Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Opublikowano: 24.05.2021 r., 14:23 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Potrawa z ciecierzycą i indykiem
Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
Lżejsza wersja ciecierzycy po bretońsku z chudym mięsem z indyka. Pyszny sos pomidorowy z nutą papryki super urozmaica smak. Syty, zdrowy i pyszny posiłek. Bardzo prosty i szybki.
Przygotowanie 30 min
243 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (400 g)
  • Olej rzepakowy (5 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Polędwica z indyka (200 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (100 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra liście suszone
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na ciecierzycę po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką krok po kroku

Mięso pokrój w niewielką kostkę. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż mięso przez około 10 minut.

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno pokrój, paprykę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa i smaż przez 5 minut.

Po tym czasie dodaj razem z zalewą ciecierzycę, passatę, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego oraz resztę przypraw (oprócz kolendry) wg gustu. Wymieszaj i gotuj 15 minut.

Po tym czasie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Dopraw jeśli trzeba. Gotuj 5 minut.

Podawaj ciecierzycę z pełnoziarnistym pieczywem. Posyp danie świeżą kolendrą.

Jak oceniasz przepis na ciecierzycę po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Lżejsza wersja ciecierzycy po bretońsku z chudym mięsem z indyka. Pyszny sos pomidorowy z nutą papryki super urozmaica smak. Syty, zdrowy i pyszny posiłek. Bardzo prosty i szybki.

Dietetyczny posiłek oparty o pyszne, chude mięso z ciecierzycą. Dodatek papryki także wzbogaca danie nie tylko o smak, ale także o cenne dla zdrowia wartości. Do potrawy dodaj jogurt naturalny, by ją lekko zabielić. Śmietanka sprawdzi się także bardzo dobrze. Zrobiona w ten sposób potrawa z ciecierzycą jest bardzo zdrowym posiłkiem, więc warto podać ją na obiad. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem. Ten przepis jest dobry, gdy ograniczasz kalorie.

Alergeny w ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Lista alergenów dla ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

na 100g gotowej potrawy

Potrawa jest bardzo zdrowa i dietetyczna. Zawiera sporą ilość białka pochodzącą od ciecierzycy oraz mięsa z indyka. Bardzo dobra propozycja na pyszny, niskokaloryczny posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
81.12
243.35
Białko (g)
5.59
16.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
11.13
33.39
Węglowodany przyswajalne (g)
9.37
28.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
5.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.05
6.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.99
2.98
Tłuszcze nienasycone (g)
1.05
3.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.50
1.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.66
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: polędwica z indyka, jogurt naturalny 1,5% tłuszczu.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.24
27.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
30.50
91.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.13
63.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.99
2.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.92
2.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
3.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.17
75.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
319.31
957.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
217.01
651.03
Potas (mg)
273.21
819.62
Wapń (mg)
34.20
102.59
Fosfor (mg)
91.64
274.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
3.41
Cynk (mg)
0.56
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Koszt składników
39.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Polędwica z indyka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Koszt składników
39.80