Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu krok po kroku
- Ciasto francuskie 300 g
- Kapusta kiszona 350 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Pieczarki 300 g
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Masło 10 g 1 łyżka
Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i posiekaj. Umieść w garnku, zalej wszystko wodą, tak aby przykryła kapustę i gotuj ok. 20-30 minut.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pieczarki z cebulą i czosnkiem.
Odcedź kapustę i dodaj do pieczarek. Wymieszaj, dopraw i podsmażaj ok. 10 minut.
Ciasto francuskie podziel na kwadraty o równej wielkości. Na środek każdego nakładaj farsz, przykryj wolnymi bokami i zlep.
Piecz paszteciki w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut do zarumienienia.
Często zadawane pytania
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Ciasto naleśnikowe na krokiety
-
Barszcz kiszony
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Barszcze

(liczba kalorii)
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu - cechy przepisu
Więcej o pasztecikach z ciasta francuskiego do barszczu
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu z kapustą i grzybami to świetny pomysł na pyszne przekąski wigilijne na święta, ale nie tylko. Są pyszne, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu - nie wymagają większych umiejętności kulinarnych, więc bez problemu sobie z nimi poradzisz, nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Dla jeszcze większego ułatwienia możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie, zamiast samodzielnie przygotowywać je od początku. Przygotowane w ten sposób paszteciki są równie dobre, a możesz zaoszczędzić naprawdę dużo czasu. Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu? Składniki, które będą Ci potrzebne to płaty gotowego ciasta francuskiego, kapusta kiszona, pieczarki cebula, czosnek i przyprawy. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy, że posiekasz i ugotujesz kapustę kiszoną, podsmażysz na patelni z posiekaną cebulką, czosnkiem, pieczarkami i przyprawami i tak przygotowany farsz porcjami będziesz nakładać na wycięte równej wielkości kwadratowe porcje ciasta francuskiego, zawijając następnie w paszteciki. Farsz do pasztecików wigilijnych możesz urozmaicić dodatkiem tartych warzyw, na przykład marchewki, pietruszki lub selera, ewentualnie mięsa oraz dodać swoje ulubione przyprawy. Paszteciki świąteczne z kapustą i grzybami najlepiej smakują na ciepło, prosto z pieca, ale przez dwa, trzy kolejne dni również będą przepyszne. Idealnie sprawdzą się do barszczu, ale również jako przystawki na Sylwestra i inne okazje. Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu.
Wartości odżywcze pasztecików z ciasta francuskiego do barszczu
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w pasztecikach z ciasta francuskiego do barszczu
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pasztecikach z ciasta francuskiego do barszczu
Lista alergenów dla pasztecików z ciasta francuskiego do barszczu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło