Kurczak w pomarańczach

Opublikowano: 28.02.2023 r., 13:11 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczny kurczak w pomarańczach
Kurczak w pomarańczach
Kurczak w pomarańczach jest sprawdzonym przepisem na pyszne, marokańskie danie. To połączenie wygląda kusząco? Sprawdź jak zrobić kurczaka w pomarańczach.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Obsmażanie 100 min
465 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Sok pomarańczowy (150 ml)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Pomarańcza - 2 sztuki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, patelnia

Przepis na kurczaka w pomarańczach krok po kroku

Umyte mięso przypraw solą oraz pieprzem.

Pomarańcze obierz i pokrój w plastry.

Sok z pomarańczy połącz ze szczyptą kurkumy oraz solą do smaku.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Wyłóż mięso i obsmażaj do zarumienienia z obu stron.

Zdejmij podsmażone mięso z patelni, na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i 2 obrane ząbki czosnku pokrojone drobniej. Smaż do zarumienienia.

Dodaj pokrojone na pół oliwki, sok z solą i kurkumą oraz plastry pomarańczy. Duś przez 10 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 st C.

Do naczynia żaroodpornego włóż zawartość patelni (bez soku).

Ułóż kurczaka skórą do góry i polej sokiem, który został na patelni.

Piecz bez przykrywki przez godzinę. Polewaj sokiem z wierzchu co jakiś czas.

Po tym czasie włącz termoobieg i piecz w 250 st C do złocistej skórki (około 20 minut).

Na upieczonym kurczaku ułóż trochę świeżego rozmarynu i pozostaw danie na 5 minut - opcjonalnie.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na kurczaka w pomarańczach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach jest sprawdzonym przepisem na pyszne, marokańskie danie. To połączenie wygląda kusząco? Sprawdź jak zrobić kurczaka w pomarańczach. To doskonały pomysł na ciekawe danie, które pieczone jest w piekarniku. Pyszny, soczysty kurczak z chrupiącą skórką smakuje wybornie. Łączy smak wytrawny ze słodkością pomarańczy. Przepis na kurczaka w pomarańczach sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Wypróbuj ten pomysł na marokańskiego kurczaka, który pieczony jest w piekarniku i przygotuj niecodzienne danie.

Kurczak w pomarańczach to potrawa pochodząca z kuchni marokańskiej. Jest to kurczak z piekarnika, który jest soczysty w środku, a na wierzchu jest pyszna, chrupiąca skórka. Kurczak (mięso dowolne – najlepsze są pałki lub uda z kurczaka) pieczony jest w soku pomarańczowym z oliwkami, pomarańczami i cebulą czerwoną. Przepis na kurczaka w pomarańczach zawiera aromatyczne przyprawy takie jak czosnek, kurkuma i rozmaryn.

Kurczak w pomarańczach jest super na obiad albo na kolację. Jeżeli lubisz ciekawe rozwiązania na obiady, musisz przyrządzić ten sprawdzony przepis na smaczne danie. Można podawać je na gorąco – takie jest najlepsze. Sprawdzi się też jako mięso na zimno.

Jak zrobić kurczaka w pomarańczach? Umyj mięso, dopraw je. Pokrój pomarańcze, a sok pomarańczowy wymieszaj z przyprawami. Mięso obsmaż na oliwie, zdejmij z patelni i podsmaż na niej cebulę, czosnek, oliwki i sok. Należy doprawić według uznania tak, by wszystko było smaczne. Duś całość 10 minut i w tym czasie nagrzej piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włóż zawartość patelni oprócz soku. Ułóż kurczaka skórą do góry i zalej sokiem. Piecz bez przykrywki. Podczas pieczenia polewaj kurczaka sokiem. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg i zwiększ temperaturę. Piecz do momentu, gdy skórka na kurczaku stanie się chrupiąca i dobrze zarumieniona. Jak zrobisz kurczaka w pomarańczach, ułóż na nim świeży rozmaryn (jest to opcjonalne). Warto pozostawić go z rozmarynem na 5 minut. Wtedy rozmaryn zdąży przekazać smak i zapach.

Ten sprawdzony przepis podawaj z ryżem. Ryż najlepiej pasuje do kurczaka w pomarańczach.

*W przepisie na kurczaka w pomarańczach super pomysłem na zwiększenie aromatu i soczystości mięsa jest jego zamarynowanie. W takim wypadku zamarynuj go w oliwie i przyprawach i pozostaw na minimum 30 minut. Warto nawet pozostawić mięso na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem trzeba wyjąć kurczaka z lodówki na minimum godzinę, by mięso się ogrzało. Zimnego kurczaka nie należy wstawiać do gorącego piekarnika.

Alergeny w kurczaku w pomarańczach

Lista alergenów dla kurczaka w pomarańczach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka w pomarańczach

Wartości odżywcze kurczaka w pomarańczach

na 100g gotowej potrawy

Pomarańcze bogate są w witaminy (C, A, E i witaminy z grupy B) i minerały (magnez, cynk, fosfor, żelazo, potas, wapń). Kurczak to cenne źródło białka. Jeżeli redukujesz kaloryczność potraw, warto zrezygnować ze zjedzenia skóry - jest bardzo tłusta i wysokokaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
152.66
465.62
Białko (g)
9.27
28.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
4.67
14.25
Węglowodany przyswajalne (g)
3.87
11.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
10.75
32.79
Tłuszcze nasycone (g)
3.68
11.22
Tłuszcze nienasycone (g)
7.07
21.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.04
15.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
6.20
Cholesterol (mg)
50.82
155.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
19.51
59.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.93
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.12
46.12
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.91
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.30
46.67
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.71
8.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.80
26.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.19
82.92
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
66.34
202.35
Potas (mg)
172.42
525.88
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.67
63.05
Fosfor (mg)
89.45
272.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.04
42.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
1.80
Cynk (mg)
0.83
2.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w pomarańczach 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w pomarańczach

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Sok pomarańczowy
150 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 ml
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pomarańcza
500 g
2 sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 500 g
Koszt składników
50.00