Krokiety z grzybami

Opublikowano: 14.10.2021 r., 12:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z grzybami podane na talerzyku i ozdobione szczypiorkiem.
Krokiety z grzybami
Krokiety z grzybami są idealnym pomysłem na wegetariański posiłek. Mają wspaniały, bardzo wyrazisty smak, który zawdzięczają obecności grzybów leśnych.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
767 kcal
Kcal w porcji
392 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 2,5 szklanki (370 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Woda gazowana 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Świeże leśne grzyby (700 g)
  • Cebula 2 szt (200 g)
  • Oliwa z oliwek (230 ml)
  • Bułka tarta (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia mała, duża miska, patelnia beztłuszczowa

Przepis na krokiety z grzybami krok po kroku

Na patelnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej 2 posiekane cebule. Dodaj opłukane i pokrojone grzyby. Przypraw farsz solą, pieprzem i ziołami.

Do dużej miski wrzuć mąkę, 2 jajka, mleko i wodę gazowaną. Całość dokładnie wymieszaj.

Suchą patelnię dobrze rozgrzej i smaż na niej cienkie naleśniki, wylewając ciasto chochelką. Naleśniki powinny być rumiane.

Każdy naleśnik rozłóż płasko i napełnij farszem. Farsz ułóż łyżką na środku, następnie złóż boczne krawędzie do środka i zroluj naleśnik.

Na talerzyk wbij 2 jajka, a na drugi wysyp bułkę tartą. Każdego krokieta mocz w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej krokiety z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na krokiety z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat krokietów z grzybami

Krokiety z grzybami to jedno z tych dań, które głównie kojarzy się ze świętami. Jednak może być jedzone również na co dzień. To dlatego, że są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. To idealny pomysł na wykorzystanie leśnych grzybów, zwłaszcza tych świeżo zebranych z lasu. Można przygotować je w panierce lub bez niej. Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Ten przepis na krokiety z grzybami jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się na co dzień. Podzielony jest na proste kroki, dzięki którym całość, choć pozornie skomplikowana, staje się bardzo łatwa i niezbyt pracochłonna. Całe przygotowanie podzielone jest na trzy etapy. Należy przygotować farsz, następnie naleśniki, a na końcu złożyć i usmażyć krokiety. Dwa pierwsze etapy można przygotować wcześniej, dzięki czemu cały proces nie będzie tak pracochłonny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krokiety z grzybami leśnymi, by były naprawdę smaczne, to ta receptura sprawdzi się idealnie. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu. Sercem tych krokietów jest ich farsz. W tym wypadku zrobiony z aromatycznych grzybów, dzięki którym całość jest tak pyszna i nie potrzebuje zbyt dużo przypraw. Choć niektórzy dodają do niego również kapusty, nie jest to konieczne. Grzyby są tak aromatyczne, że spokojnie mogą być jedynym składnikiem. Warto jednak dodać do nich cebuli, która podsmażona, staje się lekko słodkawa i wspaniale współgra z grzybami. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się podgrzybki, które są bardzo aromatyczne. Te grzyby nie potrzebują innego towarzystwa. Poza sezonem można spokojnie wykorzystać grzyby suszone, choć niewątpliwie najlepsze będą świeże grzyby. Grzyby suszone najlepiej przed obróbką dobrze namoczyć, by były smaczniejsze i bardziej miękkie.

Krokiety z tej receptury są naprawdę pyszne. To zasługa wspaniałego farszu, ale również pysznych naleśników, które połączone w jedną całość zachwycają swoim smakiem i aromatem. To danie, które na pewno świetnie sprawdzi się na święta, gdyż jest postne, ale wciąż dobre. To świetna opcja również na wegetariański posiłek.

Alergeny w krokietach z grzybami

Lista alergenów dla krokietów z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów z grzybami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ciężkostrawna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(392g)
Energia (kcal)
195.88
767.86
Białko (g)
5.61
21.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(392g)
Węglowodany (g)
18.26
71.57
Węglowodany przyswajalne (g)
17.53
68.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
2.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(392g)
Tłuszcz (g)
11.49
45.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.58
10.10
Tłuszcze nienasycone (g)
8.91
34.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.53
29.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
5.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.38
138.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(392g)
Witamina A (µg (mcg))
23.61
92.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.27
4.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.55
6.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.61
92.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.97
Ryboflawina (mg)
0.27
1.07
Niacyna (mg)
2.54
9.95
Foliany (µg (mcg))
40.61
159.18
Beta karoten (µg (mcg))
0.40
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(392g)
Sód (mg)
66.31
259.94
Potas (mg)
168.16
659.17
Wapń (mg)
37.02
145.11
Fosfor (mg)
86.89
340.63
Magnez (mg)
14.42
56.52
Żelazo (mg)
1.55
6.09
Cynk (mg)
0.59
2.31
Miedź (mg)
0.15
0.59
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z grzybami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z grzybami

Koszt składników
88.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
370 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 370 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
250 ml
1 szklanka
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Świeże leśne grzyby
700 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
35.00
Za 700 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
230 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
9.20
Za 230 ml
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Koszt składników
88.80