Gulasz wegetariański

Opublikowano: 27.10.2021 r., 13:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz wegetariański podany na patelni z ziolami.
Gulasz wegetariański
Gulasz wegetariański to świetna opcja na naprawdę pyszne i szybkie danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda i syci na długo.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
429 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Soczewica czerwona - 10 łyżek (200 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (250 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Papryka żółta - 1 szt (230 g)
  • Fasola czerwona - pół mini puszki (85 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Dynia (300 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Pietruszka - 1 pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, sos sojowy, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz wegetariański krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Gdy będzie rumiana dodaj do niej pokrojone w kostkę papryki i dynię, a także posiekane w plasterki marchewki.

Całość podsmaż 6 minut.

Warzywa zalej bulionem i dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Całość duś przez 25 minut.

Do warzyw wsyp soczewicę, fasolę i przecier pomidorowy, dodaj resztę przypraw, sos sojowy i gotuj 15 minut.

Gotowe danie posyp posiekaną natką.

Jak oceniasz przepis na gulasz wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat gulaszu wegetariańskiego

Gulasz wegetariański jest niezwykle smaczną, a przy tym bardzo odżywczą opcją, która wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To danie pełne przypraw, dlatego bardzo aromatyczne. Może stanowić inspirację na pyszną kolację, ale również fantastyczny obiad. Całość dobrze jest podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą, dzięki temu syci jeszcze bardziej.

Przepis na gulasz wegetariański jest naprawdę prosty, dlatego świetnie sprawdzi się dla początkujących osób. Choć nie jest skomplikowany, pozwala stworzyć niezwykle ciekawy posiłek, pełen smaku, ale również zdrowy. To dzięki tak dużej ilości warzyw, które w nim goszczą. Wegetariańskie posiłki często nie dostarczają odpowiedniej dawki białka, w tym wypadku jest zupełnie inaczej. To wszystko dzięki połączeniu różnych jego źródeł w jednym daniu. Dlatego ten przepis będzie idealny dla wszystkich początkujących osób, które nie bardzo wiedzą jak dobrze zbilansować swoją roślinną dietę. W tej potrawie można znaleźć prawdziwe bogactwo składników mineralnych i prozdrowotnych, a także witamin. Dodaj się do niego soczewicy, która oprócz białka, dostarcza sporo błonnika, który dba o zdrowie układu pokarmowego i dobre trawienie. Jest w nim również sporo czerwonej fasoli, która oprócz protein wzbogaca dietę o sporą dawkę wapnia i żelaza, oba te pierwiastki są niezwykle cenne w wegańskim menu, gdyż bardzo często ich brakuje. By całość była jeszcze bardziej zdrowa dodaje się również dyni, która jest warzywem niezwykle zdrowym. Dostarcza sporo beta karotenu i likopenu, a niewiele kalorii, dlatego to ulubione warzywo osób na diecie redukcyjnej. W tym towarzystwie nie mogło również zabraknąć papryki - królowej gulaszy i pieczarek, które są doskonałym źródłem witamin B i cynku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz wegetariański, który będzie nie tylko pyszny, ale również zdrowy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest bardzo warzywny, dzięki czemu dostarcza sporo witamin i błonnika. To danie z pieczarkami, papryką, a także z czerwoną fasolą, dzięki czemu smakuje naprawdę wspaniale. Dostarcza również sporo białka z soczewicy. Będzie dobry dla wegetarian, ale również wegan.

Alergeny w gulaszu wegetariańskim

Lista alergenów dla gulaszu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze gulaszu wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowy przepis, dostarczający sporo roślinnego białka i błonnika, a także witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
87.69
429.68
Białko (g)
4.41
21.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
14.39
70.50
Węglowodany przyswajalne (g)
11.55
56.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.84
13.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
1.96
9.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
2.06
Tłuszcze nienasycone (g)
1.54
7.53
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.18
5.80
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.73
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A (µg (mcg))
128.30
628.65
Witamina B6 (mg)
0.16
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Witamina C (mg)
40.87
200.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.73
3.59
Brak danych dla: soczewica czerwona, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.12
0.57
Ryboflawina (mg)
0.10
0.49
Niacyna (mg)
1.10
5.39
Foliany (µg (mcg))
54.89
268.94
Beta karoten (µg (mcg))
1116.39
5470.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
47.43
232.43
Potas (mg)
342.34
1677.49
Wapń (mg)
20.18
98.91
Fosfor (mg)
76.99
377.26
Magnez (mg)
19.20
94.09
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.59
7.79
Cynk (mg)
0.71
3.48
Miedź (mg)
0.27
1.31
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wegetariańskiego 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wegetariańskiego

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Soczewica czerwona
200 g
10 łyżek
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryka żółta
230 g
1 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Fasola czerwona
85 g
pół mini puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.49
Za 85 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Dynia
300 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pietruszka
45 g
1 pęczek
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Koszt składników
80.00