Jakie mięso wybrać na gulasz?

Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. W klasycznym przepisie zwykle jest zdominowane przez dużą zawartość mięsa. A jakie mięso wybrać na gulasz?

1. Wołowina - to najbardziej klasyczna i tradycyjna opcja. Idealnie na gulasz nada się zwłaszcza:

- pręga,

- łopatka,

- szynka.

2. Wieprzowina - opcja najczęściej wybierana w polskich domach. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza:

- szynka,

- łopatka.

3. Drób - to rzadki, choć naprawdę dobry wybór, ze względów zdrowotnych. Najlepiej sięgnąć po filet.

Zobacz pytania podobne do jakie mięso wybrać na gulasz?

To może wydać Ci się interesujące

Jakie mięso wybrać na gulasz? Co jeszcze warto wiedzieć?

Gulasz to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej. Najczęściej składa się z mięsa, cebuli oraz papryki. Jednak do jego wykonania dodaje się również marchew, smalec lub oliwę, paprykę ostrą, czosnek, bulion, koncentrat pomidorowy, a także pieczarki. Najbardziej znany jest gulasz wołowy, jednak można go również przygotować z cielęciny, baraniny, mięsa drobiowego lub dziczyzny. W klasycznym przepisie zwykle jest zdominowane przez dużą zawartość mięsa. A jakie mięso na gulasz najlepiej wybrać?

1. Wołowina - to najbardziej klasyczna i tradycyjna opcja. Idealnie na gulasz nada się zwłaszcza:

- pręga,

- łopatka,

- szynka.

2. Wieprzowina - opcja najczęściej wybierana w polskich domach. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza:

- szynka,

- łopatka.

3. Drób - to rzadki, choć naprawdę dobry wybór, ze względów zdrowotnych. Najlepiej sięgnąć po filet.

Najlepsze mięso do gulaszu to oczywiście takie, które smakuje nam najbardziej. Gulasz to doskonały pomysł na naprawdę odżywcze danie. Do najpopularniejszych w Polsce zaliczyć możemy gulasz wieprzowy i wołowy. Choć ten z wołowiny pojawia się na stołach znacznie rzadziej, ze względu na cenę mięsa, Smaczny gulasz nie musi być po brzegi wypełniony mięsem, ale dobrze, by zawierał go dość sporo. Do gulaszu dobrze jest dodać również sporo przypraw, które doskonale skomponują się z wybranym gatunkiem mięsa, jak i warzywami.

Zastanawiasz się jakie mięso kupić do gulaszu? Najlepiej by było jak najświeższe. Zadbaj o to, by miało ładny zapach. Niezależnie od tego, na jakim mięsie postanowi się je ugotować, warto wybrać to wysokiej jakości. Choć zwykle mówi się o tym, by wybierać mięso z jak najmniejszą ilością tłuszczu, w przypadku tego dania niekoniecznie tak jest. Mięso bardziej tłuste ugotuje się szybciej, a przy okazji będzie bardziej soczyste i kruche. Pamiętaj, że jeśli przygotowujesz gulasz na bazie drobiu, nie musisz gotować mięsa tak długo, jak w przypadku innych mięs. Drób gotowany przez godzinę i więcej stwardnieje i stanie się niezbyt smaczny, co wpłynie negatywnie na całe danie.

Gulasz doskonale sprawdza się na obiad. Gulasz jest dość prostym i pożywnym daniem. W czasie duszenia z mięsa wytwarza się pyszny sos. Jednak warto zadbać o odpowiednie jego przyprawienie. Do gulaszu wspaniale sprawdzą się nie tylko ostre przyprawy, ale również aromatyczne zioła. Dodaj do niego pikantną paprykę, czy aromatyczny tymianek, a także sproszkowany kminek. Niektórzy wzbogacają smak gulaszu, dodając pieczarki, niezwykle aromatyczne grzyby, a także sos sojowy. Dzięki temu ma się pewność, że potrawa zachwyci smakiem. Teraz gdy już wiesz, z jakiego mięsa najlepiej go przygotować, możesz sięgać po to danie naprawdę często. Idealnie skomponuje się on z ziemniakami z wody, kopytkami, czy kaszą. Najlepiej podaj go z kapustą kiszoną, burakami, czy lekką sałatką na bazie sałaty lodowej. Gulasz to dobry wybór na danie bardzo odżywcze. Choć zwykle jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, to opłaca się być cierpliwym. Sos z mięsem i miękkimi warzywa jest nie tylko bardzo smaczny, ale także sycący i odżywczy.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto