Krokiety ziemniaczane

Opublikowano: 26.04.2021 r., 22:12 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety ziemniaczane znajdują się na czarnym talerzu. Obok stoi miseczka z sosem. Dookoła rozsypany jest posiekany szczypiorek.
Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane to ciekawa alternatywa krokietów i pierogów ruskich. Można je przygotować na wiele sposób. Sprawdź, jak wygląda przepis na krokiety ziemniaczane!
Przygotowanie 70 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
491 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki ugotowane 8 sztuk (600 g)
  • Ser twarogowy półtłusty 1 kostka (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 7 łyżek (70 ml)
  • Bułka tarta 3/4 szklanki (160 g)
  • Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do ziemniaków, patelnia

Przepis na krokiety ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Włóż je do garnka i zalej wodą. Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez ok. 25 min. Odcedź je i od razu potłucz (np. praską do ziemniaków). Następnie odstaw do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i umieść na patelni.

Smaż do przyrumienienia (ok. 5-8 min). Odstaw do przestudzenia.

Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca, a następnie dodaj go do ziemniaków. Ziemniaki z twarogiem zagnieć praską do ziemniaków.

Następnie dodaj cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.

Z gotowej masy uformuj krokiety. Następnie kolejno obtocz je w jajkach i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej.

Ziemniaczane krokiety smaż ok. 3-4 min z każdej strony do ładnego przyrumienienia.

Jak oceniasz przepis na krokiety ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat krokietów ziemniaczanych

Krokiety ziemniaczane idealnie nadają się na obiad dla dzieci, choć dorośli równie chętnie po nie sięgają. Te krokiety smakują jak pierogi ruskie, ale nie mają ciasta, więc ich przygotowanie jest nieco mniej pracochłonne.

Jak się robi krokiety z ziemniaków? Przede wszystkim trzeba zacząć od ugotowania ziemniaków. Gdy będą już ugotowane, trzeba je odcedzić i od razu potłuc tłuczkiem. Kiedy ziemniaki przestygną, można do nich dodać przysmażoną cebulkę oraz twaróg. Po doprawieniu i wymieszaniu tak powstałą masę należy uformować i obtoczyć w jajkach, a potem w bułce tartej. Następnie krokiety trzeba usmażyć na złoto z każdej strony.

Ten przepis możesz nieco zmodyfikować. Do cebulki możesz dodać starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Te ziemniaczane krokiety będą też bardzo smaczne z przysmażonym wędzonym boczkiem. Do roztrzepanych jajek, w których będą obtaczane krokiety, możesz dodać mleko. Jeśli nie chcesz czuć kawałków cebuli w krokietach, możesz ją zetrzeć na tarce na małych lub średnich oczkach.

Krokiety można wykonać także z ciasta na kopytka. Do ugotowanych ziemniaków dodaj mąkę (pszenną i ziemniaczaną), sól oraz jajko. Całość dobrze zagnieć i podziel na mniejsze kawałki. Na środku placka umieść wybrany farsz i zalep krokiety, a potem obtocz je w mleku z jajkiem oraz w bułce tartej. Krokiety z gotowanych ziemniaków można zrobić z pieczarkami. Możesz je przygotować na patelni razem z cebulką i czosnkiem. Te krokiety będą dobrze smakować z mięsem mielonym.

Podobne do tych krokietów są krokiety ruskie. Przygotowanie ziemniaków z cebulką i twarogiem przebiega identycznie, ale w krokietach ruskich tę masę trzeba umieścić w naleśniku, a dopiero potem obtoczyć w jajkach i bułce tartej.

Przepis na krokiety ziemniaczane z serem i cebulką jest łatwy. Warto jednak wiedzieć, że przygotowanie tej potrawy zajmuje nieco czasu. Nie są to krokiety z piekarnika, więc pamiętaj, aby po usmażeniu krokietów, umieścić je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Alergeny w krokietach ziemniaczanych

Lista alergenów dla krokietów ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
175.59
491.65
Białko (g)
5.63
15.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
20.38
57.06
Węglowodany przyswajalne (g)
18.69
52.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
4.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
7.92
22.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
4.52
Tłuszcze nienasycone (g)
6.31
17.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.31
12.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
5.60
Cholesterol (mg)
35.74
100.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
20.16
56.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.89
19.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.54
Witamina E (mg)
0.21
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.00
56.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.59
4.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.28
73.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.98
8.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
274.31
768.06
Potas (mg)
249.47
698.51
Wapń (mg)
46.24
129.48
Fosfor (mg)
88.13
246.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.35
54.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
2.68
Cynk (mg)
0.52
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów ziemniaczanych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów ziemniaczanych

Koszt składników
25.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
600 g
8 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Ser twarogowy półtłusty
200 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
25.30