Lamingtons
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Czekolada deserowa (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Cukier puder (5 g)
- Wiórki kokosowe (150 g)
Przepis na lamingtons krok po kroku
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Ciasto ostudź i pokrój w kostkę.
Do rondelka wlej śmietankę i dodaj cukier. Czekoladę połam w kostkę i dodaj do garnuszka. Całość mieszaj, aż do roztopienia i połączenia wszystkich składników.
Biszkopty maczaj w polewie i obsypuj wiórkami.
Ułóż je na papierze i zostaw do wystygnięcia.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Placek z truskawkami
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biskup
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto biszkoptowe
Więcej informacji na temat lamingtons
Lamingtons to pyszne ciastka obtoczone wiórkami kokosowymi, niezwykle popularne w Australii. Choć wyglądają na skomplikowane, są naprawdę proste w przygotowaniu.
Przepis na lamingtons to doskonały pomysł na australijski deser w Twoim własnym domu. Biszkopty są zwykle najmniej lubianym rodzajem ciast, gdyż wydają się niezwykle problematyczne. Jednak nie w tym przypadku. To ciasto, dzięki specjalnej recepturze jest bardzo wyważone i zawsze się udaje. Wystarczy tylko postępować zgodnie z umieszczoną na stronie instrukcją krok po kroku, by w kilka chwil stworzyć biszkopt delikatny, bardzo miękki, po prostu idealny. Choć czasami zdarza się, że ciasto biszkoptowe nie rośnie, a wręcz opada, to jednak w przypadku tego przepisu nic takiego się nie dzieje. Warto jednak zadbać o odpowiedni sprzęt, który umożliwi jego upieczenie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lamingtons, by był pyszny i łatwy, to ten sprawdzony przepis sprawdzi się doskonale. To dobry wybór dla wszystkich miłośników naprawdę łatwych deserów. Całość oblane jest czekoladowym lukrem i posypane wiórkami kokosowymi. Te pyszne biszkopty smakują po prostu wyśmienicie. Wiele osób rezygnuje z ich przygotowania, gdyż głównym składnikiem jest biszkopt, a dla wielu osób jest to ciasto niezwykle trudne w przygotowaniu. Ten z przepisu zawsze się udaje i wychodzi niezwykle puszysty i miękki jak gąbka. Dzięki temu będzie się świetnie komponował z przeróżnymi kremami i dodatkami. Choć wiele osób obawia się pieczenia biszkoptu, ze względu na jego trudność, to ten przepis udowadnia, że idealny biszkopt można zrobić łatwo, szybko i bez skomplikowanych sprzętów. W tym przepisie wykorzystuje się sporo jajek, można zrobić go z mniejszej ilości, jednak wtedy nie będzie tak sprężysty i wysoki. W opcji z mniejszą ilością warto zmniejszyć też ilość mąki. Nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski.
Alergeny w lamingtons
Lista alergenów dla lamingtons przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze lamingtons
To opcja, która dostarcza sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.