Muffinki z mąki orkiszowej

Opublikowano: 22.01.2022 r., 22:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
muffinki z mąki orkiszowej
Muffinki z mąki orkiszowej
Muffinki z mąki orkiszowej to idealna przekąska w ciągu dnia lub słodki lunch w ciągu dnia. Poznaj mój przepis i przygotuj babeczki czekoladowe, które pokocha każdy.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
176 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka orkiszowa 1 szklanka (250 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek, miska

Przepis na muffinkę z mąki orkiszowej krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku i ostudź.

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, wbij jajka, wsyp cukier i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj masło i wymieszaj, na końcu dodaj posiekaną czekoladę.

Przełóż masę do specjalnych foremek.

Upiecz babeczki w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na muffinkę z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat muffinki z mąki orkiszowej

Muffinki z mąki orkiszowej to szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.

Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.

Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Słodkie babeczki powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę orkiszową, cukier, czekoladę, jajka, mleko i odrobinę oleju.

Mąka orkiszowa, którą użyłam, naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.

Charakteryzuje się ona niskim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Dodatkowo cukier, olej rzepakowy, truskawki i cukier puder. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Wybierając czekoladę, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinna ona zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.

Zatem, jak zrobić muffinki z mąki orkiszowej?

Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, dodasz cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki i wlej olej. Na samym końcu wsyp posiekaną czekoladę. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.

Sam widzisz jak łatwe i proste w przygotowaniu są nasze babeczki.

Skoro już znasz mój prosty przepis na muffinki z mąki orkiszowej, spróbuj je przygotować w swoim domu. Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak świeże maliny, cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser.

Alergeny w muffince z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla muffinki z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinki z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Muffinki możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz mąkę orkiszową na bezglutenową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
352.29
176.14
Białko (g)
7.19
3.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
31.32
15.66
Węglowodany przyswajalne (g)
27.86
13.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.45
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
22.70
11.35
Tłuszcze nasycone (g)
14.99
7.50
Tłuszcze nienasycone (g)
7.71
3.86
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
115.64
57.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
190.17
95.08
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.02
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.16
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
0.30
Witamina E (mg)
0.68
0.34
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
35.77
17.89
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
37.54
18.77
Potas (mg)
111.35
55.67
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.89
26.94
Fosfor (mg)
84.78
42.39
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.87
9.93
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
0.78
Cynk (mg)
0.57
0.28
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinki z mąki orkiszowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinki z mąki orkiszowej

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
250 g
1 szklanka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
34.00