Gołąbki leniwe

Opublikowano: 03.05.2021 r., 17:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki leniwe z sosem pomidorowym
Gołąbki leniwe
Gołąbki bez zawijania to doskonała propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, aby urozmaicić swój jadłospis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
441 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (350 g)
  • Kapusta biała (350 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ryż biały (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
  • Bulion drobiowy (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, zioła prowansalskie, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, sitko

Przepis na gołąbki leniwe krok po kroku

Kapustę posiekaj na bardzo drobne kawałki, następnie wrzuć do wrzątku, zagotuj, odcedź na sitku i pozostaw do wystygnięcia.

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.

Mięso mielone wymieszaj z cebulą, kapustą, jajkiem, surowym ryżem oraz przyprawami.

Z masy uformuj 8 pulpetów, a następnie obsmaż je na patelni.

Podsmażone pulpety ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Przygotuj sos pomidorowy: w garnku wymieszaj przecier pomidorowy z bulionem, ziołami prowansalskimi, połową łyżeczki cukru oraz papryki słodkiej. Całość wymieszaj ze śmietanką i zagotuj.

Pulpety zalej gorącym sosem i wstaw je w odkrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C.

Gołąbki leniwe piecz przez około godzinę.

Po upieczeniu gołąbki podawał na ciepło z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki.

Jak oceniasz przepis na gołąbki leniwe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat gołąbków leniwych

Przepis na leniwe gołąbki z ryżem sprawdzi się idealnie dla osób, które nie lubią klasycznej wersji gołąbków zawijanych w kapuście. Na gołąbki leniwe mówi się inaczej gołąbki bez zawijania. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych polskich gołąbków. Gołąbki leniwe to niesamowicie smaczny i prosty w przygotowaniu przepis. Potrawa ta świetnie sprawdzi się na obiad, który będzie smakował całej rodzinie. Do przygotowania gołąbków potrzebować będziesz takich składników jak mięso mielone, kapusta biała, cebula, jajko, ryż, przecier pomidorowy, bulion drobiowy, śmietana kremówka, papryka słodka, zioła prowansalskie i cukier.

Jak przygotować leniwe gołąbki? Kapustę posiekaj na drobne kawałki, zagotuj we wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Obraną cebulę zetrzyj na tarce. Mięso mielone wymieszaj z surowym ryżem, z siekaną kapustą, cebulą, jajkiem oraz przyprawami. Z masy uformuj pulpety i usmaż je na patelni. Usmażone pulpety układaj w naczyniu żaroodporny. Przygotuj sos pomidorowy. W garnku wymieszaj przecier pomidorowy z bulionem, ziołami, cukrem, papryką słodką i  śmietaną. Wymieszaj sos i zagotuj. Pulpety zalej gorącym sosem i wstaw do pieczenia do rozgrzanego piekarnika. Gołąbki z kapustą w środku idealnie komponować będą się z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Kapusta używa do przygotowania tych pysznych gołąbków jest wartościowym warzywem z rodziny kapustowatych. Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączane jest do diet odchudzających. W kapuście znajdziemy fosfor, potas, miedź, mangan oraz witaminę C. Witamina ta poprawia odporność naszego organizmu, dlatego odpowiednią jej podaż jest istotna szczególnie w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo w kapuście występują witaminy zaliczane do przeciwutleniaczy - związków, które opóźniają proces starzenia się skóry.

Podsumowując gołąbki z młodej kapusty są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się idealnie kiedy brakuje nam pomysłu na obiad. Gołąbki leniwe świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej, jeśli zamienimy śmietankę na gęsty jogurt naturalny.

Alergeny w gołąbkach leniwych

Lista alergenów dla gołąbków leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze gołąbków leniwych

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki leniwe z ryżem to doskonała propozycja na smaczny obiad. Przyprawy możesz zastąpić ziołami suszonymi oraz świeżymi, aby ograniczyć podaż soli w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
117.78
441.69
Białko (g)
5.76
21.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
9.53
35.75
Węglowodany przyswajalne (g)
8.36
31.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
4.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
6.46
24.24
Tłuszcze nasycone (g)
3.58
13.41
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
10.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.34
8.79
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
2.04
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.54
114.52
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
14.39
53.95
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.74
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.74
44.02
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.31
23.67
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.57
5.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.50
65.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
92.86
348.21
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
67.28
252.31
Potas (mg)
239.63
898.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.95
78.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
72.22
270.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.60
36.00
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
3.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.79
2.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków leniwych 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków leniwych

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
350 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 350 g
Kapusta biała
350 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
150 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
48.00