Krokiety

krokiety

Krokiety, które doskonale znamy w Polsce od wielu lat, wbrew pozorom mają bardzo długą historię. Warzywa i mięso smażone na głębokim tłuszczu znane są już od czasów starożytności, lecz to mieszkańcy Francji obtoczyli je słynną panierką. Krokiet wywodzi się od francuskiego słowa croquer, które oznacza „chrupanie”. Najstarszy przepis na krokiety znajduje się w zapiskach szefa kuchni króla Ludwika XIV, a więc datowany jest na okolice XVII wieku. Krokiety dawniej stanowiły znakomity sposób na to, aby resztki z mięsa się nie marnowały. Smażono je zatem w panierce z bułki tartej i jajka, uzyskując pożywny i sycący posiłek.

Najciekawsze przepisy w temacie krokiety

Przepisy w temacie krokiety

Krokiety – sprawdzone przepisy i sposoby na wykonanie pysznych krokietów

Krokiety to popularne polskie danie, które znane jest nam od wielu lat. W naszym kraju mamy nie jeden przepis na pyszne, chrupiące krokiety – m.in. z mięsem, z pieczarkami, z serem i z warzywami. Warto wiedzieć, że na świecie krokiety przyrządza się jednak z różnego rodzaju farszem, mimo że ciasto naleśnikowe robi się bardzo podobnie. Jaki jest najlepszy farsz na krokiety? Które rodzaje krokietów są naprawdę dobre i proste w przygotowaniu? Czy słynne smażone danie może być fit? Sprawdź najważniejsze informacje dotyczące krokietów i przekonaj się, czy ta potrawa jest zdrowa.

Krokiety – przepis na pyszne polskie krokiety oraz farsz do krokietów

Czym są krokiety? W jaki sposób jada się krokiety na świecie?

Krokiety to popularne, dobre danie w formie pasztecika, który w środku ma farsz, a z zewnątrz owinięty jest zasmażanym naleśnikiem. Krokiety najczęściej podaje się z mięsem lub z warzywami, oczywiście uprzednio panierowane i smażone na głębokim tłuszczu. Ciasto naleśnikowe, które skrywa w środku smaczny farsz, powinno mieć jak najbardziej chrupiącą skórkę. Polskie krokiety najczęściej serwowane są z kapustą i z pieczarkami, a także z serem. Na świecie do krokietów używa się jednak różnych innych farszów. Oto kilka przykładów, w jakiej formie spożywa się krokiety w innych krajach.

  • Meksyk – w tym państwie najczęściej spożywa się krokiety z czerwoną fasolą albo tuńczykiem.
  • Portugalia – mieszkańcy Portugalii najchętniej jedzą krokiety z kalmarami, mulami czy krewetkami.
  • Indie – tutaj spożywa się krokiety z ziemniakami, które w Indiach nazywane są aloo tikki. Dostać je można niemal na każdym roku większych miast.
  • Korea Południowa – krokiety jada się tu z makaronem sojowym i warzywami, ale też kapustą kimchi.
  • Japonia – krokiety nadziewane są ziemniakami, mięsem, warzywami i sosem tonkatsu.
  • Indonezja – w całej Indonezji mieszkańcy chętnie jedzą krokiety ziemniaczane z mielonym mięsem. To pozostałość po czasach kolonialnych, pozostawiona po Holendrach.

To tylko kilka przykładów przyrządzania krokietów na świecie, jednak jest ich oczywiście o wiele więcej. W większości państw krokiety uznawane są za prawdziwy przysmak, dlatego też wiele rodzin tak chętnie przygotowuje je na obiad w domach. Przygotowanie krokietów nie wymaga dodatkowo dużych nakładów finansowych, a samo smażenie potrawy nie jest bardzo czasochłonne lub pracochłonne.

Jak robi się i zwija krokiety? Czy to trudne?

Nie, robienie krokietów jest bardzo łatwe! Należy oczywiście przyrządzić odpowiedni farsz do krokietów, aby móc je później smażyć na patelni. Chyba najprostszą wersją farszu będzie posiekana w drobno kapusta kiszona doprawiona cebulą. Gdy taki farsz położy się na naleśniki, wystarczy zwinąć je, ułożyć na kształt koperty, obtoczyć w jajku z mąką, a następnie w tartej bułce i smażyć na złoto z obu stron – najlepiej na rozgrzanej olejem patelni. W Polsce takiego rodzaju krokiety najchętniej popijamy czerwonym barszczem.

W jaki sposób zawijać krokiety? Najpierw należy nałożyć farsz na naleśnik i posmarować go równomiernie, ale cienko. Następnie trzeba założyć do środka dwa przeciwległe boki, mniej więcej na dwa centymetry szerokości. Później zwija się naleśnik bardzo ciasno, rozpoczynając od jednego z niezłożonych jego boków. Kolejnym krokiem jest już obtoczenie krokietów w jajku z mąką i bułce tartej. Z jakim farszem można przygotować krokiety? Oto kilka pomysłów na przyrządzenie farszu na krokiety.

  • Farsz z kapustą kiszoną i grzybami.
  • Farsz z mielonego mięsa z cebulą i pieprzem.
  • Farsz z mielonym mięsem i grzybami.
  • Farsz ze szpinakiem i jajkiem.
  • Farsz z mielonym mięsem i kiszoną kapustą.
  • Farsz z pieczarkami i żółtym serem.

Naleśniki z kapustą i grzybami, czyli polskie krokiety. Co trzeba o nich wiedzieć?

Czy krokiety są fit? Czy mają cenne właściwości odżywcze?

Krokiety nie są w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na składniki mineralne czy witaminy, jednak – wbrew pozorom – mają naprawdę cenne właściwości odżywcze. Jeśli zdecydujesz się przyrządzić krokiety z mięsem lub pieczarkami, będą one miały o wiele więcej np. witamin z grupy B niż krokiety z kapustą – ta z kolei ma sporo witaminy C. Poza witaminami, których pod wpływem tradycyjnej obróbki termicznej w krokietach i tak zostaje niewiele, danie nie wpływa bardzo korzystnie na zdrowie. Smażone na głębokim tłuszczu krokiety mogą przyczyniać się bowiem do otyłości, nadwagi i chorób serca.

W krokietach znajduje się mnóstwo kalorii, jednak można w sprytny sposób zredukować ich kaloryczność. Wystarczy zdecydować się na alternatywną obróbkę termiczną, np. zamiast smażyć krokiety – upiec je w piekarniku. Ilość kalorii w krokietach można zredukować również przez zastąpienie składników, np. w mięsnych krokietach wystarczy zamienić mięso wieprzowe na drobiowe. Czy krokiety mogą być wobec tego fit? Oczywiście, jeśli zamiast mąki pszennej postawi się na mąkę gryczaną albo pełnoziarnistą. W ten sposób krokiety zyskają na wartościach odżywczych, a także będą bogatsze w błonnik. Jeśli chcesz je smażyć, możesz w tym celu użyć np. sprayu bez tłuszczu, dzięki czemu krokiety nie będą tak bardzo kaloryczne. Doskonałym pomysłem będzie również upieczenie ich. Tak przyrządzone krokiety jak najbardziej mogą zostać włączone do menu osoby, która chce pozbyć się dodatkowych kilogramów.

Warto wiedzieć…

Ile kalorii ma jeden krokiet? Wiele zależy tak naprawdę od rodzaju farszu, z jakim usmażyło się krokiety. Szacuje się jednak, że jeden krokiet z kapustą i grzybami, który waży niecałe 150 g, dostarcza do organizmu ok. 350 kcal. Oto kilka pomysłów na sprawdzone krokiety, które swoim smakiem zachwycą każdego domownika i gościa.

  1. Krokiety ruskie – połączenie tradycyjnych krokietów (ciasto) z ziemniaczano-twarogowym nadzieniem z pierogów.
  2. Krokiety z cukinią i pieczarkami – znakomita alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami.
  3. Krokiety z parówkami i żółtym serem – doskonale smakować będą z czosnkowym sosem.
  4. Krokiety rybne – zamiast mięsa mielonego, użyć można farszu z ryby, który będzie równie smaczny i pożywny.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto