Przepis na zapiekankę z dynii krok po kroku
- Dynia 500 g
- Kalafior 480 g
- Śmietana 18% 125 g
- Ser cheddar 150 g
- Musztarda 15 g
- Oliwa z oliwek 15 ml
- Boczek wędzony bez kości 200 g
- Ser Mozzarella 120 g
- Szczypiorek 30 g
- Piersi kurczaka bez skóry 650 g
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
Kalafiora podziel na różyczki i włóż do wrzącej wody na 3 minuty, następnie odcedź i włóż do naczynia żaroodpornego.
Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie wrzuć do wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie połącz ją z kalafiorem.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany, dodaj go do pozostałych składników zapiekanki.
W misce zmieszaj śmietanę, musztardę, posiekany szczypiorek i starty cheddar, a także przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej zapiekankę.
Do zapiekanki wrzuć pokrojony w kostkę boczek, a na wierzchu ułóż mozzarellę.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
Zapiekanka z dynii - cechy przepisu
Więcej o zapiekance z dynii
Zapiekanka z dyni to świetna opcja na naprawdę wspaniałe danie, pełne smaku, ale również zdrowe. Dynia połączona z kalafiorem i mięsem smakuje po prostu fantastycznie. Sprawdzi się wprost fantastycznie na lunch, czy sycącą kolację. Choć nie zawiera makaronu, to wciąż syci na długo. Ze względu na naprawdę duży udział białka.
Przepis na zapiekankę z dyni będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy kochają proste dania o wspaniałym smaku. Do przygotowania tej zapiekanki nie potrzeba wiele, wystarczy piekarnik i odpowiednie naczynie żaroodporne, które można używać w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem tego pysznego dania jest dynia. To warzywo, które wciąż nie cieszy się dużą popularnością. A jest naprawdę zdrowe. To prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Zawiera ogromną ilość antyoksydantów, a głównym jest beta-karoten, który można spotkać głównie w czerwonych i pomarańczowych warzywach. Dba on o prawidłową pracę serca, a także dobry wzrok. Dynia jest też dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Oprócz tego ma również niski indeks glikemiczny i zawiera bardzo mało kalorii. Dlatego dynia powinna gościć w menu jak najczęściej, dzięki temu przepisowi może. W tym daniu łączy się ją z kalafiorem, który nie tylko dodaje całości wspaniałego smaku, ale również sprawia, że zapiekanka jest bardziej odżywcza. Warzywa są w niej sparowane razem z mięsem drobiowym, które sprawia, że całość jest niezwykle sycąca. To wspaniały pomysł na bardzo odżywczy posiłek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę z dyni, która będzie naprawdę smaczna, a przy okazji bardzo łatwa w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobry pomysł na obiad, który można zrobić w piekarniku. Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć najlepszą zapiekankę, w której króluje dynia piżmowa.
Wartości odżywcze zapiekanki z dynii
Energia i białka
(381g)
Węglowodany w zapiekance z dynii
(381g)
Tłuszcze
(381g)
Witaminy w przepisie na zapiekankę z dynii
(381g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z dynii
(381g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance z dynii
Lista alergenów dla zapiekanki z dynii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser cheddar
- Ser Mozzarella
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda