Kuchnia australijska - opis, przepisy na tradycyjne dania, ciekawostki
Kuchnia australijska jest u nas mało znana. Jest ona też mało wyszukana, z uwagi na trudne tamtejsze rolnictwo. Australijczycy przejęli sztukę kulinarną raczej od Brytyjczyków, niż od Aborygenów, dlatego też ich sztuka kulinarna przypomina brytyjską i opiera się na mięsach w cieście i rybie z frytkami. Poznaj ciekawe dania australijskie i dowiedz się jak jadają Australijczycy.
Kuchnia australijska - charakterystyka, pochodzenie i główne potrawy
Jak kształtowała się kuchnia australijska
Co ciekawe, rdzenni mieszkańcy Australii mieli niewielki wpływ na kuchnię australijską. Ukształtowała się ona głównie pod wpływem imigrantów z Wysp Brytyjskich, którzy przywieźli swoje jedzenie i przepisy. Wraz z gorączką złota w XIX wieku dołączyły też fale imigrantów z Chin, które też wywarły wpływ na kuchnię Australii. Kuchnia ta uległa jednak znacznym przeobrażeniom w XX i XXI wieku wraz z globalizmem i otwarciem się na imigrację i nowoczesność. Dlatego bardzo znaczne stały się wpływy kuchni światowej.
Europejczycy zaczęli przybywać od Australii pod koniec XVIII wieku. Wkrótce rozwinęli rolnictwo, a szczególnie hodowlę owiec i bydła. Lokalne owoce i warzywa australijskie są mało znane. Ich miejsce zajęły warzywa i owoce importowane. Powierzchnia Australii posiada mało ziem rolniczych, a większość wykorzystuje się do hodowli owiec i bydła. Uprawia się tam jabłka oraz owoce tropikalne jak cytrusy, mango, papaja, ananasy itp. Co ciekawe, Australia słynie z upraw ekologicznych, które stanowią 39% produkcji światowej.
Australijczycy są narodem lubiącym mięso, choć 10% społeczeństwa stanowią wegetarianie. Jedzenie mięsa, głównie kurczaków, wołowiny i baraniny, jest tam tak popularne, że w parkach, na parkingach pobudowano ogólnodostępne miejsca do grillowania na powietrzu. Dziczyzna z kangura jest dostępna, lecz nie jest to popularne jedzenie.
Rzadziej jadane są ryby i owoce morza, chociaż popularność tych dań wzrasta, szczególnie że rybołówstwo jest jedną z ważnych gałęzi rolnictwa. Typowym daniem jest ryba z frytkami przywieziona przez angielskich kolonistów.
Najciekawsze przepisy na australijskie potrawy
Typowe australijskie dania śniadaniowe i obiadowe
Australijczycy jadają śniadanie, lunch i kolację. Na śniadanie jada się pieczywo tostowe z vegemite. Jest to popularne smarowidło do pieczywa, wywodzące się z brytyjskiego marmite, czyli pasty z wyciągu drożdżowego będącego produktem ubocznym wyrobu piwa. W Australii populary jest vegemite czyli słonawa pasta z dodatkiem warzyw. Ulubionym daniem śniadaniowym są także batoniki śniadaniowe zrobione z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem mleka i owoców. Australijczycy spożywają bardzo dużo mleka i jego przetworów. Klasycznym chlebem australijskim jest damper, czyli prosty chlebek z mąki, wody i sody.
W Australii tradycją jest jedzenie w pubach, gdzie podaje się takie dania obiadowe jak wołowina z frytkami lub z warzywami, kurczak z parmezanem czy też grillowane lub pieczone mięsa. Popularnym dodatkiem do obiadu są frytki i grillowane warzywa. W australijskich pubach króluje również brytyjska ryba z frytkami, która jest traktowana jako popularne danie na wynos. Ryba jest smażona na głębokim tłuszczu i wykorzystuje się tu głównie mięso australijskiego rekina.
Kuchnia australijska - napoje
Najbardziej popularnym napojem jest kawa. Wytworzyła się tam specyficzna kultura picia kawy, w której rozwija się sztuka latte, czyli obrazki na powierzchni kawy. Co ciekawe, z Australii pochodzi rodzaj kawy “flat white”, czyli espresso z niewielką ilością mlecznej piany. Ten rodzaj kawy, gdzie z piany robi się ciekawe wzory, został wymyślony w Sydney.
Herbata jest mniej popularna i najczęściej pija się ją w domu, szczególnie zapraszając znajomych na popołudniową herbatkę i ciasteczka. Popularnym napojem jest także gorąca czekolada z mlekiem.
W Australii popularne są także napoje alkoholowe. Produkuje się tam głównie piwo, gin i rum. Co ciekawe, Australia jest piątym na świecie producentem wina.
Przepisy na australijskie przekąski i jedzenie na wynos
W Australii bardzo popularne jest jedzenie na wynos, kupowane w barach mlecznych, barach z rybą z frytkami, stacjach benzynowych czy piekarniach. Na ulicy kupuje się różnego rodzaju mięso w cieście, jak placki z mięsem, parówki w cieście czy rodzaje dużych pierogów.
Popularną przekąską kupowaną na wynos są australijskie hamburgery i kanapki z wołowiną. Hamburgery serwuje się w bułce z sałatą, pomidorami i sosem pomidorowym lub barbeque. Natomiast kanapki z wołowiną zawierają grillowane mięso z plastrem sera i grzybami.
W sklepach i ulicznych straganach można dostać grillowane mięso z chlebem. Popularne są również dania halal z grillowanym kebabem halal, frytkami i sosem, które nie są podawane w bułce, lecz w styropianowym pojemniku.
Prócz tego w Australii powszechna jest kuchnia światowa. Dlatego też Australijczycy chętnie jedzą azjatycki smażony ryż, tajskie zupy czy też potrawy curry.
Australijskie słodycze i desery
Flagowe desery australijskie:
- ciasteczka anzac,
- deser lemington,
- tort bezowy Pavlova.
Najpopularniejsze, flagowe słodycze australijskie to ciastka lemington. Są to sześciany z ciasta biszkoptowego, oblane czekoladą i obtoczone w wiórkach kokosowych. Często przekrawa się je na pół i wkłada krem pomiędzy połówki.
Popularne australijskie słodycze to ciasteczka Anzac, które mają swoją historię, gdyż kobiety piekły je dla żołnierzy walczących w I wojnie światowej. Ciastka te robi się z mąki, cukru, masła z dodatkiem płatków owsianych i płatków kokosowych.
Popularną przekąską są orzechy makadamia, które są uprawiane w Australii. Orzechy jada się jako przegryzkę lub dodaje do różnych potraw. Orzechy nie podnoszą poziomu cukru we krwi, dlatego też długo nie czuje się po nich głodu.