Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, miska, maszynka do mielenia

Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Pieczarki i cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju (około 3 łyżek oleju). Od czasu do czasu wymieszaj.

Mięso drobiowe, pieczarki, cebulę i ugotowaną włoszczyznę zmiel w maszynce do mięsa.

Zielone mięso z warzywami podduś na patelni z dodatkiem bulionu drobiowego, dopraw do smaku.

Podsmażone mięso odłóż do miski do ostygnięcia, następnie dodaj jedno jajko i wymieszaj.

Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę, 4 jajka, mleko, pół szklanki wody gazowanej oraz szczyptę soli zmiksuj na gładką masę.

Na patelni do naleśników usmaż z ciasta naleśniki.

Farsz podziel na tyle części ile naleśników otrzymałeś.

Naleśniki posmaruj farszem, zawiń do środka dwa przeciwległe boli naleśnika, a następnie zwiń je w rulon od niezłożonej części naleśnika.

W miseczce roztrzeb dwa jajka z dodatkiem soli. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą. następnie krokiety obtocz w jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej, na którym podsmaż krokiety z każdej strony na złoty kolor.

Podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz podawać je z dodatkiem barszczu.

Krokiety z mięsem i pieczarkami podane na białym talerzu. Obok znajduje się miseczka z barszczem czerwonym.
Krokiety z mięsem i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
35.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
425 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
69

Krokiety z mięsem i pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krokietach z mięsem i pieczarkami

Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami to posiłek, który idealnie nada się na danie obiadowe. Krokiety z mięsem i pieczarkami nie należą do najprostszych dań. Sa one dość pracochłonnym daniem, ale warto pokusić się na nie przy dłuższej chwili czasu. Aby zrobić krokiety potrzebować będziesz składników takich jak pierś z kurczaka, marchewka, pietruszka, pieczarki, cebula, olej, bulion drobiowy, jajka, mąka , mleko, bułka tarta oraz sól.

A więc jak zrobić krokiety? Oczyszczone pieczarki kroimy na małe kawałki. Cebule kroimy w kostkę. Smażymy na oleju pieczarki z cebulą. Ugotowane mięso drobiowe, włoszczyznę i farsz z pieczarek i cebuli musimy zmielić w  maszynce do mielenia mięsa. Zmielone mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem bulionu drobiowego. Doprawiamy do smaku solą. Przekładamy gotowy farsz na krokiety z mięsem i pieczarkami do miski i czekamy do momentu wystudzenia. Do farszu dodajemy jajko i mieszamy. Czas na wszystkim dobrze znane naleśniki. Przygotowujemy ciasto na naleśniki dodajemy mąkę, jajka, mleko, wodę, sól i miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki. Najlepiej sprawdza się do smażenia naleśników specjalna patelnia do tego przeznaczona. Usmażone naleśniki smarujemy farszem z mięsem mielonym. Zwijamy do środka dwa przeciwległe boki naleśników, następnie zawijamy w rulon od niezłożonej części naleśnika. W oddzielnej misce roztrzepujemy dwa jajka z dodatkiem soli. Na talerz wysypujemy bułkę tarta. Zwinięte naleśniki moczymy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju  z każdej strony.

Krokiety z mięsem gotowanym i pieczarkami to doskonałe źródło białka i wielu cennych składników mineralnych i witamin. Pieczarki są produktem spożywczym, który dostarczy do naszej diety witamin z grupy B oraz lektyn czy tyrozynaz (związków bioaktywnych).

Podsumowując krokiety to danie, które daje nam szeroki wachlarz możliwości. Pasuje do nich farsz mięsny i warzywny, z kaszą i grzybami. Krokiety z mięsem i pieczarkami świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup. Jest to idealne rozwiązanie na pyszny obiad.

Wartości odżywcze krokietów z mięsem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
154.56 kcal
425.05 kcal
Białko
8.52 g
23.43 g

Węglowodany w krokietach z mięsem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
12.07 g
33.20 g
Węglowodany przyswajalne
11.20 g
30.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
2.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
7.87 g
21.65 g
Tłuszcze nasycone
1.63 g
4.47 g
Tłuszcze nienasycone
6.25 g
17.18 g
Tłuszcze jednonasycone
4.30 g
11.81 g
Tłuszcze wielonasycone
1.95 g
5.37 g
Cholesterol
66.08 mg
181.71 mg

Witaminy w przepisie na krokiety z mięsem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
83.61 µg (mcg)
229.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.53 mg
4.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.48 µg (mcg)
1.31 µg (mcg)
Witamina E
0.36 mg
0.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
38.64 µg (mcg)
106.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.30 mg
9.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
36.66 µg (mcg)
100.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
446.97 µg (mcg)
1229.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krokiety z mięsem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
72.99 mg
200.72 mg
Potas
204.46 mg
562.27 mg
Wapń
40.56 mg
111.53 mg
Fosfor
115.56 mg
317.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.70 mg
43.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
2.72 mg
Cynk
0.61 mg
1.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z mięsem i pieczarkami 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krokietach z mięsem i pieczarkami

Lista alergenów dla krokietów z mięsem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania krokietów z mięsem i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
Ugotowane, z rosołu
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Marchewka
150 g
Ugotowane, z rosołu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
100 g
Ugotowana, z rosołu
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Bulion drobiowy
150 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mąka pszenna typ 750
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koszt składników
70.30
Jak oceniasz przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób