Ciasto krówka na biszkopcie

Opublikowano: 04.10.2021 r., 12:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto krówka z truskawkami
Ciasto krówka na biszkopcie
Ciasto krówka na biszkopcie to słodkie kajmakowe ciasto z budyniem. Dodatek chrupiących orzechów sprawia, że ciasto jest perfekcyjne pod względem połączenia tekstur.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
679 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 szklanka (150 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Mleko 3,2% (600 ml)
  • Masło (200 g)
  • Masa krówkowa (200 g)
  • Orzechy włoskie (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na ciasto krówka na biszkopcie krok po kroku

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier (200g) i ubij, aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku.

Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie.

Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut. Wystudź w otwartym piekarniku.

Ugotuj budyń na mleku, proszek na budyń rozpuść w 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj w garnku ze 100g cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wlej rozpuszczony budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę.

Posiekaj orzechy włoskie na mniejsze kawałki.

Biszkopt przekrój na pół, pierwszą część połóż w blaszce, wyłóż na nią masę budyniową, przykryj drugim blatem ciasta, na niego rozsmaruj masę kajmakową, wyłóż na nią bitą śmietanę a na nią posyp orzechy włoskie.

Gotowe ciasto schłodź w lodówce prze 5-6 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto krówka na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta krówki na biszkopcie

Ciasto krówka na biszkopcie to odmiana ciasta, które tradycyjnie wykonuje się na krucho miodowym spodzie. Słodkie ciasto z masą budyniową jest kremowe i wilgotne. Przepis na ciasto krówkę na biszkopcie jest łatwy do przygotowania, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, budyń o smaku toffi, mleko, masło, śmietana kremówka 30% oraz orzechy włoskie i masa kajmakowa.

Jak zrobić ciasto krówkę na biszkopcie? Na początek oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie. Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Blaszkę prostokątną wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut. Wystudź w otwartym piekarniku. Ugotuj budyń na mleku, proszek na budyń rozpuść w 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj w garnku ze 100g cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wlej rozpuszczony budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Posiekaj orzechy włoskie na mniejsze kawałki. Biszkopt przekrój na pół, pierwszą część połóż w blaszce, wyłóż na nią masę budyniową, przykryj drugim blatem ciasta, na niego rozsmaruj masę kajmakową, wyłóż na nią bitą śmietanę a na nią posyp orzechy włoskie. Schłodź w lodówce prze 5-6 godzin.

Podsumowując prosty przepis na ciasto krówka możesz przygotować jako deser po niedzielnym obiedzie. Pyszne ciasto świetnie sprawdza się podane z kawą i herbatą. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto na biszkopt możesz wykorzystać przy wykonywaniu innych deserów. Dobre ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.

Alergeny w cieście krówka na biszkopcie

Lista alergenów dla ciasta krówki na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta krówki na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Ciasto krówka to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru. Powinny go unikać przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby na diecie redukcyjnej. Ciasto jest wyrobem domowym więc nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
295.22
679.01
Białko (g)
5.93
13.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
32.46
74.66
Węglowodany przyswajalne (g)
31.62
72.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
16.49
37.93
Tłuszcze nasycone (g)
9.20
21.16
Tłuszcze nienasycone (g)
7.29
16.77
Cholesterol (mg)
78.75
181.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
98.57
226.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.57
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
1.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
97.00
223.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.80
1.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.78
59.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.80
40.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
57.92
133.22
Potas (mg)
196.89
452.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.13
177.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.79
268.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.14
55.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
2.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
1.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta krówki na biszkopcie 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta krówki na biszkopcie

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
44.00