Przepis na naleśniki z soczewicą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia do naleśników

Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości.

W drugim garnku ugotuj ryż biały.

Obierz z łupiny cebulę i zeszklij na maśle klarowanym.

Dodaj na patelnię rozmrożoną fasolkę szparagową, pokrój w kostkę pomidory suszone i całość podsmaż przez 10 minut.

Dodaj ugotowaną soczewicę i ryż oraz kukurydzę z puszki.

Dopraw solą, pieprzem i resztą przypraw wedle uznania. Całość wymieszaj ze śmietaną.

W misce umieść mąkę pszenną, jajka i mleko, zmiksuj. Dodaj rozpuszczone masło klarowane i wymieszaj dokładnie.

Naleśniki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Każdy naleśnik faszeruj soczewicą z ryżem.

Naleśniki umieść w naczyniu do zapiekania i posyp startym żółtym serem.

Naleśniki zapiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Naleśniki z soczewicą podane są na talerzu. Naleśniki udekorowane są listkami bazylii.
Naleśniki z soczewicą
Koszt przygotowania dania
34.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
752 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Naleśniki z soczewicą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naleśnikach z soczewica

Naleśniki z soczewicą to wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Naleśniki możesz zapiec lub podawać z sosem jogurtowym na zimno. Przepis na naleśniki z soczewicą jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia naleśników z farszem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica czerwona, cebula, ryż biały, suszone pomidory, fasolka szparagowa i kukurydza w puszce, śmietana kwaśna 12%, sól, pieprz, bazylia, oregano i tymianek oraz masło klarowane, mąka pszenna, mleko, jajka, ser żółty.

Jak zrobić naleśniki z soczewicą? Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości. W drugim garnku ugotuj ryż biały. Obierz z łupiny cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj na patelnię fasolkę szparagową (jeśli używasz mrożonej, rozmroź ją przed użyciem), pokrój w kostkę pomidory suszone i całość podsmaż przez 10 minut. Dodaj ugotowaną soczewicę i ryż oraz kukurydzę z puszki. Dopraw solą, pieprzem i resztą przypraw wedle uznania. Całość wymieszaj ze śmietaną. W misce umieść mąkę pszenną, jajka i mleko, zmiksuj. Dodaj rozpuszczone masło klarowane i wymieszaj dokładnie. Naleśniki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Każdy naleśnik faszeruj soczewicą z ryżem. Naleśniki umieść w naczyniu do zapiekania i posyp startym żółtym serem i zapiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Najważniejszą jej zaletą dla osób na dietach wegetariańskich jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Pomidory suszone są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne.

Podsumowując smaczne naleśniki są dobre także podczas wieczornych spotkań ze znajomymi. Farsz z soczewicy możesz wzbogacić także o dodatek innych ulubionych warzyw. Pomysł na naleśniki z soczewicą to doskonałe danie bez mięsne. Pyszne naleśniki możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Wartości odżywcze naleśników z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
231.49 kcal
752.33 kcal
Białko
8.22 g
26.70 g

Węglowodany w naleśnikach z soczewica

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
26.94 g
87.54 g
Węglowodany przyswajalne
25.74 g
83.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
3.90 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
10.42 g
33.88 g
Tłuszcze nasycone
6.66 g
21.65 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.70 g
12.03 g
Tłuszcze jednonasycone
3.09 g
10.05 g
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
1.98 g
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
53.28 mg
173.17 mg
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A
85.61 µg (mcg)
278.24 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.43 mg
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
6.67 mg
21.66 mg
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.43 µg (mcg)
1.41 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
78.78 µg (mcg)
256.02 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.89 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.70 mg
Niacyna
1.84 mg
6.00 mg
Foliany
51.92 µg (mcg)
168.75 µg (mcg)
Beta karoten
45.58 µg (mcg)
148.14 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
98.94 mg
321.56 mg
Potas
220.02 mg
715.06 mg
Wapń
91.12 mg
296.15 mg
Fosfor
129.48 mg
420.82 mg
Magnez
24.22 mg
78.72 mg
Żelazo
1.90 mg
6.18 mg
Cynk
0.98 mg
3.18 mg
Miedź
0.15 mg
0.48 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z soczewicą 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z soczewica

Lista alergenów dla naleśników z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania naleśników z soczewicą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
150 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 150 g
Ryż biały
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Suszone pomidory w oleju
150 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 150 g
Fasolka szparagowa mrożona
300 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Mleko 3,2%
800 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 ml
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
55.40
Jak oceniasz przepis na naleśniki z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób