Przepis na dietetyczne gofry krok po kroku
- Mąka owsiana pełnoziarnista 250 g 1 szklanka
- Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
- Ksylitol (cukier brzozowy) 10 g 1 łyżka
- Jajko 1 szt.
- Proszek do pieczenia 10 g 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.
Wbij jajko, wsyp ksylitol i proszek do pieczenia.
Wymieszaj, ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.
Gofrownicę natrzyj olejem za pomocą pędzelka i dodaj 2-3 łyżki ciasta.
Upiecz około 5-7 minut i podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.

(liczba kalorii)
Dietetyczne gofry - cechy przepisu
Więcej o dietetycznych gofrach
Dietetyczne gofry z mąki pełnoziarnistej to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji najbardziej znanej, czyli na słodko z bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej np. na śniadanie i kolację.
Aby przygotować smaczne, domowe, fit gofry potrzebujesz prosty przepis na najlepsze ciasto na gofry.
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na dietetyczne gofry, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.
Gofry z mąki pełnoziarnistej powstają z kilku składników takich jak: mąka o grubym przemiale, postaw na razową, żytnią lub mieszankę mąk pełnoziarnistych, jajka, mleko lub napój roślinny, cukier i odrobina oleju.
Śmiało możesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią mąkę np. ryżową lub z ciecierzycy. Możesz skorzystać też z mąki orkiszowej, która powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenowe, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa.
Zatem, jak zrobić dietetyczne gofry?
W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.
Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie śmiało też, możesz od razu upiec gofry.
Wystarczy, że nasmarujesz dokładnie gofrownicę olejem i dodasz 2-3 łyżki przygotowanego ciasta. Upiecz gofry 4-5 minut, po tym czasie nasze pyszne i chrupiące słodycze gotowe.
Gotowe gofry z mąki pełnoziarnistej możesz podawać z owocami, bitą śmietaną lub lodami, będzie to idealny pomysł na domowy deser dla całej Twojej rodziny. Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji wytrawnej, np. na śniadanie nie dodawaj cukru do masy, taki rodzaj gofrów podawaj z dużą ilością zdrowych dodatków. Postaw na rukolę, jajka, łososia i lekki dressing na bazie oliwy z oliwek.
Gofry będą dobre w każdym wydaniu.
Wartości odżywcze dietetycznych gofrów
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w dietetycznych gofrach
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na dietetyczne gofry
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na dietetyczne gofry
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dietetycznych gofrach
Lista alergenów dla dietetycznych gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia