Przepis na kurczaka w pomarańczach krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, patelnia

Umyte mięso przypraw solą oraz pieprzem.

Pomarańcze obierz i pokrój w plastry.

Sok z pomarańczy połącz ze szczyptą kurkumy oraz solą do smaku.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Wyłóż mięso i obsmażaj do zarumienienia z obu stron.

Zdejmij podsmażone mięso z patelni, na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i 2 obrane ząbki czosnku pokrojone drobniej. Smaż do zarumienienia.

Dodaj pokrojone na pół oliwki, sok z solą i kurkumą oraz plastry pomarańczy. Duś przez 10 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 st C.

Do naczynia żaroodpornego włóż zawartość patelni (bez soku).

Ułóż kurczaka skórą do góry i polej sokiem, który został na patelni.

Piecz bez przykrywki przez godzinę. Polewaj sokiem z wierzchu co jakiś czas.

Po tym czasie włącz termoobieg i piecz w 250 st C do złocistej skórki (około 20 minut).

Na upieczonym kurczaku ułóż trochę świeżego rozmarynu i pozostaw danie na 5 minut - opcjonalnie.

Smacznego!

Kurczak w pomarańczach
Kurczak w pomarańczach
Koszt przygotowania dania
23.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
465 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
42

Kurczak w pomarańczach - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kurczaku w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach jest sprawdzonym przepisem na pyszne, marokańskie danie. To połączenie wygląda kusząco? Sprawdź jak zrobić kurczaka w pomarańczach. To doskonały pomysł na ciekawe danie, które pieczone jest w piekarniku. Pyszny, soczysty kurczak z chrupiącą skórką smakuje wybornie. Łączy smak wytrawny ze słodkością pomarańczy. Przepis na kurczaka w pomarańczach sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Wypróbuj ten pomysł na marokańskiego kurczaka, który pieczony jest w piekarniku i przygotuj niecodzienne danie.

Kurczak w pomarańczach to potrawa pochodząca z kuchni marokańskiej. Jest to kurczak z piekarnika, który jest soczysty w środku, a na wierzchu jest pyszna, chrupiąca skórka. Kurczak (mięso dowolne – najlepsze są pałki lub uda z kurczaka) pieczony jest w soku pomarańczowym z oliwkami, pomarańczami i cebulą czerwoną. Przepis na kurczaka w pomarańczach zawiera aromatyczne przyprawy takie jak czosnek, kurkuma i rozmaryn.

Kurczak w pomarańczach jest super na obiad albo na kolację. Jeżeli lubisz ciekawe rozwiązania na obiady, musisz przyrządzić ten sprawdzony przepis na smaczne danie. Można podawać je na gorąco – takie jest najlepsze. Sprawdzi się też jako mięso na zimno.

Jak zrobić kurczaka w pomarańczach? Umyj mięso, dopraw je. Pokrój pomarańcze, a sok pomarańczowy wymieszaj z przyprawami. Mięso obsmaż na oliwie, zdejmij z patelni i podsmaż na niej cebulę, czosnek, oliwki i sok. Należy doprawić według uznania tak, by wszystko było smaczne. Duś całość 10 minut i w tym czasie nagrzej piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włóż zawartość patelni oprócz soku. Ułóż kurczaka skórą do góry i zalej sokiem. Piecz bez przykrywki. Podczas pieczenia polewaj kurczaka sokiem. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg i zwiększ temperaturę. Piecz do momentu, gdy skórka na kurczaku stanie się chrupiąca i dobrze zarumieniona. Jak zrobisz kurczaka w pomarańczach, ułóż na nim świeży rozmaryn (jest to opcjonalne). Warto pozostawić go z rozmarynem na 5 minut. Wtedy rozmaryn zdąży przekazać smak i zapach.

Ten sprawdzony przepis podawaj z ryżem. Ryż najlepiej pasuje do kurczaka w pomarańczach.

*W przepisie na kurczaka w pomarańczach super pomysłem na zwiększenie aromatu i soczystości mięsa jest jego zamarynowanie. W takim wypadku zamarynuj go w oliwie i przyprawach i pozostaw na minimum 30 minut. Warto nawet pozostawić mięso na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem trzeba wyjąć kurczaka z lodówki na minimum godzinę, by mięso się ogrzało. Zimnego kurczaka nie należy wstawiać do gorącego piekarnika.

Wartości odżywcze kurczaka w pomarańczach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kalorie)
152.66 kcal
465.62 kcal
Białko
9.27 g
28.27 g

Węglowodany w kurczaku w pomarańczach

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany
4.67 g
14.25 g
Węglowodany przyswajalne
3.87 g
11.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.80 g
2.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz
10.75 g
32.79 g
Tłuszcze nasycone
3.68 g
11.22 g
Tłuszcze nienasycone
7.07 g
21.56 g
Tłuszcze jednonasycone
5.04 g
15.36 g
Tłuszcze wielonasycone
2.03 g
6.20 g
Cholesterol
50.82 mg
155.00 mg

Witaminy w przepisie na kurczaka w pomarańczach

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A
19.51 µg (mcg)
59.50 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
15.12 mg
46.12 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.91 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
15.30 µg (mcg)
46.67 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.71 mg
8.27 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
8.80 µg (mcg)
26.83 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
27.19 µg (mcg)
82.92 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka w pomarańczach

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód
66.34 mg
202.35 mg
Potas
172.42 mg
525.88 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
20.67 mg
63.05 mg
Fosfor
89.45 mg
272.83 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
14.04 mg
42.83 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
1.80 mg
Cynk
0.83 mg
2.55 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w pomarańczach 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku w pomarańczach

Lista alergenów dla kurczaka w pomarańczach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka w pomarańczach

Cena przygotowania kurczaka w pomarańczach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Sok pomarańczowy
150 ml
4.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 ml
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pomarańcza
500 g
2 sztuki
2.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 500 g
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na kurczaka w pomarańczach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób