Ciasto z jagodami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko - jaja ogrzej przed użyciem (wyciągnij na godzinę z lodówki) (5 szt.)
- Cukier (200 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Mleko 3,2% - użyj ciepłego mleka (150 ml)
- Jagody mrożone (300 g)
Przepis na ciasto z jagodami krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Do miski przesiej na sitku mąkę pszenną z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej.
Jaja wybij do dużej miski, dodaj do nich cukier i ubijaj przy użyciu miksera na jasną i puszystą masę.
Masę ciągle miksuj i dodawaj do niej olej. Dokładnie wymieszaj.
Do masy jajecznej dodaj mleko i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Masę miksuj mikserem na najniższych obrotach, aby składniki dokładnie się wymieszały.
Jagody zostaw do rozmrożenia. Gdy się rozmrożą pozbyć się z nich nadmiaru wody.
Blaszkę wysmaruj olejem. Do formy wlej ciało, na wierzch wysyp rozmrożone jagody.
Ciasto piecz około 40 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
Gotowe ciasto wystudź. Możesz je udekorować cukrem pudrem.
-
Ciasto z borówką
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat ciasta z jagodami
Ciasto jagodowe to idealna propozycja na szybki deser dla całej rodziny, świetnie sprawdzi się również jako ciasto do kawy lub herbaty. Przepis na ciasto z jagodami jest bardzo łatwy i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Produkty, które musisz przygotować to mąka pszenna, jaja kurze, cukier, olej rzepakowy, mleko spożywcze oraz czarne jagody mrożone. Łatwy placek z jagodami mrożonymi możesz wykonać przez cały rok. W sezonie dojrzewania jagód możesz wykorzystać świeże owoce a nie mrożone. To pyszne ciasto jest szybkie w przygotowaniu a produkty są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować ten przepis.
Biszkopt z jagodami jest daniem bogatym w wiele składników mineralnych i witamin. Substancje zawarte w jagodach pomagają w walce z podwyższonym cholesterolem, ponieważ wzmacniają naczynia włosowate i czynią je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu. Obecne są w nich również przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko zachowania na nowotwory, wpływają również korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyspieszają regenerację barwnika w oku, który odpowiada za prawidłowe widzenie po zmroku. Dodatkowo związek o nazwie mirtylina (obecny w jagodach) wraz z żelazem bierze udział w produkcji krwinek czerwonych i pomaga w walce z anemią. Czarne jagody polecane są również osobom, które długo przebywają na słońcu, ponieważ antocyjany w nich zawarte tworzą nasz naturalny filtr słoneczny, który pochłania szkodliwe promienie UV.
Podsumowując dobre ciasto jagodowe to idealny pomysł na szybki i tani w przygotowaniu deser. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Uwielbiają go najmłodsi, ponieważ jest słodkie z delikatną nutą kwasowości. Dodatkowo danie to zawiera sporo cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Będzie idealnym deserem w diecie lekkostrawnej oraz wegetariańskiej. Osoby eliminujące gluten z diety powinny zamienić mąkę pszenną na przykład na ryżową - wtedy i one mogą rozkoszować się pysznym smakiem placka jagodowego.
Alergeny w cieście z jagodami
Lista alergenów dla ciasta z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ciasta z jagodami
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.