Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
rózga, miska, gofrownica

Przepis na dietetyczne gofry krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.

Wbij jajko, wsyp ksylitol i proszek do pieczenia.

Wymieszaj, ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.

Gofrownicę natrzyj olejem za pomocą pędzelka i dodaj 2-3 łyżki ciasta.

Upiecz około 5-7 minut i podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.

dietetyczne gofry
Dietetyczne gofry - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - dietetyczne gofry

W skrócie
Kalorii w porcji
102 kcal
Wielkość
jednej porcji
50 g
Indeks glikemiczny
70

Wartości odżywcze dietetycznych gofrów

na 100g gotowej potrawy

Gofry możesz podawać na słodko z owocami, lodami lub bitą śmietaną, lub w wersji wytrawnej np. z łososiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
204.18
102.09
Białko (g)
8.16
4.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
23.73
11.86
Węglowodany przyswajalne (g)
21.83
10.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
8.90
4.45
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
1.25
Tłuszcze nienasycone (g)
6.39
3.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.07
2.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.32
1.16
Cholesterol (mg)
76.64
38.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
68.48
34.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.20
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.88
0.44
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
68.48
34.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.34
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
52.34
26.17
Potas (mg)
384.45
192.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
160.32
80.16
Żelazo (mg)
1.63
0.82
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznych gofrów 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dietetycznych gofrach

Lista alergenów dla dietetycznych gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Więcej informacji na temat dietetycznych gofrów

Dietetyczne gofry z mąki pełnoziarnistej to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji najbardziej znanej, czyli na słodko z bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej np. na śniadanie i kolację.

Aby przygotować smaczne, domowe, fit gofry potrzebujesz prosty przepis na najlepsze ciasto na gofry.

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na dietetyczne gofry, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.

Gofry z mąki pełnoziarnistej powstają z kilku składników takich jak: mąka o grubym przemiale, postaw na razową, żytnią lub mieszankę mąk pełnoziarnistych, jajka, mleko lub napój roślinny, cukier i odrobina oleju.

Śmiało możesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią mąkę np. ryżową lub z ciecierzycy. Możesz skorzystać też z mąki orkiszowej, która powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenowe, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa.

Zatem, jak zrobić dietetyczne gofry?

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.

Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie śmiało też, możesz od razu upiec gofry.

Wystarczy, że nasmarujesz dokładnie gofrownicę olejem i dodasz 2-3 łyżki przygotowanego ciasta. Upiecz gofry 4-5 minut, po tym czasie nasze pyszne i chrupiące słodycze gotowe.

Gotowe gofry z mąki pełnoziarnistej możesz podawać z owocami, bitą śmietaną lub lodami, będzie to idealny pomysł na domowy deser dla całej Twojej rodziny. Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji wytrawnej, np. na śniadanie nie dodawaj cukru do masy, taki rodzaj gofrów podawaj z dużą ilością zdrowych dodatków. Postaw na rukolę, jajka, łososia i lekki dressing na bazie oliwy z oliwek.

Gofry będą dobre w każdym wydaniu.

Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznych gofrów

Koszt składników
43.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
160 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 160 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
43.10
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na dietetyczne gofry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób