Dania z kaszy bulgur

dania z kaszy bulgur

Kasza bulgur jest znana w naszym kraju już od wielu lat. Coraz chętniej przygotowujemy z niej rozmaite, zdrowe przepisy na dania obiadowe lub na kolację. Warto wiedzieć jednak, że kasza bulgur i jej wartości odżywcze znane są już od ponad 4 tysięcy lat, głównie mieszkańcom Bliskiego Wschodu. Właśnie w tamtej części świata kasza ta do dziś uchodzi z jeden z podstawowych składników diety, tuż obok powszechnie dostępnego ryżu. Kasza bulgur świetnie wpływa na eliminowanie napięcia, o czym powinny pamiętać zwłaszcza stresujące się osoby. Warto jeść kaszę również przy problemach z cukrzycą, gdyż obniża ona poziom cukru we krwi.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z kaszy bulgur

Przepisy w temacie dania z kaszy bulgur

Najciekawsze artykuły w temacie dania z kaszy bulgur

Dania z kaszy bulgur – pomysły i przepisy na dania z dodatkiem kaszy bulgur

Kasza bulgur to jeden z cenniejszych składników spożywczych, które warto wykorzystać w swojej kuchni. Kaszę można gotować i przyrządzić na wiele różnych sposobów – zarówno na słono, jak i na słodko. Jak przygotować kaszę, aby nadała się do spożycia? Czy kasza jako dodatek do obiadu może być zarówno smaczna, jak i zdrowa? Który przepis z kaszą warto włączyć do domowego menu obiadowego? Sprawdź najciekawsze dania z kaszy bulgur i dowiedz się więcej o właściwościach tego niezwykle cennego dla zdrowia produktu spożywczego.

Dania z kaszy bulgur – jak wykorzystać kaszę do przyrządzenia potraw?

Najważniejsze właściwości kaszy bulgur, o których powinieneś wiedzieć

Kasza bulgur powstaje z gotowanych, a następnie ususzonych i rozgniecionych ziaren pszenicy durum. Dietetycy uważają, że jest to najcenniejsza i najbardziej wartościowa pszenica, jaka uprawiana jest na świecie. Ciekawy jest fakt, że kaszę bulgur można kupić w kilku odmianach – grubo, średnio oraz drobnoziarnistej. Trzeba pamiętać jednak przy tym, że częste jedzenie gruboziarnistych kasz doprowadzić może do różnych problemów zdrowotnych u osób zmagających się np. z wrzodami żołądka albo refluksem. Poza tym kasza bulgur zawiera naprawdę wiele cennych dla zdrowia właściwości odżywczych. Wypada pod tym względem znacznie lepiej niż inne popularne rodzaje kasz, np. manna. Już na wstępie warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość błonnika w kaszy, który przyczynić może się do uregulowania metabolizmu oraz doskonale wypełni żołądek, na długo pozostawiając uczucie sytości. W kaszy bulgur jest również duża zawartość fosforu i potasu, które pozytywnie wpływają na rozwijanie się kości oraz wzmocnienie zębów.

Dzięki spożywaniu kaszy bulgur wspomóc można m.in. prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Regularne jedzenie kaszy bulgur może zatem znacznie obniżyć ciśnienie krwi, ale i poprawiać pracę układu sercowo-naczyniowego – zwłaszcza podczas intensywnych treningów. Ważną informacją jest również, że systematyczne spożywanie tej kaszy przyczynić się może do ochronienia przed m.in. zawałem. Kasza bulgur obniża również ilość złego cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko rozwinięcia się różnych groźnych chorób, które mogą doprowadzić np. do udaru mózgu. Spożywanie kaszy bulgur świetnie sprawdzi się również u tych osób, które cierpią z powodu anemii.

Kasza bulgur – smaczna i zdrowa, a w dodatku cenna dla organizmu!

Kasza bulgur jest idealną kaszą dla wszystkich, którzy mają problem ze stresem. Jej regularne spożywanie pozwala bowiem redukować lub zmniejszać napięcie, głównie za sprawą znajdujących się w kaszy witamin z grupy B oraz magnezu. Tak, to właśnie kasza bulgur pomoże utrzymać prawidłową równowagę psychiczną! Warto pamiętać, że w kaszy tej znajduje się witamina B1, B2, B6 i B9. Wszystkie te witaminy w połączeniu z magnezem odpowiedzialne są za poprawne funkcjonowanie całego układu nerwowego, a także poprawianie… nastroju! Kasza bulgur zawiera także bowiem cenne węglowodany złożone, które podnoszą poziom serotoniny.

Naprawdę warto od czasu do czasu przyrządzić kaszę bulgur, ponieważ wpływa ona na szybsze trawienie, a także potrafi znakomicie uporać się z zaparciami. Jeśli masz więc problem z poprawnym funkcjonowaniem układu pokarmowego, włącz kaszę do swojej diety! Kaszę poleca się także kobietom w ciąży i tym, które karmią piersią. W kaszy znajduje się bowiem sporo kwasu foliowego, który jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży. Warto pamiętać jednie o tym, że kasza jest dość kaloryczna. Spożywana w niewielkiej ilości może jednak pozytywnie wpłynąć na odchudzające się osoby. Kasza bulgur zawiera bowiem sporo błonnika, który pęcznieje w żołądku i może na długo zapewnić w nim uczucie sytości. Osoba będąca na diecie, która regularnie spożywać zacznie tę kaszę, nie będzie odczuwać więc silnych napadów głodu.

Jak przygotować kaszę bulgur? Z czym najlepiej ją serwować?

Jak prawidłowo gotować kaszę bulgur, krok po kroku?

Zanim zaczniesz przygotowywać pyszne dania z kaszy bulgur, powinieneś wcześniej nauczyć się, jak gotować te specyficzny rodzaj kaszy. Ile trwa proces jej gotowania? Czy trzeba poczynić jakieś szczególne kroki, żeby przypadkiem nie rozgotować kaszy? Uświadom sobie, że oprócz trzech odmian kaszy bulgur, które poznałeś już w poprzedniej części tekstu, każda z nich ma swoje własne przeznaczenie. Właśnie od tego zależy, w jaki sposób oraz jak długo gotować kaszę. Najważniejsze w jej przygotowaniu jest zachowanie proporcji kasza-woda. Oto metody gotowania każdej z kasz bulgur – drobno, średnio i gruboziarnistej.

  1. Drobnoziarnista kasza bulgur – kaszę należy w odpowiednich proporcjach zalać nieco osolonym wrzątkiem i trzymać tak pod przykryciem przez ok. 20 minut. Cała woda powinna zostać pochłonięta przez kaszę (1,5 l wody na 1 porcję kaszy). Drobnoziarnista kasza bulgur będzie idealna do przyrządzenia zdrowej i smacznej sałatki.
  2. Średnioziarnista kasza bulgur – wodę (1,5 l wody na 1 porcję kaszy) należy zagotować z solą. Następnie kaszę wrzuca się do wrzątku, przykrywa rondelek pokrywką i gotuje przez ok. 21 minut. Później trzeba zdjąć kaszę z palnika i zostawić na ok. 10 minut w garnuszku. Tak przyrządzoną kaszę podawaj jako farsz np. w zapiekanej cukinii czy papryce.
  3. Gruboziarnista kasza bulgur – w przypadku tej kaszy, na 1 porcję mamy już 2 porcje wody. Kaszę należy gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem, po czym zostawić ją na wyłączonej kuchence na ok. 10 minut w garnku. Gruboziarnistą kaszę podawaj z sosem i serwuj np. z mięsem albo rybą.

Pamiętaj, że…

Kaszę bulgur powinno się przepłukać chłodną wodą, zanim się ją ugotuje. Warto doprawić ją też curry i kardamonem, aby wydobyć jej niesamowity smak. Zawsze można też ugotować ją w tradycyjnym bulionie warzywnym, dzięki któremu kasza będzie bardziej aromatyczna.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto