Naleśniki z soczewicą
- Soczewica czerwona (150 g)
- Ryż biały (150 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Suszone pomidory w oleju (150 g)
- Fasolka szparagowa mrożona (300 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (700 g)
- Mleko 3,2% (800 ml)
- Masło klarowane (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser żółty (200 g)
Przepis na naleśniki z soczewicą krok po kroku
Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości.
W drugim garnku ugotuj ryż biały.
Obierz z łupiny cebulę i zeszklij na maśle klarowanym.
Dodaj na patelnię rozmrożoną fasolkę szparagową, pokrój w kostkę pomidory suszone i całość podsmaż przez 10 minut.
Dodaj ugotowaną soczewicę i ryż oraz kukurydzę z puszki.
Dopraw solą, pieprzem i resztą przypraw wedle uznania. Całość wymieszaj ze śmietaną.
W misce umieść mąkę pszenną, jajka i mleko, zmiksuj. Dodaj rozpuszczone masło klarowane i wymieszaj dokładnie.
Naleśniki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Każdy naleśnik faszeruj soczewicą z ryżem.
Naleśniki umieść w naczyniu do zapiekania i posyp startym żółtym serem.
Naleśniki zapiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z soczewicą
Naleśniki z soczewicą to wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Naleśniki możesz zapiec lub podawać z sosem jogurtowym na zimno. Przepis na naleśniki z soczewicą jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia naleśników z farszem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica czerwona, cebula, ryż biały, suszone pomidory, fasolka szparagowa i kukurydza w puszce, śmietana kwaśna 12%, sól, pieprz, bazylia, oregano i tymianek oraz masło klarowane, mąka pszenna, mleko, jajka, ser żółty.
Jak zrobić naleśniki z soczewicą? Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości. W drugim garnku ugotuj ryż biały. Obierz z łupiny cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj na patelnię fasolkę szparagową (jeśli używasz mrożonej, rozmroź ją przed użyciem), pokrój w kostkę pomidory suszone i całość podsmaż przez 10 minut. Dodaj ugotowaną soczewicę i ryż oraz kukurydzę z puszki. Dopraw solą, pieprzem i resztą przypraw wedle uznania. Całość wymieszaj ze śmietaną. W misce umieść mąkę pszenną, jajka i mleko, zmiksuj. Dodaj rozpuszczone masło klarowane i wymieszaj dokładnie. Naleśniki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Każdy naleśnik faszeruj soczewicą z ryżem. Naleśniki umieść w naczyniu do zapiekania i posyp startym żółtym serem i zapiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Najważniejszą jej zaletą dla osób na dietach wegetariańskich jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Pomidory suszone są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne.
Podsumowując smaczne naleśniki są dobre także podczas wieczornych spotkań ze znajomymi. Farsz z soczewicy możesz wzbogacić także o dodatek innych ulubionych warzyw. Pomysł na naleśniki z soczewicą to doskonałe danie bez mięsne. Pyszne naleśniki możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Alergeny w naleśnikach z soczewica
Lista alergenów dla naleśników z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło klarowane
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników z soczewicą
Naleśniki z soczewicą to danie bez dodatku mięsa. Posiłki z dodatkiem białka roślinnego powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu. Danie zawiera dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.