Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu

Opublikowano: 27.02.2022 r., 23:14 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu to przepyszny bożonarodzeniowy przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
357 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie (300 g)
  • Kapusta kiszona (350 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu krok po kroku

Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i posiekaj. Umieść w garnku, zalej wszystko wodą, tak aby przykryła kapustę i gotuj ok. 20-30 minut.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pieczarki z cebulą i czosnkiem.

Odcedź kapustę i dodaj do pieczarek. Wymieszaj, dopraw i podsmażaj ok. 10 minut.

Ciasto francuskie podziel na kwadraty o równej wielkości. Na środek każdego nakładaj farsz, przykryj wolnymi bokami i zlep.

Piecz paszteciki w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,4% osób

Więcej informacji na temat pasztecików z ciasta francuskiego do barszczu

Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu z kapustą i grzybami to świetny pomysł na pyszne przekąski wigilijne na święta, ale nie tylko. Są pyszne, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu - nie wymagają większych umiejętności kulinarnych, więc bez problemu sobie z nimi poradzisz, nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Dla jeszcze większego ułatwienia możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie, zamiast samodzielnie przygotowywać je od początku. Przygotowane w ten sposób paszteciki są równie dobre, a możesz zaoszczędzić naprawdę dużo czasu. Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu? Składniki, które będą Ci potrzebne to płaty gotowego ciasta francuskiego, kapusta kiszona, pieczarki cebula, czosnek i przyprawy. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy, że posiekasz i ugotujesz kapustę kiszoną, podsmażysz na patelni z posiekaną cebulką, czosnkiem, pieczarkami i przyprawami i tak przygotowany farsz porcjami będziesz nakładać na wycięte równej wielkości kwadratowe porcje ciasta francuskiego, zawijając następnie w paszteciki. Farsz do pasztecików wigilijnych możesz urozmaicić dodatkiem tartych warzyw, na przykład marchewki, pietruszki lub selera, ewentualnie mięsa oraz dodać swoje ulubione przyprawy. Paszteciki świąteczne z kapustą i grzybami najlepiej smakują na ciepło, prosto z pieca, ale przez dwa, trzy kolejne dni również będą przepyszne. Idealnie sprawdzą się do barszczu, ale również jako przystawki na Sylwestra i inne okazje. Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu.

Alergeny w pasztecikach z ciasta francuskiego do barszczu

Lista alergenów dla pasztecików z ciasta francuskiego do barszczu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pasztecików z ciasta francuskiego do barszczu

na 100g gotowej potrawy

Połączenie kapusty, pieczarek i cebuli jest dość ciężkostrawne dlatego u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, duże ilości mogą powodować pewne dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
178.70
357.40
Białko (g)
3.38
6.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
16.14
32.28
Węglowodany przyswajalne (g)
14.31
28.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
3.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.60
23.19
Tłuszcze nasycone (g)
3.85
7.69
Tłuszcze nienasycone (g)
7.75
15.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.28
12.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.47
2.94
Cholesterol (mg)
2.01
4.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
6.72
13.44
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina C (mg)
6.38
12.76
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.36
Retinol (µg (mcg))
6.27
12.54
Tiamina (mg)
0.15
0.30
Ryboflawina (mg)
0.20
0.40
Niacyna (mg)
2.25
4.49
Foliany (µg (mcg))
36.32
72.64
Beta karoten (µg (mcg))
4.23
8.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
288.07
576.13
Potas (mg)
179.49
358.97
Wapń (mg)
17.24
34.47
Fosfor (mg)
51.84
103.68
Magnez (mg)
12.45
24.90
Żelazo (mg)
1.37
2.75
Cynk (mg)
0.38
0.77
Miedź (mg)
0.13
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z ciasta francuskiego do barszczu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego do barszczu

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Kapusta kiszona
350 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 350 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
31.00