Przepis na zapiekankę z dynii krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Kalafiora podziel na różyczki i włóż do wrzącej wody na 3 minuty, następnie odcedź i włóż do naczynia żaroodpornego.

Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie wrzuć do wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie połącz ją z kalafiorem.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany, dodaj go do pozostałych składników zapiekanki.

W misce zmieszaj śmietanę, musztardę, posiekany szczypiorek i starty cheddar, a także przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej zapiekankę.

Do zapiekanki wrzuć pokrojony w kostkę boczek, a na wierzchu ułóż mozzarellę.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Zapiekanka z dynii podana w naczyniu żaroodpornym.
zapiekanka z dynii
Koszt przygotowania dania
50.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
556 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Zapiekanka z dynii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z dynii

Zapiekanka z dyni to świetna opcja na naprawdę wspaniałe danie, pełne smaku, ale również zdrowe. Dynia połączona z kalafiorem i mięsem smakuje po prostu fantastycznie. Sprawdzi się wprost fantastycznie na lunch, czy sycącą kolację. Choć nie zawiera makaronu, to wciąż syci na długo. Ze względu na naprawdę duży udział białka.

Przepis na zapiekankę z dyni będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy kochają proste dania o wspaniałym smaku. Do przygotowania tej zapiekanki nie potrzeba wiele, wystarczy piekarnik i odpowiednie naczynie żaroodporne, które można używać w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem tego pysznego dania jest dynia. To warzywo, które wciąż nie cieszy się dużą popularnością. A jest naprawdę zdrowe. To prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Zawiera ogromną ilość antyoksydantów, a głównym jest beta-karoten, który można spotkać głównie w czerwonych i pomarańczowych warzywach. Dba on o prawidłową pracę serca, a także dobry wzrok. Dynia jest też dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Oprócz tego ma również niski indeks glikemiczny i zawiera bardzo mało kalorii. Dlatego dynia powinna gościć w menu jak najczęściej, dzięki temu przepisowi może. W tym daniu łączy się ją z kalafiorem, który nie tylko dodaje całości wspaniałego smaku, ale również sprawia, że zapiekanka jest bardziej odżywcza. Warzywa są w niej sparowane razem z mięsem drobiowym, które sprawia, że całość jest niezwykle sycąca. To wspaniały pomysł na bardzo odżywczy posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę z dyni, która będzie naprawdę smaczna, a przy okazji bardzo łatwa w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobry pomysł na obiad, który można zrobić w piekarniku. Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć najlepszą zapiekankę, w której króluje dynia piżmowa.

Wartości odżywcze zapiekanki z dynii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(381g)
Energia (kalorie)
146.09 kcal
556.59 kcal
Białko
12.95 g
49.33 g

Węglowodany w zapiekance z dynii

Na 100g
Na porcję
(381g)
Węglowodany
3.23 g
12.29 g
Węglowodany przyswajalne
2.64 g
10.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
2.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(381g)
Tłuszcz
9.03 g
34.39 g
Tłuszcze nasycone
4.90 g
18.65 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.11 g
15.65 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.19 g
12.17 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
3.48 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
43.31 mg
165.00 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z dynii

Na 100g
Na porcję
(381g)
Witamina A
133.08 µg (mcg)
507.02 µg (mcg)
Witamina B6
0.34 mg
1.30 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
1.31 µg (mcg)
Witamina C
12.91 mg
49.18 mg
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Witamina E
0.39 mg
1.49 mg
Retinol
36.54 µg (mcg)
139.24 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.62 mg
Niacyna
3.91 mg
14.90 mg
Foliany
21.93 µg (mcg)
83.54 µg (mcg)
Beta karoten
722.75 µg (mcg)
2753.67 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z dynii

Na 100g
Na porcję
(381g)
Sód
243.49 mg
927.68 mg
Potas
296.59 mg
1130.01 mg
Wapń
91.95 mg
350.33 mg
Fosfor
167.84 mg
639.46 mg
Magnez
20.69 mg
78.83 mg
Żelazo
0.52 mg
2.00 mg
Cynk
1.02 mg
3.87 mg
Miedź
0.06 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z dynii 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z dynii

Lista alergenów dla zapiekanki z dynii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser cheddar
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania zapiekanki z dynii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Kalafior
480 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 480 g
Śmietana 18%
125 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Ser cheddar
150 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 150 g
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Szczypiorek
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Piersi kurczaka bez skóry
650 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
20.80
Za 650 g
Koszt składników
94.20
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z dynii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób