Kibbeh
- Kasza bulgur (200 g)
- Kasza manna (50 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 szklanki (500 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
Przepis na kibbeh krok po kroku
Ugotuj w osolonej wodzie kaszę bulgur.
Pod koniec gotowania dodaj do niej kaszę mannę i gotuj razem.
Wystudź masę.
Wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną.
Dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso wołowe, sól, pieprz, kumin, cynamon i paprykę ostrą oraz posiekaną natkę pietruszki.
Do masy dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj dokładnie.
Podziel ciasto na 16 równych części.
Ciasto rozpłaszcz w palcach i na jego środek wyłóż farsz.
Formuj ciasto w kształt owalny.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami kofty.
Odcedź z tłuszczu metalowym cedzakiem.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat kibbeh
Kibbeh to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Potrawę podać można także na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Tradycyjne libańskie danie można przygotować także z farszem warzywnym. Przepis na kibbeh jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki: kasza bulgur, kasza manna, jajka, mąka pszenna, mięso mielone wołowe, cebula, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, kumin, cynamon, natka pietruszki, olej rzepakowy, przecier pomidorowy, sól, pieprz.
Jak zrobić kibbeh? Ugotuj w osolonej wodzie kaszę bulgur. Pod koniec gotowania dodaj do niej kaszę mannę i gotuj razem. Wystudź masę. Wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną. Dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso wołowe, sól, pieprz, kumin, cynamon i paprykę ostrą oraz posiekaną natkę pietruszki. Do masy dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj dokładnie. Podziel ciasto na 16 równych części. Ciasto rozpłaszcz w palcach i na jego środek wyłóż farsz. Formuj ciasto w kształt owalny. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami kofty. Odcedź z tłuszczu metalowym cedzakiem. Podawaj na dużym talerzu.
Kasza bulgur to kasza, którą produkuje się z pszenicy. Znana od starożytności kasza zawiera wiele cennych składników mineralnych takich jak potas czy fosfor. Kasza ma bardzo dużą zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. A także pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu z krwi. Kasza bulgur jest także bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera dużo kalorii. Można ją wykorzystywać do przygotowywania zup, sałatek i warzywnych zapiekanek.
Podsumowując libańska przekąska sprawdzi się idealnie podana na ciepło i na zimno. Sprawdzony przepis z kaszą bulgur jest doskonały także na kolacje. Pyszna przekąska z mięsem mielonym będzie idealna na kolację w stylu libańskim. Kibbeh to potrawa dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w kibbeh
Lista alergenów dla kibbeh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza bulgur
- Kasza manna
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kibbeh
Kibbeh to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kibbeh zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Kibbeh jest dość kaloryczny, więc nie spożywaj zbyt dużej porcji.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.