Zobacz pytania podobne do czy przy refluksie można jeść kiszoną kapustę?
-
Co to jest refluks??
-
Co jeść przy refluksie??
-
Jakie owoce jeść przy refluksie?
-
Jak kisić kapustę w beczce?
-
Jaka sól do kiszenia kapusty?
-
Jakie owoce można jeść przy refluksie?
To może wydać Ci się interesujące
-
Dieta lekkostrawna - przepisy, produkty, przykładowe menu, porady
-
Lekkostrawny obiad
-
Lekka kolacja
-
Lekkostrawny obiad z cukinią
-
Dietetyczne ciasto marchewkowe
-
Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Omlety dietetyczne
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Pulpety dla dzieci
-
Dietetyczne placki z cukinii
-
Dietetyczny schabowy z piekarnika
-
Placuszki z cukinii dla dzieci
-
Dietetyczne gofry
-
Krupnik dla dzieci
-
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
-
Lekka sałatka z kurczakiem
-
Kluski leniwe dla dzieci
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Dietetyczne placki ziemniaczane
-
Potrawka z kurczaka dla dzieci
-
Placki twarogowe dla dzieci
-
Dietetyczne ciasto owsiane
-
Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
Te artykuły mogą Cię zainteresować
-
Artykuł sponsorowanyDieta lekka jak… piórko – czyli lekkostrawny drób
Pierś z kurczaka na parze, indyk sous-vide, pieczone w rękawie kurze nóżki bez skóry. Lekkostrawne dania mogą zaskakiwać bogactwem smaków, aromatów i kolorów na talerzu.
-
Porady praktyczneDieta w refluksie - zasady, produkty, menu, przepisy
Dieta refleksowa to rodzaj diety leczniczej mającej na celu ochronę błony śluzowej przełyku i żołądka, by nie dopuścić do powstania nieprzyjemnych dolegliwości.
Czy przy refluksie można jeść kiszoną kapustę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy przy refluksie można jeść kiszoną kapustę? Kapusta i inne kiszonki są postrzegane jako zdrowe produkty, które powinny gościć w diecie. Nie zawsze jednak tak jest. Nie są to produkty zalecane w przypadku choroby refluksowej. Dzieje się tak, ze względu na ich kwaśny odczyn, który podrażnia ściany żołądka i przełyku. Oprócz tego kiszonki zwiększają również ilość kwasu solnego, co może pogarszać objawy choroby. Wart jednak pamiętać, że małe ilości kiszonek mogą być przez niektórych dobrze traktowane. Warto sprawdzić to indywidualnie.
Refluks żołądkowy to schorzenie, w którym treść żołądkowa cofa się do wyższych partii układu pokarmowego. W przypadku tego schorzenia niezwykle istotna jest prawidłowa dieta. Jednym ze wskazań jest dieta lekkostrawna. Zaleca się ograniczenie produktów, które mogą podrażnić układ pokarmowy. A takim produktem jest właśnie kapusta kiszona. Kwaśne produkty zwiększają produkcję kwasu solnego, ale również wpływają na większe podrażnienia układu pokarmowego. Dlatego jedzenie może wpływać negatywnie na zgagę i zwiększać jej objawy.
Niektórzy polecają sok z kiszonej kapusty, by zwiększyć zdrowie układu pokarmowego. Wiele osób twierdzi, że kapusta, zwłaszcza kiszona, to zdrowa opcja, która polepszy działanie układu pokarmowego. Takie działanie może jednak przynieść więcej szkody niż pożytku. Kiszona kapusta jest bowiem silnie podrażniającym produktem. Poleca się wiec ją ograniczyć, zwłaszcza jeśli choroba nie jest w reemisji.
Choroba spowodowana jest niesprawnym działaniem mięśnia dolnego zwieracza przełyku. Jej wystąpieniu sprzyjają czynniki środowiskowe, tj. nieprawidłowy sposób odżywiania, nadmierna masa ciała, brak aktywności fizycznej, stres, palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu. Objawy zgagi możesz złagodzić przez spożycie mleka, które neutralizuje kwaśną treść w przełyku bądź wody niegazowanej oczyszczającej przełyk z zalegającej kwaśnej zawartości. W trakcie choroby refluksowej niezwykle ważna jest dieta. Niektóre produkty mogą bowiem nasilać objawy zgagi. Z czego należy zrezygnować? Oto najczęściej wymieniane produkty:
- cytrusy i soki cytrusowe, przetwory pomidorowe,
- smażone potrawy, dania ostre i słone, ostre przyprawy,
- pikantne i słone sosy, tłuste sosy, majonez,
- produkty marynowane i wędzone,
- produkty konserwowe,
- mocna herbata i kawa, alkohol,
- kwaśne napoje,
- gazowane napoje i wody.
Zamiast tego warto postawić na:
1. chude mięsa, wędliny, nabiał i jajka,
2. delikatne owoce i warzywa,
3. wodę niegazowaną, herbaty i delikatne napary owocowe,
4. produkty zbożowe, ziemniaki,
5. jeśli tolerowane - orzechy, nasiona i zboża pełnoziarniste.
Niezwykle ważne jest również, to jak wygląda nasz styl życia. Drobne zmiany mogą zmniejszyć występowanie refluksu i poprawić komfort życia. Jedną z takich zmian jest zrezygnowanie z alkoholu i palenia papierosów. Kolejną ważną zmianą jest zadbanie o regularną aktywność fizyczną. Warto jednak pamiętać, by nie wykonywać ćwiczeń fizycznych tuż po zjedzeniu, może to zwiększyć ilość negatywnych objawów ze strony układu pokarmowego.