Lamingtons

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lamingtons podane na talerzyku.
Lamingtons
Lamingtons to pyszne ciastka obtoczone wiórkami kokosowymi, niezwykle popularne w Australii. Choć wyglądają na skomplikowane, są naprawdę proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
278 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (130 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Cukier puder (5 g)
  • Wiórki kokosowe (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na lamingtons krok po kroku

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Ciasto ostudź i pokrój w kostkę.

Do rondelka wlej śmietankę i dodaj cukier. Czekoladę połam w kostkę i dodaj do garnuszka. Całość mieszaj, aż do roztopienia i połączenia wszystkich składników.

Biszkopty maczaj w polewie i obsypuj wiórkami.

Ułóż je na papierze i zostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na lamingtons
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat lamingtons

Lamingtons to pyszne ciastka obtoczone wiórkami kokosowymi, niezwykle popularne w Australii. Choć wyglądają na skomplikowane, są naprawdę proste w przygotowaniu.

Przepis na lamingtons to doskonały pomysł na australijski deser w Twoim własnym domu. Biszkopty są zwykle najmniej lubianym rodzajem ciast, gdyż wydają się niezwykle problematyczne. Jednak nie w tym przypadku. To ciasto, dzięki specjalnej recepturze jest bardzo wyważone i zawsze się udaje. Wystarczy tylko postępować zgodnie z umieszczoną na stronie instrukcją krok po kroku, by w kilka chwil stworzyć biszkopt delikatny, bardzo miękki, po prostu idealny. Choć czasami zdarza się, że ciasto biszkoptowe nie rośnie, a wręcz opada, to jednak w przypadku tego przepisu nic takiego się nie dzieje. Warto jednak zadbać o odpowiedni sprzęt, który umożliwi jego upieczenie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lamingtons, by był pyszny i łatwy, to ten sprawdzony przepis sprawdzi się doskonale. To dobry wybór dla wszystkich miłośników naprawdę łatwych deserów. Całość oblane jest czekoladowym lukrem i posypane wiórkami kokosowymi. Te pyszne biszkopty smakują po prostu wyśmienicie. Wiele osób rezygnuje z ich przygotowania, gdyż głównym składnikiem jest biszkopt, a dla wielu osób jest to ciasto niezwykle trudne w przygotowaniu. Ten z przepisu zawsze się udaje i wychodzi niezwykle puszysty i miękki jak gąbka. Dzięki temu będzie się świetnie komponował z przeróżnymi kremami i dodatkami. Choć wiele osób obawia się pieczenia biszkoptu, ze względu na jego trudność, to ten przepis udowadnia, że idealny biszkopt można zrobić łatwo, szybko i bez skomplikowanych sprzętów. W tym przepisie wykorzystuje się sporo jajek, można zrobić go z mniejszej ilości, jednak wtedy nie będzie tak sprężysty i wysoki. W opcji z mniejszą ilością warto zmniejszyć też ilość mąki. Nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski.

Alergeny w lamingtons

Lista alergenów dla lamingtons przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze lamingtons

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
371.75
278.81
Białko (g)
7.47
5.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
35.73
26.80
Węglowodany przyswajalne (g)
32.53
24.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.21
2.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
23.27
17.45
Tłuszcze nasycone (g)
20.53
15.40
Tłuszcze nienasycone (g)
2.73
2.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.21
0.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.92
26.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
50.34
37.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
263.24
197.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.74
45.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
153.48
115.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.60
23.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.03
1.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.03
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lamingtons 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lamingtons

Koszt składników
35.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Cukier puder
5 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
35.10