Przepis na ciecierzycę po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra liście suszone
To będzie niezbędne
garnek

Mięso pokrój w niewielką kostkę. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż mięso przez około 10 minut.

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno pokrój, paprykę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa i smaż przez 5 minut.

Po tym czasie dodaj razem z zalewą ciecierzycę, passatę, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego oraz resztę przypraw (oprócz kolendry) wg gustu. Wymieszaj i gotuj 15 minut.

Po tym czasie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Dopraw jeśli trzeba. Gotuj 5 minut.

Podawaj ciecierzycę z pełnoziarnistym pieczywem. Posyp danie świeżą kolendrą.

Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
Koszt przygotowania dania
23.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
243 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Lżejsza wersja ciecierzycy po bretońsku z chudym mięsem z indyka. Pyszny sos pomidorowy z nutą papryki super urozmaica smak. Syty, zdrowy i pyszny posiłek. Bardzo prosty i szybki.

Dietetyczny posiłek oparty o pyszne, chude mięso z ciecierzycą. Dodatek papryki także wzbogaca danie nie tylko o smak, ale także o cenne dla zdrowia wartości. Do potrawy dodaj jogurt naturalny, by ją lekko zabielić. Śmietanka sprawdzi się także bardzo dobrze. Zrobiona w ten sposób potrawa z ciecierzycą jest bardzo zdrowym posiłkiem, więc warto podać ją na obiad. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem. Ten przepis jest dobry, gdy ograniczasz kalorie.

Wartości odżywcze ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
81.12 kcal
243.35 kcal
Białko
5.59 g
16.76 g

Węglowodany w ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
11.13 g
33.39 g
Węglowodany przyswajalne
9.37 g
28.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.76 g
5.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.05 g
6.14 g
Tłuszcze nasycone
0.99 g
2.98 g
Tłuszcze nienasycone
1.05 g
3.16 g
Tłuszcze jednonasycone
0.50 g
1.50 g
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
1.66 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: polędwica z indyka, jogurt naturalny 1,5% tłuszczu.
czytaj dalej
Cholesterol
9.24 mg
27.72 mg

Witaminy w przepisie na ciecierzycę po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
30.50 µg (mcg)
91.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
21.13 mg
63.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.99 mg
2.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.92 µg (mcg)
2.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.14 mg
3.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.17 µg (mcg)
75.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
319.31 µg (mcg)
957.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciecierzycę po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
217.01 mg
651.03 mg
Potas
273.21 mg
819.62 mg
Wapń
34.20 mg
102.59 mg
Fosfor
91.64 mg
274.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
3.41 mg
Cynk
0.56 mg
1.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Lista alergenów dla ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Cena przygotowania ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Polędwica z indyka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Koszt składników
39.80
Jak oceniasz przepis na ciecierzycę po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób