Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
- Ciecierzyca konserwowa (400 g)
- Olej rzepakowy (5 ml)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Polędwica z indyka (200 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (100 g)
- Papryka czerwona (200 g)
Przepis na ciecierzycę po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką krok po kroku
Mięso pokrój w niewielką kostkę. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż mięso przez około 10 minut.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno pokrój, paprykę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa i smaż przez 5 minut.
Po tym czasie dodaj razem z zalewą ciecierzycę, passatę, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego oraz resztę przypraw (oprócz kolendry) wg gustu. Wymieszaj i gotuj 15 minut.
Po tym czasie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Dopraw jeśli trzeba. Gotuj 5 minut.
Podawaj ciecierzycę z pełnoziarnistym pieczywem. Posyp danie świeżą kolendrą.
Więcej informacji na temat ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
Lżejsza wersja ciecierzycy po bretońsku z chudym mięsem z indyka. Pyszny sos pomidorowy z nutą papryki super urozmaica smak. Syty, zdrowy i pyszny posiłek. Bardzo prosty i szybki.
Dietetyczny posiłek oparty o pyszne, chude mięso z ciecierzycą. Dodatek papryki także wzbogaca danie nie tylko o smak, ale także o cenne dla zdrowia wartości. Do potrawy dodaj jogurt naturalny, by ją lekko zabielić. Śmietanka sprawdzi się także bardzo dobrze. Zrobiona w ten sposób potrawa z ciecierzycą jest bardzo zdrowym posiłkiem, więc warto podać ją na obiad. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem. Ten przepis jest dobry, gdy ograniczasz kalorie.
Alergeny w ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
Lista alergenów dla ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
Wartości odżywcze ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
Potrawa jest bardzo zdrowa i dietetyczna. Zawiera sporą ilość białka pochodzącą od ciecierzycy oraz mięsa z indyka. Bardzo dobra propozycja na pyszny, niskokaloryczny posiłek.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.