Farsz na krokiety z mięsem

Opublikowano: 17.11.2021 r., 17:13 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz mięsny na krokiety z czosnkiem
Farsz mięsny na krokiety
Krokiety z farszem mięsnym to doskonały pomysł na danie obiadowe lub dodatek na świąteczny stół. Farsz jest prosty w przygotowaniu i aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
194 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (16 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion drobiowy 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, patelnia, pokrywka do patelni

Przepis na farsz na krokiety z mięsem krok po kroku

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przepuść przez praskę.

Smaż na oliwie z oliwek, aż pieczarki będą miękkie.

Do pieczarek dodaj mięso i smaż dalej. Dopraw.

Pod koniec smażenia wlej bulion na patelnie i całość duś około 5 minut pod przykryciem.

Jak oceniasz przepis na farsz na krokiety z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat farszu na krokiety z mięsem

Dobry farsz na krokiety z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek do posiłku, który idealnie sprawdzi się na obiad lub jako dodatek do świątecznej potrawy. Farsz mięsny z pieczarkami i cebulą jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Farsz mięsno – warzywny zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Nadzienie możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić farsz na krokiety z mięsem? Przygotowanie go jest bardzo proste. Na początku należy pokroić pieczarki i cebulę w kostkę, a czosnek przepuścić przez prasę. Całość podsmażamy na oliwie z oliwek, aż pieczarki będą miękkie. Następnie dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Doprawiamy przyprawami wskazanymi w przepisie. Pod koniec do mięsa wlewamy bulion drobiowy i całość dusimy około 5 minut pod przykryciem.

Przepis na farsz na krokiety z mięsem nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się między innymi z pieczarek, która mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim składnikiem o niskiej wartości kalorycznej, a także należą do produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz za prawidłowy poziomu cukru. Pieczarki to również bogactwo witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich również witaminy C i D oraz związki, które mają działanie antynowotworowe oraz chronią nasze DNA przed uszkodzeniami.

Składniki na farsz mięsny posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry dodatek to również doskonała propozycja jako danie na imprezę. Jak przygotować mięso do krokietów? Szczegół tkwi w bulionie, w którym duszone jest mięso. Dzięki niemu nie jest suche, tylko rozpływające się w ustach i aromatyczne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny farsz na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w farszu na krokiety z mięsem

Lista alergenów dla farszu na krokiety z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze farszu na krokiety z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Farsz mięsny jest przygotowany z mięsa drobiowego z dodatkiem oliwy z oliwek dlatego idealnie nadaje się dla osób z chorobami układu krążenia oraz podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
129.39
194.09
Białko (g)
14.48
21.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.31
3.46
Węglowodany przyswajalne (g)
1.86
2.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.20
10.81
Tłuszcze nasycone (g)
2.38
3.57
Tłuszcze nienasycone (g)
4.83
7.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.14
4.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.68
2.53
Cholesterol (mg)
45.75
68.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
11.87
17.80
Witamina B6 (mg)
0.37
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
1.01
Witamina C (mg)
1.75
2.62
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.16
Witamina E (mg)
0.35
0.52
Retinol (µg (mcg))
11.87
17.80
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.21
0.32
Niacyna (mg)
5.22
7.83
Foliany (µg (mcg))
9.59
14.39
Beta karoten (µg (mcg))
0.30
0.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
245.64
368.45
Potas (mg)
246.08
369.12
Wapń (mg)
19.99
29.99
Fosfor (mg)
151.68
227.52
Magnez (mg)
18.57
27.86
Żelazo (mg)
0.94
1.41
Cynk (mg)
1.70
2.54
Miedź (mg)
0.16
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na krokiety z mięsem 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu na krokiety z mięsem

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
16 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 16 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Bulion drobiowy
125 g
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 g
Koszt składników
62.00