Jaja w sosie musztardowym

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jaja w sosie musztardowym podane w misce i posypane świeżym koperkiem.
Jaja w sosie musztardowym
Jaja w sosie musztardowym to niezwykle smaczna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, ale również niezwykle odżywcze ze względu na białko.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
108 kcal
Kcal w porcji
101 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Musztarda (25 g)
  • Masło (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (10 g)
  • Bulion warzywny (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na jaja w sosie musztardowym krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Przekrój na pół.

Przygotuj sos: W rondelku rozpuść masło, następnie wsyp mąkę. Całość smaż przez chwilę, następnie dodaj musztardę, bulion oraz łyżeczkę pieprzu.

Sos mieszaj rózgą, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka. Dopraw solą i pieprzem.

Na półmisek lub miskę wlej przygotowany sos musztardowy, następnie włóż połówki jajek.

Jak oceniasz przepis na jaja w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,6% osób

Więcej informacji na temat jaj w sosie musztardowym

Jaja w sosie musztardowym to niezwykle smaczna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, ale również niezwykle odżywcze ze względu na wysoką zawartość białka.

Przepis na jaja w sosie musztardowym to doskonała opcja na pyszne danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz przygotować je na święta, ale również jako sposób na łatwy i bardzo tani obiad. Jajka są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Sos musztardowy do jajek można przygotować w kilka minut i świetnie nada się również do innych dań. Jego bazą jest słodka śmietanka, która nadaje mu odpowiedniego smaku. Można ją również wymienić na gęsty jogurt naturalny, dzięki czemu całe danie będzie bardziej fit. Nie jest to jednak konieczne, gdyż dostarcza ono naprawdę sporo białka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jaja w sosie musztardowym, by były pyszne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wystarczą do niego gotowane jajka oraz prosty sos na bazie śmietany i musztardy. W wielu domach to popularna przystawka. Nie musisz ich jednak jeść na zimno. Idealnie sprawdzają się na ciepło. To pomysł na posiłek, który zabiera mniej niż 15 minut. Są niezwykle sycące, a przy tym naprawdę smaczne. Całość dopełnia gęsty i kremowy sos z dużą ilością pysznej musztardy. To danie sprawdzi się na święta, ale również na co dzień. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także kaszą. Całość jest bardzo kremowa i smaczna. Aromatu nadaje całości spory dodatek musztardy. To danie, które jest całkowicie lekkie, dlatego może pojawiać się na diecie, sprawdzi się również dla najmłodszych. Ta opcja dostarcza także sporo białka. Jajka są świetną alternatywą dla mięsa, gdyż są równie smaczne i odżywcze, a zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, ale są źródłem wielu witamin i związków prozdrowotnych. Ich obecność w diecie na pewno wyjdzie każdemu na zdrowie. Ze względu na bardzo duży udział białka całość jest naprawdę sycąca. To danie, które wspaniale sprawdzi się na święta. Jest lekkie i delikatne, ale przy tym bardzo dekoracyjne. To potrawa, która przykuwa wzrok ze względu na dużą ilość kontrastów.

Alergeny w jajach w sosie musztardowym

Lista alergenów dla jaj w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze jaj w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa przystawka, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kcal)
106.98
108.05
Białko (g)
7.04
7.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany (g)
2.10
2.12
Węglowodany przyswajalne (g)
1.93
1.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz (g)
7.68
7.76
Tłuszcze nasycone (g)
3.95
3.99
Tłuszcze nienasycone (g)
3.73
3.77
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
200.09
202.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(101g)
Witamina A (µg (mcg))
109.57
110.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.04
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
104.28
105.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.26
0.26
Niacyna (mg)
0.21
0.21
Foliany (µg (mcg))
27.08
27.35
Beta karoten (µg (mcg))
49.90
50.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(101g)
Sód (mg)
234.03
236.37
Potas (mg)
87.86
88.74
Wapń (mg)
33.82
34.16
Fosfor (mg)
111.04
112.15
Magnez (mg)
9.15
9.24
Żelazo (mg)
1.08
1.09
Cynk (mg)
0.73
0.73
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny jaj w sosie musztardowym 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jaj w sosie musztardowym

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
31.00