Przepis na pastę z jajek i twarogu krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ostudź i obierz ze skorupy, pokrój w małą kostkę.

Twaróg rozgnieć widelcem i połącz z jajkami.

Dopraw do smaku, dodaj majonez i musztardę, wymieszaj.

Pastą posmaruj kanapki i posyp obficie posiekanym szczypiorkiem.

pasta z jajek i twarogu
Pasta z jajek i twarogu
Koszt przygotowania dania
11.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
163 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
20

Pasta z jajek i twarogu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z jajek i twarogu

Pasta z jajek i twarogu to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub śniadanie.

Klasyczna pasta składa się przeważnie tylko z ugotowanych jajek, majonezu i niewielkiej ilości podstawowych przypraw, takich jak sól, pieprz. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na pastę z jajek i twarogu, która będzie pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu.

Będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w jajka, twaróg, szczypiorek, majonez, musztardę, pieprz i sól.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Zatem, jak zrobić pastę z jajkiem i twarogiem?

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.

Następnie ostudzisz je, obierzesz ze skorupy i pokroisz w drobną kostkę. Jeśli chcesz, śmiało możesz zetrzeć je na tarce. Następnie, rozgnieć twaróg widelcem i połącz z jajkami, dodaj majonez i musztardę, dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Pasta będzie bardzo dobra i smaczna, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.

Pyszna pasta do chleba gotowa do spożycia, możesz podawać ją na śniadanie. Będzie to też dobry pomysł na kolację. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na pastę do kanapek, która jest najlepsza i niesamowicie łatwa oraz szybka w przygotowaniu, koniecznie wypróbuj go w swoim domu. Pastę pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci, warto zadbać, aby jajka znajdowały się w naszej diecie. Nie ma się co obawiać o cholesterol, jest on bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, odpowiada między innymi za budowę ścian komórkowych i tworzy osłonki mielinowe.

Wartości odżywcze pasty z jajek i twarogu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
163.12 kcal
163.12 kcal
Białko
11.12 g
11.12 g

Węglowodany w paście z jajek i twarogu

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
1.42 g
1.42 g
Węglowodany przyswajalne
1.27 g
1.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.15 g
0.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
12.23 g
12.23 g
Tłuszcze nasycone
4.25 g
4.25 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.93 g
7.93 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.76 g
3.76 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.17 g
4.17 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
263.76 mg
263.76 mg

Witaminy w przepisie na pastę z jajek i twarogu

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
126.09 µg (mcg)
126.09 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.71 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Witamina C
1.84 mg
1.84 mg
Witamina D
1.42 µg (mcg)
1.42 µg (mcg)
Witamina E
0.96 mg
0.96 mg
Retinol
118.90 µg (mcg)
118.90 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.36 mg
Niacyna
0.10 mg
0.10 mg
Foliany
38.66 µg (mcg)
38.66 µg (mcg)
Beta karoten
85.43 µg (mcg)
85.43 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z jajek i twarogu

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
217.82 mg
217.82 mg
Potas
129.04 mg
129.04 mg
Wapń
59.54 mg
59.54 mg
Fosfor
173.35 mg
173.35 mg
Magnez
12.03 mg
12.03 mg
Żelazo
1.32 mg
1.32 mg
Cynk
1.01 mg
1.01 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z jajek i twarogu 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z jajek i twarogu

Lista alergenów dla pasty z jajek i twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania pasty z jajek i twarogu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Ser twarogowy półtłusty
125 g
1/2 kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 125 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Szczypiorek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na pastę z jajek i twarogu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób