Jak zawinąć krokiety?

Jak zawinąć krokiety
Jak zawinąć krokiety
ikona podziel się
Opublikowano: 10.01.2023 r., 10:14 | Autor: Magda Panek
  1. Naleśnik ułóż płasko na desce do krojenia lub na płaskim talerzu.
  2. Następnie na jego środku umieść wcześniej przygotowany farsz i delikatnie rozprowadź go po całym naleśniku.
  3. Dwa przeciwległe brzegi naleśników złóż do środka naleśnika.
  4. Następnie zacznij zwijanie krokietów od wolnego brzegu naleśnika.
  5. Tak przygotowane krokiety obtocz w jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Jak zawinąć krokiety? Co jeszcze warto wiedzieć?

Krokiety to naleśniki z farszem, które zawija się w formę niewielkiej rolady i zasmaża w panierce. W dalszej części dowiesz się jak zawijać naleśniki z farszem, żeby się nie rozpadały. Do przygotowania krokietów należy przygotować farsz oraz naleśniki. Na każdy naleśnik rozsmarowuje się farsz, zawija, obtacza w panierce z jajka oraz bułki tartej, a następnie smaży się na rozgrzanej patelni. Domowe krokiety świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny, chętnie podawane są również jako potrawa podawana podczas wieczerzy wigilijnej. Jako farsz do krokietów możesz wykorzystać kapustę z grzybami, mięso z dodatkiem jaja, cebuli oraz przypraw, mięso oraz kapustę, mięso oraz grzyby, pieczarki oraz wiele innych produktów. Krokiety możesz podać samodzielnie lub jako dodatek do barszczu czerwonego.

A więc jak zawinąć krokiety? Naleśnik ułóż płasko na desce do krojenia lub na płaskim talerzu. Następnie na jego środku umieść wcześniej przygotowany farsz i delikatnie rozprowadź go po całym naleśniku. Dwa przeciwległe brzegi naleśników złóż do środka naleśnika. Następnie zacznij zwijanie krokietów od wolnego brzegu naleśnika (najlepiej składać krokiety delikatnie uciskać farsz, aby były one bardziej zwarte). Tak przygotowane krokiety obtocz w jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Kapusta, która często wykorzystywana jest do przygotowania farszu do krokietów, zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm, wzmacniają naszą odporność. Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy ją spożywać w dużych ilościach - szczególnie jesienią i zimą, kiedy nasza odporność jest stale testowana przez pogodę. Wykorzystywać możemy także sok pozostały po kapuście. Od bardzo dawna docenia się jego prozdrowotne właściwości. Jest on źródłem wielu cennych składników mineralnych, a także witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Grzyby leśne również chętnie wykorzystywane są do przygotowania farszów do krokietów. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Grzyby są także niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety, aby ją urozmaicić. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez. Dodatkowo znajdziemy w nich miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.

Podsumowując: znasz już sprawdzony sposób na zawijanie krokietów w domu. Krokiety to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Krokiety z farszem z kapusty oraz grzybów świetnie sprawdzą się podane jako dodatek do barszczu podczas kolacji bożonarodzeniowej.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto