Krokiety na wigilię

Opublikowano: 26.04.2021 r., 22:12 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety na kwadratowym talerzu
Krokiety na wigilię
Krokiety na wigilię mogą mieć różne farsze. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale zazwyczaj zajmuje nieco czasu. Sprawdź, jak wygląda przepis na te kotlety!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
423 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Olej rzepakowy - 12 łyżek (120 ml)
  • Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
  • Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 i 1/2 szklanki (200 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
  • Sól - 1 lyżeczka (5 g)
  • Pieczarki - 15 sztuk (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Kapusta kiszona - 3 szklanki (330 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia do naleśników, mikser, tarka, sitko, miska, chochelka

Przepis na krokiety na wigilię krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko.

Do miski dodaj 1 szklankę mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 4 łyżki oleju, 3 jajka, 1 łyżeczkę soli. Składniki zmiksuj za pomocą miksera, a następnie dodaj przesianą mąkę. Miksuj na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Po patelni rozetrzyj 1 łyżkę oleju. Gdy patelnia będzie już rozgrzana, na środek nałóż masę i rozlej ją na boki. Naleśniki smaż na średniej mocy i uważaj, żeby nie przypiekły się zbyt mocno.

Gotowe naleśniki odstaw na bok i przykryj ściereczką.

Kiszoną kapustę przełóż do garnka wody i dodaj do niej 1 łyżeczkę cukru. Zalej wodą i ugotuj (ok. 25-30 min). Następnie odcedź i poczekaj, aż przestygnie lub ją studź. Odciśnij z niej nadmiar wody. Dobrze posiekaj kapustę.

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na dużych lub średnich oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulkę. Podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i smaż przez ok. 15-20 min.

Następnie dodaj kapustę i całość podsmażaj przez ok. 8 min. Dodaj 1 łyżeczkę czerwoną papryki i 1 łyżkę oregano. Wymieszaj i podsmażaj 2 min. Gotowy farsz odstaw do ostudzenia.

Na naleśniki nałóż farsz i dobrze je zawiń.

Zawinięte krokiety namocz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Krokiety smaż do przyrumienienia z obu stron.

Jak oceniasz przepis na krokiety na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat krokietów na wigilię

Krokiety na wigilię to naleśniki wypełnione farszem. Nadzienie do naleśników może być różne, choć na święta najczęściej podawane są krokiety z grzybami i kapustą. Takie połączenie idealnie pasuje do czerwonego barszczu. Krokiety należy podawać na ciepło (choć na zimno też niektórym smakują). Można je przygotować wcześniej, a tuż przed podawaniem obtoczyć w jajku, a potem w bułce tartej i przysmażyć na patelni.

Przepis na wigilijne krokiety nie jest trudny, ale przygotowanie tej potrawy zajmuje dość dużo czasu. Trzeba odpowiednio przygotować kiszoną kapustę oraz grzyby. Jeśli nie chcesz grzybów leśnych, możesz zdecydować się na pieczarki (tak jak w tym przepisie).

W czasie, gdy kapusta się gotuje, a pieczarki z cebulką podsmażają na patelni, możesz zabrać się za przygotowanie naleśników. Ciasto na naleśniki powinno być w miarę gęste. Za każdym razem przed nabraniem porcji masy na chochelkę, należy wymieszać ciasto. Naleśniki powinny być cienkie, ponieważ z takich łatwiej będzie się zawijać krokiety. Należy także uważać na to, aby zbyt mocno nie przypiec naleśników, ponieważ później będą drugi raz podsmażane.

Krokiety na wigilię zazwyczaj są z pieczarkami (lub leśnymi grzybami) z kapustą, ale na wigilijnych stołach często lądują naleśniki z innym farszem. Odpowiednie będą m.in. krokiety z żółtym serem i pieczarkami lub krokiety z grzybami i cebulką.

Olej do przysmażenia oraz bułka tarta do obtoczenia krokietów jest podana w orientacyjnych proporcjach. Może się okazać, że będziesz ich potrzebować więcej lub mniej. Wszystko zależy od tego, ile krokietów zrobisz i na jakiej patelni będziesz je smażyć. Niektórzy rezygnują z obtaczania krokietów w jajku i bułce tartej, a tylko przypiekają przez chwilę na natłuszczonej patelni.

Wigilijne krokiety z grzybami to obowiązkowa potrawa na święta w wielu domach. Te pyszne krokiety najczęściej składają się z pieczarek i kiszonej kapusty, ale farsz do krokietów wigilijnych może zawierać też ser żółty. Jeśli chcesz, możesz zetrzeć ulubiony ser i wymieszać go razem z przestudzonymi pieczarkami z cebulką.

Alergeny w krokietach na wigilię

Lista alergenów dla krokietów na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze krokietów na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
180.30
423.71
Białko (g)
6.09
14.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
18.00
42.30
Węglowodany przyswajalne (g)
16.77
39.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
2.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
9.41
22.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
4.11
Tłuszcze nienasycone (g)
7.66
18.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.27
12.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.40
5.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.74
140.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
37.27
87.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.59
8.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.08
87.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.04
4.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.65
100.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.00
4.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
332.51
781.39
Potas (mg)
172.17
404.60
Wapń (mg)
53.38
125.45
Fosfor (mg)
95.48
224.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.24
38.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.73
4.07
Cynk (mg)
0.65
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów na wigilię 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów na wigilię

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
120 ml
12 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Jajko
5 szt.
5 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 i 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Sól
5 g
1 lyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Pieczarki
300 g
15 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta kiszona
330 g
3 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 330 g
Koszt składników
37.80