekanki ziemniaczanej wege

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Fasola czerwona
200 g
pół puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Brokuły
200 g
pół szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
1 szklanka
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Ser mozzarella light
125 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Koszt składników
53.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną wege
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób