Ciasto na krokiety

Opublikowano: 11.05.2022 r., 13:18 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mieszanie ciasta na krokiety
Ciasto na krokiety
Poznaj przepis na najlepsze i najszybsze ciasto na krokiety, które sprawdzi się do każdego farszu.
Przygotowanie 20 min
73 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 czubata szklanka (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Woda gazowana - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na ciasto na krokiety krok po kroku

Do miski dodaj jajka, mąkę, mleko, sól. Dokładnie zmiksuj do połączenia wszystkich składników i odstaw na 20-30 minut.

Dodaj olej, wodę gazowaną (jej ilość dopasuj w zależności od gęstości ciasta).

Na patelni rozgrzej oliwę i kolejno wylewaj porcje ciasta.

Smaż obustronnie do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na ciasto na krokiety
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta na krokiety

Tradycyjne polskie krokiety to danie, które kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, jako dodatek do wigilijnego barszczu. Jednak są one tak dobre w smaku, a jednocześnie łatwe i szybkie do przygotowania, że warto pokusić się o ich przyrządzenie również bez większej okazji. Jednym z najważniejszych elementów krokietów jest ciasto, w którym zawinięty będzie farsz. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić najlepsze, domowe ciasto na krokiety koniecznie poznaj nasz prosty przepis i sam/sama przekonaj się, że nie jest to tak skomplikowane, jak mogłoby Ci się wydawać. Jedyne składniki, których będziesz potrzebować do ich przygotowania to mąka, jajka, mleko, odrobina soli, oleju oraz opcjonalnie woda gazowana. Jak widzisz, wcale nie są to wyszukane, ani trudnodostępne składniki, większość z nas ma je w swojej kuchni na co dzień. Przepis na ciasto na krokiety również nie jest skomplikowany. Wystarczy, że wymieszasz razem jajka, mąkę i mleko, odstawisz na około pół godziny, po czym dodasz olej i wodę gazowaną. Tak przygotowane ciasto należy następnie porcjami wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć obustronnie do zarumienienia. Proste prawda? Ciasto na krokiety bardzo przypomina to naleśnikowe, jeśli więc lubisz przygotowywać naleśniki, nie powinno to stanowić żadnego problemu. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis i dowiedzieć się krok po kroku jak zrobić ciasto na krokiety, które będzie miało idealny smak, konsystencję i strukturę oraz sprawdzi się do każdego farszu.

Alergeny w cieście na krokiety

Lista alergenów dla ciasta na krokiety przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta na krokiety

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na krokiety warto smażyć na patelni beztłuszczowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
164.29
73.93
Białko (g)
7.59
3.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
22.33
10.05
Węglowodany przyswajalne (g)
22.33
10.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
4.87
2.19
Tłuszcze nasycone (g)
1.79
0.81
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
1.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.14
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.62
36.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.69
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.25
23.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
40.76
18.34
Potas (mg)
104.05
46.82
Wapń (mg)
50.02
22.51
Fosfor (mg)
102.41
46.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.26
7.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.97
0.89
Cynk (mg)
0.68
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na krokiety 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na krokiety

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 czubata szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Woda gazowana
125 ml
1/2 szklanki
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 125 ml
Koszt składników
20.00