Kurczak w pomarańczach
- Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
- Oliwki czarne (50 g)
- Sok pomarańczowy (150 ml)
- Cebula czerwona (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Pomarańcza - 2 sztuki (500 g)
Przepis na kurczaka w pomarańczach krok po kroku
Umyte mięso przypraw solą oraz pieprzem.
Pomarańcze obierz i pokrój w plastry.
Sok z pomarańczy połącz ze szczyptą kurkumy oraz solą do smaku.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Wyłóż mięso i obsmażaj do zarumienienia z obu stron.
Zdejmij podsmażone mięso z patelni, na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i 2 obrane ząbki czosnku pokrojone drobniej. Smaż do zarumienienia.
Dodaj pokrojone na pół oliwki, sok z solą i kurkumą oraz plastry pomarańczy. Duś przez 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
Do naczynia żaroodpornego włóż zawartość patelni (bez soku).
Ułóż kurczaka skórą do góry i polej sokiem, który został na patelni.
Piecz bez przykrywki przez godzinę. Polewaj sokiem z wierzchu co jakiś czas.
Po tym czasie włącz termoobieg i piecz w 250 st C do złocistej skórki (około 20 minut).
Na upieczonym kurczaku ułóż trochę świeżego rozmarynu i pozostaw danie na 5 minut - opcjonalnie.
Smacznego!
Więcej informacji na temat kurczaka w pomarańczach
Kurczak w pomarańczach jest sprawdzonym przepisem na pyszne, marokańskie danie. To połączenie wygląda kusząco? Sprawdź jak zrobić kurczaka w pomarańczach. To doskonały pomysł na ciekawe danie, które pieczone jest w piekarniku. Pyszny, soczysty kurczak z chrupiącą skórką smakuje wybornie. Łączy smak wytrawny ze słodkością pomarańczy. Przepis na kurczaka w pomarańczach sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Wypróbuj ten pomysł na marokańskiego kurczaka, który pieczony jest w piekarniku i przygotuj niecodzienne danie.
Kurczak w pomarańczach to potrawa pochodząca z kuchni marokańskiej. Jest to kurczak z piekarnika, który jest soczysty w środku, a na wierzchu jest pyszna, chrupiąca skórka. Kurczak (mięso dowolne – najlepsze są pałki lub uda z kurczaka) pieczony jest w soku pomarańczowym z oliwkami, pomarańczami i cebulą czerwoną. Przepis na kurczaka w pomarańczach zawiera aromatyczne przyprawy takie jak czosnek, kurkuma i rozmaryn.
Kurczak w pomarańczach jest super na obiad albo na kolację. Jeżeli lubisz ciekawe rozwiązania na obiady, musisz przyrządzić ten sprawdzony przepis na smaczne danie. Można podawać je na gorąco – takie jest najlepsze. Sprawdzi się też jako mięso na zimno.
Jak zrobić kurczaka w pomarańczach? Umyj mięso, dopraw je. Pokrój pomarańcze, a sok pomarańczowy wymieszaj z przyprawami. Mięso obsmaż na oliwie, zdejmij z patelni i podsmaż na niej cebulę, czosnek, oliwki i sok. Należy doprawić według uznania tak, by wszystko było smaczne. Duś całość 10 minut i w tym czasie nagrzej piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włóż zawartość patelni oprócz soku. Ułóż kurczaka skórą do góry i zalej sokiem. Piecz bez przykrywki. Podczas pieczenia polewaj kurczaka sokiem. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg i zwiększ temperaturę. Piecz do momentu, gdy skórka na kurczaku stanie się chrupiąca i dobrze zarumieniona. Jak zrobisz kurczaka w pomarańczach, ułóż na nim świeży rozmaryn (jest to opcjonalne). Warto pozostawić go z rozmarynem na 5 minut. Wtedy rozmaryn zdąży przekazać smak i zapach.
Ten sprawdzony przepis podawaj z ryżem. Ryż najlepiej pasuje do kurczaka w pomarańczach.
*W przepisie na kurczaka w pomarańczach super pomysłem na zwiększenie aromatu i soczystości mięsa jest jego zamarynowanie. W takim wypadku zamarynuj go w oliwie i przyprawach i pozostaw na minimum 30 minut. Warto nawet pozostawić mięso na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem trzeba wyjąć kurczaka z lodówki na minimum godzinę, by mięso się ogrzało. Zimnego kurczaka nie należy wstawiać do gorącego piekarnika.
Alergeny w kurczaku w pomarańczach
Lista alergenów dla kurczaka w pomarańczach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka w pomarańczach
Wartości odżywcze kurczaka w pomarańczach
Pomarańcze bogate są w witaminy (C, A, E i witaminy z grupy B) i minerały (magnez, cynk, fosfor, żelazo, potas, wapń). Kurczak to cenne źródło białka. Jeżeli redukujesz kaloryczność potraw, warto zrezygnować ze zjedzenia skóry - jest bardzo tłusta i wysokokaloryczna.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Szkoda.