Kibbeh

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie z bliskiego wschodu.
Kibbeh
Kibbeh to tradycyjne danie kuchni libańskiej podawane najczęściej na ciepło. Danie podawać można z dodatkiem sosu lub samodzielnie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną przekąskę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
1701 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza bulgur (200 g)
  • Kasza manna (50 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy - 2 szklanki (500 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra, cynamon, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na kibbeh krok po kroku

Ugotuj w osolonej wodzie kaszę bulgur.

Pod koniec gotowania dodaj do niej kaszę mannę i gotuj razem.

Wystudź masę.

Wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną.

Dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso wołowe, sól, pieprz, kumin, cynamon i paprykę ostrą oraz posiekaną natkę pietruszki.

Do masy dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj dokładnie.

Podziel ciasto na 16 równych części.

Ciasto rozpłaszcz w palcach i na jego środek wyłóż farsz.

Formuj ciasto w kształt owalny.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami kofty.

Odcedź z tłuszczu metalowym cedzakiem.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na kibbeh
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat kibbeh

Kibbeh to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Potrawę podać można także na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Tradycyjne libańskie danie można przygotować także z farszem warzywnym. Przepis na kibbeh jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki: kasza bulgur, kasza manna, jajka, mąka pszenna, mięso mielone wołowe, cebula, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, kumin, cynamon, natka pietruszki, olej rzepakowy, przecier pomidorowy, sól, pieprz.

Jak zrobić kibbeh? Ugotuj w osolonej wodzie kaszę bulgur. Pod koniec gotowania dodaj do niej kaszę mannę i gotuj razem. Wystudź masę. Wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną. Dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso wołowe, sól, pieprz, kumin, cynamon i paprykę ostrą oraz posiekaną natkę pietruszki. Do masy dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj dokładnie. Podziel ciasto na 16 równych części. Ciasto rozpłaszcz w palcach i na jego środek wyłóż farsz. Formuj ciasto w kształt owalny. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami kofty. Odcedź z tłuszczu metalowym cedzakiem. Podawaj na dużym talerzu.

Kasza bulgur to kasza, którą produkuje się z pszenicy. Znana od starożytności kasza zawiera wiele cennych składników mineralnych takich jak potas czy fosfor. Kasza ma bardzo dużą zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. A także pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu z krwi. Kasza bulgur jest także bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera dużo kalorii. Można ją wykorzystywać do przygotowywania zup, sałatek i warzywnych zapiekanek.

Podsumowując libańska przekąska sprawdzi się idealnie podana na ciepło i na zimno. Sprawdzony przepis z kaszą bulgur jest doskonały także na kolacje. Pyszna przekąska z mięsem mielonym będzie idealna na kolację w stylu libańskim. Kibbeh to potrawa dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w kibbeh

Lista alergenów dla kibbeh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kibbeh

na 100g gotowej potrawy

Kibbeh to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kibbeh zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Kibbeh jest dość kaloryczny, więc nie spożywaj zbyt dużej porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
425.29
1701.16
Białko (g)
8.15
32.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
15.41
61.65
Węglowodany przyswajalne (g)
13.47
53.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
7.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
36.92
147.69
Tłuszcze nasycone (g)
5.22
20.88
Tłuszcze nienasycone (g)
31.70
126.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
22.93
91.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.77
35.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.59
222.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
34.45
137.78
Potas (mg)
174.10
696.40
Wapń (mg)
18.79
75.15
Żelazo (mg)
1.26
5.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kibbeh 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kibbeh

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
200 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Kasza manna
50 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
42.00