Przepis na naleśniki na krokiety krok po kroku

Składniki dla 0 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia do naleśników

Mąkę przesyp do miski, dodaj szklankę wody, szklankę mleka, jajka, dużą szczyptę soli i łyżkę roztopionego masła. Całość miksuj 5 minut.

Na rozgrzaną patelnię wylej pół chochelki ciasta, rozprowadź po powierzchni patelni.

Przewracaj dopiero gdy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni.

Naleśniki na krokiety podane na okrągłej, drewnianej desce, pod położony kawałek juty, drewniany stół
Naleśniki na krokiety
Koszt przygotowania dania
4.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
3
82

Naleśniki na krokiety - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Naleśnikach na krokiety

Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to pancakes, crepes we Francji, Okonomiyaki w Japonii i wiele, wiele więcej. Każde pyszne i oryginalne.

Sam przepis na ciasto naleśnikowe jest bardzo prosty, składa się z mąki, wody lub mleka, jajek i soli. Puszyste, delikatne ciasto naleśnikowe chętnie przyjmuje smaki pochodzące z farszu. Dlatego Twoje ulubione nadzienie do krokietów idealnie skomponuje się z delikatnym w smaku naleśnikiem. Naleśniki możesz wykonać z różnego rodzaju mąk, na przykład pszennej, pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej, gryczanej, ryżowej lub kombinacji kilku różnych mąk. Dzięki możliwości zastosowania różnych rodzajów mąk naleśniki na krokiety z powodzeniem dostosujesz do różnych diet eliminacyjnych, ale również zwiększysz ich wartość odżywczą. Sprawdź Nasze przepisy na naleśniki z różnych rodzajów mąk.

Jak zrobić idealne naleśniki? Przepis na naleśniki do krokietów jest banalnie prosty i wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji aby zawsze były wyśmienite. Ważne jest miksowanie ciasta. Wiele osób o tym zapomina i ciasto miesza jedynie do momentu rozpuszczenia grudek. Dzięki dłuższemu procesowi wyrabiania w cieście powstają coraz to większe sieci glutenu. Sieci glutenu powodują, że ciasto jest puszyste, elastyczne, nie rozpada się podczas przekładania naleśnika na patelni i gotowe naleśniki nie wysychają tak szybko. Dlatego warto tej czynności poświęcić nieco więcej czasu niż zazwyczaj. Ważna jest również ilość jajek, one również pomagają wiązać ciasto aby nie rozpadało się w trakcie smażenia i dodają ciastu puszystości. Jeśli wykonujesz naleśniki bez jajka warto dodać do nich odrobinę proszku do pieczenia lub zamiast zwykłej wody dodać wodę gazowaną.

Dobre ciasto do krokietów jest równie ważne, jak dobry farsz. Nawet ten najlepszy sam nie stworzy pysznych krokietów. Dlatego warto poświęcić naleśnikom odrobinę więcej czasu, nie tylko w trakcie przygotowania ich na krokiety, ale także w trakcie przygotowywania ich do innych potraw.

Wartości odżywcze Naleśników na krokiety

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
199.41 kcal
0.00 kcal
Białko
7.32 g
0.00 g

Węglowodany w naleśnikach na krokiety

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
30.77 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
30.15 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.62 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
4.76 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
2.57 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
2.19 g
0.00 g
Tłuszcze jednonasycone
1.51 g
0.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.68 g
0.00 g
Cholesterol
96.85 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na naleśniki na krokiety

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A
75.24 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.89 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.32 mg
0.00 mg
Retinol
74.95 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.36 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.32 mg
0.00 mg
Niacyna
2.56 mg
0.00 mg
Foliany
80.59 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
3.85 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki na krokiety

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
49.77 mg
0.00 mg
Potas
131.07 mg
0.00 mg
Wapń
65.59 mg
0.00 mg
Fosfor
117.69 mg
0.00 mg
Magnez
13.25 mg
0.00 mg
Żelazo
3.12 mg
0.00 mg
Cynk
0.70 mg
0.00 mg
Miedź
0.07 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Naleśników na krokiety 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Naleśnikach na krokiety

Lista alergenów dla Naleśników na krokiety przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania Naleśników na krokiety

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 niepełne szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Mleko 1,5%
250 ml
Szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
3 sztuki klasy M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
15 g
łyżka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
15.80
Jak oceniasz przepis na naleśniki na krokiety
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób