Muffinki czekoladowe z serem
- Ser twarogowy chudy - 1/2 kostki (100 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (120 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Maślanka 2% - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na muffinki czekoladowe z serem krok po kroku
Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i łyżkę mąki. Całość wymieszaj.
Do twarogu dodaj jajko i połącz wszystkie składniki.
Resztę mąki przesiej przez sitko, dodaj kakao i ekstrakt waniliowy.
Wlej maślankę i olej, wymieszaj za pomocą rózgi.
Ciasto na muffinki wylej na dno foremek.
Dodaj odrobinę przygotowanego wcześniej twarogu i znów porcję ciasta.
Upiecz muffinki w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych z serem
Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Muffinki czekoladowe z serem świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych.
Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.
Za chwilę zobaczysz, jak prosty jest mój przepis na muffinki czekoladowe z serem, przygotujesz je od podstaw w 15 minut w swojej kuchni.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód. Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasteczka całkowicie bez cukru i miodu.
Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier, mleko, jajko, twaróg, kakao, maślanka i olej rzepakowy.
Skoro mamy wszystkie potrzebne składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto.
Zatem, jak zrobić muffinki czekoladowe z serem?
W pierwszej kolejności przygotujemy masę twarogową. Wystarczy, że twaróg rozgnieciesz widelcem, wsypiesz cukier i łyżkę mąki, a następnie wymieszasz całość.
Do masy dodaj jajko i wymieszaj, twaróg odstaw na bok. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj kakao i cukier lub ekstrakt waniliowy, wlej maślankę i olej, połącz składniki za pomocą rózgi.
Tak przygotowane ciasto przełóż do specjalnych foremek, do środka dodaj po jednej łyżce masy serowej, a na górę jeszcze odrobinę ciasta.
Upiecz babeczki w piekarniku. Po 15 minutach najlepsze, domowe łakocie dla dzieci i nie tylko gotowe.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na babeczki z białym serem, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj pyszny deser. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w muffinkach czekoladowych z serem
Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- maślanka 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z serem
Muffinki możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz mąkę na ryżową.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.