Przepis na ciasto krówka na biszkopcie krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 150 g 1 szklanka
- Mąka ziemniaczana 150 g 1 szklanka
- Jajko 6 szt.
- Cukier 300 g
- Budyń (proszek) 40 g
- Mleko 3,2% 600 ml
- Masło 200 g
- Masa krówkowa 200 g
- Orzechy włoskie 150 g
- Śmietanka kremowa 30% 150 g
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier (200g) i ubij, aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku.
Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie.
Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut. Wystudź w otwartym piekarniku.
Ugotuj budyń na mleku, proszek na budyń rozpuść w 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj w garnku ze 100g cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wlej rozpuszczony budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.
Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę.
Posiekaj orzechy włoskie na mniejsze kawałki.
Biszkopt przekrój na pół, pierwszą część połóż w blaszce, wyłóż na nią masę budyniową, przykryj drugim blatem ciasta, na niego rozsmaruj masę kajmakową, wyłóż na nią bitą śmietanę a na nią posyp orzechy włoskie.
Gotowe ciasto schłodź w lodówce prze 5-6 godzin.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Ciasto krówka na biszkopcie - cechy przepisu
Więcej o cieście krówka na biszkopcie
Ciasto krówka na biszkopcie to odmiana ciasta, które tradycyjnie wykonuje się na krucho miodowym spodzie. Słodkie ciasto z masą budyniową jest kremowe i wilgotne. Przepis na ciasto krówkę na biszkopcie jest łatwy do przygotowania, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, budyń o smaku toffi, mleko, masło, śmietana kremówka 30% oraz orzechy włoskie i masa kajmakowa.
Jak zrobić ciasto krówkę na biszkopcie? Na początek oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie. Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Blaszkę prostokątną wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut. Wystudź w otwartym piekarniku. Ugotuj budyń na mleku, proszek na budyń rozpuść w 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj w garnku ze 100g cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wlej rozpuszczony budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Posiekaj orzechy włoskie na mniejsze kawałki. Biszkopt przekrój na pół, pierwszą część połóż w blaszce, wyłóż na nią masę budyniową, przykryj drugim blatem ciasta, na niego rozsmaruj masę kajmakową, wyłóż na nią bitą śmietanę a na nią posyp orzechy włoskie. Schłodź w lodówce prze 5-6 godzin.
Podsumowując prosty przepis na ciasto krówka możesz przygotować jako deser po niedzielnym obiedzie. Pyszne ciasto świetnie sprawdza się podane z kawą i herbatą. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto na biszkopt możesz wykorzystać przy wykonywaniu innych deserów. Dobre ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.
Wartości odżywcze ciasta krówki na biszkopcie
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w cieście krówka na biszkopcie
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na ciasto krówka na biszkopcie
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto krówka na biszkopcie
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście krówka na biszkopcie
Lista alergenów dla ciasta krówki na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- masa krówkowa
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie