Kuchnia australijska

Kuchnia australijska - opis, przepisy na tradycyjne dania, ciekawostki

Kuchnia australijska wywodzi się głównie z kuchni brytyjskich imigrantów, zaś obecnie coraz bardziej popularne są tam dania kuchni azjatyckiej i światowej. Na australijskie jedzenie ma wpływ tamtejsze rolnictwo, które produkuje głównie mięso i niewiele owoców i warzyw. W Australii jada się głównie dania mięsne z frytkami, zaś na wynos kupuje się mięso w cieście oraz brytyjską rybę z frytkami. Na śniadanie jada się tradycyjny chleb australijski damper i tosty posmarowane pastą vegemite. Australijskie narodowe desery to ciasteczka anzac, deser lemington, tort bezowy Pavlowa i orzechy makadamia. Co ciekawe, z Australii pochodzi kawa flat white, zaś sztuka tworzenia obrazków na piance kawy jest bardzo popularna.

Wyróżnione przepisy kuchni australijskiej

Pozostałe przepisy kuchni australijskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia australijska - opis, przepisy na tradycyjne dania, ciekawostki

Kuchnia australijska jest u nas mało znana. Jest ona też mało wyszukana, z uwagi na trudne tamtejsze rolnictwo. Australijczycy przejęli sztukę kulinarną raczej od Brytyjczyków, niż od Aborygenów, dlatego też ich sztuka kulinarna przypomina brytyjską i opiera się na mięsach w cieście i rybie z frytkami. Poznaj ciekawe dania australijskie i dowiedz się jak jadają Australijczycy.

Kuchnia australijska - charakterystyka, pochodzenie i główne potrawy

Jak kształtowała się kuchnia australijska

Co ciekawe, rdzenni mieszkańcy Australii mieli niewielki wpływ na kuchnię australijską. Ukształtowała się ona głównie pod wpływem imigrantów z Wysp Brytyjskich, którzy przywieźli swoje jedzenie i przepisy. Wraz z gorączką złota w XIX wieku dołączyły też fale imigrantów z Chin, które też wywarły wpływ na kuchnię Australii. Kuchnia ta uległa jednak znacznym przeobrażeniom w XX i XXI wieku wraz z globalizmem i otwarciem się na imigrację i nowoczesność. Dlatego bardzo znaczne stały się wpływy kuchni światowej.

Europejczycy zaczęli przybywać od Australii pod koniec XVIII wieku. Wkrótce rozwinęli rolnictwo, a szczególnie hodowlę owiec i bydła. Lokalne owoce i warzywa australijskie są mało znane. Ich miejsce zajęły warzywa i owoce importowane. Powierzchnia Australii posiada mało ziem rolniczych, a większość wykorzystuje się do hodowli owiec i bydła. Uprawia się tam jabłka oraz owoce tropikalne jak cytrusy, mango, papaja, ananasy itp. Co ciekawe, Australia słynie z upraw ekologicznych, które stanowią 39% produkcji światowej.

Australijczycy są narodem lubiącym mięso, choć 10% społeczeństwa stanowią wegetarianie. Jedzenie mięsa, głównie kurczaków, wołowiny i baraniny, jest tam tak popularne, że w parkach, na parkingach pobudowano ogólnodostępne miejsca do grillowania na powietrzu. Dziczyzna z kangura jest dostępna, lecz nie jest to popularne jedzenie.

Rzadziej jadane są ryby i owoce morza, chociaż popularność tych dań wzrasta, szczególnie że rybołówstwo jest jedną z ważnych gałęzi rolnictwa. Typowym daniem jest ryba z frytkami przywieziona przez angielskich kolonistów.

Najciekawsze przepisy na australijskie potrawy

Typowe australijskie dania śniadaniowe i obiadowe

Australijczycy jadają śniadanie, lunch i kolację. Na śniadanie jada się pieczywo tostowe z vegemite. Jest to popularne smarowidło do pieczywa, wywodzące się z brytyjskiego marmite, czyli pasty z wyciągu drożdżowego będącego produktem ubocznym wyrobu piwa. W Australii populary jest vegemite czyli słonawa pasta z dodatkiem warzyw. Ulubionym daniem śniadaniowym są także batoniki śniadaniowe zrobione z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem mleka i owoców. Australijczycy spożywają bardzo dużo mleka i jego przetworów. Klasycznym chlebem australijskim jest damper, czyli prosty chlebek z mąki, wody i sody.

W Australii tradycją jest jedzenie w pubach, gdzie podaje się takie dania obiadowe jak wołowina z frytkami lub z warzywami, kurczak z parmezanem czy też grillowane lub pieczone mięsa. Popularnym dodatkiem do obiadu są frytki i grillowane warzywa. W australijskich pubach króluje również brytyjska ryba z frytkami, która jest traktowana jako popularne danie na wynos. Ryba jest smażona na głębokim tłuszczu i wykorzystuje się tu głównie mięso australijskiego rekina.

Kuchnia australijska - napoje

Najbardziej popularnym napojem jest kawa. Wytworzyła się tam specyficzna kultura picia kawy, w której rozwija się sztuka latte, czyli obrazki na powierzchni kawy. Co ciekawe, z Australii pochodzi rodzaj kawy “flat white”, czyli espresso z niewielką ilością mlecznej piany. Ten rodzaj kawy, gdzie z piany robi się ciekawe wzory, został wymyślony w Sydney.

Herbata jest mniej popularna i najczęściej pija się ją w domu, szczególnie zapraszając znajomych na popołudniową herbatkę i ciasteczka. Popularnym napojem jest także gorąca czekolada z mlekiem.

W Australii popularne są także napoje alkoholowe. Produkuje się tam głównie piwo, gin i rum. Co ciekawe, Australia jest piątym na świecie producentem wina.

Przepisy na australijskie przekąski i jedzenie na wynos

W Australii bardzo popularne jest jedzenie na wynos, kupowane w barach mlecznych, barach z rybą z frytkami, stacjach benzynowych czy piekarniach. Na ulicy kupuje się różnego rodzaju mięso w cieście, jak placki z mięsem, parówki w cieście czy rodzaje dużych pierogów.

Popularną przekąską kupowaną na wynos są australijskie hamburgery i kanapki z wołowiną. Hamburgery serwuje się w bułce z sałatą, pomidorami i sosem pomidorowym lub barbeque. Natomiast kanapki z wołowiną zawierają grillowane mięso z plastrem sera i grzybami.

W sklepach i ulicznych straganach można dostać grillowane mięso z chlebem. Popularne są również dania halal z grillowanym kebabem halal, frytkami i sosem, które nie są podawane w bułce, lecz w styropianowym pojemniku.

Prócz tego w Australii powszechna jest kuchnia światowa. Dlatego też Australijczycy chętnie jedzą azjatycki smażony ryż, tajskie zupy czy też potrawy curry.

Australijskie słodycze i desery

Flagowe desery australijskie:

  • ciasteczka anzac,
  • deser lemington,
  • tort bezowy Pavlova.

Najpopularniejsze, flagowe słodycze australijskie to ciastka lemington. Są to sześciany z ciasta biszkoptowego, oblane czekoladą i obtoczone w wiórkach kokosowych. Często przekrawa się je na pół i wkłada krem pomiędzy połówki.

Popularne australijskie słodycze to ciasteczka Anzac, które mają swoją historię, gdyż kobiety piekły je dla żołnierzy walczących w I wojnie światowej. Ciastka te robi się z mąki, cukru, masła z dodatkiem płatków owsianych i płatków kokosowych.

Popularną przekąską są orzechy makadamia, które są uprawiane w Australii. Orzechy jada się jako przegryzkę lub dodaje do różnych potraw. Orzechy nie podnoszą poziomu cukru we krwi, dlatego też długo nie czuje się po nich głodu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto