Przepis na dietetyczne gofry krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
rózga, miska, gofrownica

Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.

Wbij jajko, wsyp ksylitol i proszek do pieczenia.

Wymieszaj, ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.

Gofrownicę natrzyj olejem za pomocą pędzelka i dodaj 2-3 łyżki ciasta.

Upiecz około 5-7 minut i podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.

dietetyczne gofry
Dietetyczne gofry
Koszt przygotowania dania
3.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
145 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Dietetyczne gofry - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dietetycznych gofrach

Dietetyczne gofry z mąki pełnoziarnistej to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji najbardziej znanej, czyli na słodko z bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej np. na śniadanie i kolację.

Aby przygotować smaczne, domowe, fit gofry potrzebujesz prosty przepis na najlepsze ciasto na gofry.

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na dietetyczne gofry, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.

Gofry z mąki pełnoziarnistej powstają z kilku składników takich jak: mąka o grubym przemiale, postaw na razową, żytnią lub mieszankę mąk pełnoziarnistych, jajka, mleko lub napój roślinny, cukier i odrobina oleju.

Śmiało możesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią mąkę np. ryżową lub z ciecierzycy. Możesz skorzystać też z mąki orkiszowej, która powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenowe, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa.

Zatem, jak zrobić dietetyczne gofry?

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.

Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie śmiało też, możesz od razu upiec gofry.

Wystarczy, że nasmarujesz dokładnie gofrownicę olejem i dodasz 2-3 łyżki przygotowanego ciasta. Upiecz gofry 4-5 minut, po tym czasie nasze pyszne i chrupiące słodycze gotowe.

Gotowe gofry z mąki pełnoziarnistej możesz podawać z owocami, bitą śmietaną lub lodami, będzie to idealny pomysł na domowy deser dla całej Twojej rodziny. Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji wytrawnej, np. na śniadanie nie dodawaj cukru do masy, taki rodzaj gofrów podawaj z dużą ilością zdrowych dodatków. Postaw na rukolę, jajka, łososia i lekki dressing na bazie oliwy z oliwek.

Gofry będą dobre w każdym wydaniu.

Wartości odżywcze dietetycznych gofrów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
290.61 kcal
145.30 kcal
Białko
10.18 g
5.09 g

Węglowodany w dietetycznych gofrach

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
39.46 g
19.73 g
Węglowodany przyswajalne
35.96 g
17.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.50 g
1.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
10.73 g
5.37 g
Tłuszcze nasycone
2.70 g
1.35 g
Tłuszcze nienasycone
8.03 g
4.02 g
Tłuszcze jednonasycone
4.87 g
2.44 g
Tłuszcze wielonasycone
3.16 g
1.58 g
Cholesterol
45.66 mg
22.83 mg

Witaminy w przepisie na dietetyczne gofry

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
40.80 µg (mcg)
20.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.19 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.53 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
40.80 µg (mcg)
20.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.80 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dietetyczne gofry

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
39.01 mg
19.51 mg
Potas
470.67 mg
235.34 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
161.49 mg
80.74 mg
Żelazo
2.51 mg
1.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznych gofrów 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dietetycznych gofrach

Lista alergenów dla dietetycznych gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania dietetycznych gofrów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
250 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
43.10
Jak oceniasz przepis na dietetyczne gofry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób