Naleśniki z soczewicą

Opublikowano: 02.11.2021 r., 8:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z soczewicą i bazylią
Naleśniki z soczewicą
Naleśniki z soczewicą to doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny. Aromatyczny farsz do naleśników zawiera dużo błonnika oraz cenne składniki mineralne.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
752 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Soczewica czerwona (150 g)
  • Ryż biały (150 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Suszone pomidory w oleju (150 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona (300 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (700 g)
  • Mleko 3,2% (800 ml)
  • Masło klarowane (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser żółty (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki z soczewicą krok po kroku

Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości.

W drugim garnku ugotuj ryż biały.

Obierz z łupiny cebulę i zeszklij na maśle klarowanym.

Dodaj na patelnię rozmrożoną fasolkę szparagową, pokrój w kostkę pomidory suszone i całość podsmaż przez 10 minut.

Dodaj ugotowaną soczewicę i ryż oraz kukurydzę z puszki.

Dopraw solą, pieprzem i resztą przypraw wedle uznania. Całość wymieszaj ze śmietaną.

W misce umieść mąkę pszenną, jajka i mleko, zmiksuj. Dodaj rozpuszczone masło klarowane i wymieszaj dokładnie.

Naleśniki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Każdy naleśnik faszeruj soczewicą z ryżem.

Naleśniki umieść w naczyniu do zapiekania i posyp startym żółtym serem.

Naleśniki zapiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat naleśników z soczewicą

Naleśniki z soczewicą to wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Naleśniki możesz zapiec lub podawać z sosem jogurtowym na zimno. Przepis na naleśniki z soczewicą jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia naleśników z farszem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica czerwona, cebula, ryż biały, suszone pomidory, fasolka szparagowa i kukurydza w puszce, śmietana kwaśna 12%, sól, pieprz, bazylia, oregano i tymianek oraz masło klarowane, mąka pszenna, mleko, jajka, ser żółty.

Jak zrobić naleśniki z soczewicą? Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości. W drugim garnku ugotuj ryż biały. Obierz z łupiny cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj na patelnię fasolkę szparagową (jeśli używasz mrożonej, rozmroź ją przed użyciem), pokrój w kostkę pomidory suszone i całość podsmaż przez 10 minut. Dodaj ugotowaną soczewicę i ryż oraz kukurydzę z puszki. Dopraw solą, pieprzem i resztą przypraw wedle uznania. Całość wymieszaj ze śmietaną. W misce umieść mąkę pszenną, jajka i mleko, zmiksuj. Dodaj rozpuszczone masło klarowane i wymieszaj dokładnie. Naleśniki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Każdy naleśnik faszeruj soczewicą z ryżem. Naleśniki umieść w naczyniu do zapiekania i posyp startym żółtym serem i zapiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Najważniejszą jej zaletą dla osób na dietach wegetariańskich jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Pomidory suszone są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne.

Podsumowując smaczne naleśniki są dobre także podczas wieczornych spotkań ze znajomymi. Farsz z soczewicy możesz wzbogacić także o dodatek innych ulubionych warzyw. Pomysł na naleśniki z soczewicą to doskonałe danie bez mięsne. Pyszne naleśniki możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Alergeny w naleśnikach z soczewica

Lista alergenów dla naleśników z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z soczewicą to danie bez dodatku mięsa. Posiłki z dodatkiem białka roślinnego powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu. Danie zawiera dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
231.49
752.33
Białko (g)
8.22
26.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
26.94
87.54
Węglowodany przyswajalne (g)
25.74
83.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
3.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
10.42
33.88
Tłuszcze nasycone (g)
6.72
21.84
Tłuszcze nienasycone (g)
3.70
12.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
10.05
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
1.98
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.28
173.17
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
85.61
278.24
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.93
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.67
21.66
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
1.41
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.78
256.02
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.89
Ryboflawina (mg)
0.22
0.70
Niacyna (mg)
1.84
6.00
Foliany (µg (mcg))
51.92
168.75
Beta karoten (µg (mcg))
45.58
148.14
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
98.94
321.56
Potas (mg)
220.02
715.06
Wapń (mg)
91.12
296.15
Fosfor (mg)
129.48
420.82
Magnez (mg)
24.22
78.72
Żelazo (mg)
1.90
6.18
Cynk (mg)
0.98
3.18
Miedź (mg)
0.15
0.48
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z soczewicą 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z soczewicą

Koszt składników
55.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
150 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 150 g
Ryż biały
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Suszone pomidory w oleju
150 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 150 g
Fasolka szparagowa mrożona
300 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Mleko 3,2%
800 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 ml
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
55.40