Przepis na ciasto krówka na biszkopcie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier (200g) i ubij, aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku.

Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie.

Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut. Wystudź w otwartym piekarniku.

Ugotuj budyń na mleku, proszek na budyń rozpuść w 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj w garnku ze 100g cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wlej rozpuszczony budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę.

Posiekaj orzechy włoskie na mniejsze kawałki.

Biszkopt przekrój na pół, pierwszą część połóż w blaszce, wyłóż na nią masę budyniową, przykryj drugim blatem ciasta, na niego rozsmaruj masę kajmakową, wyłóż na nią bitą śmietanę a na nią posyp orzechy włoskie.

Gotowe ciasto schłodź w lodówce prze 5-6 godzin.

Ciasto krówka na biszkopcie podane na białym talerzu. Obok niego znajdują się świeże truskawki.
Ciasto krówka na biszkopcie
Koszt przygotowania dania
30.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
679 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Ciasto krówka na biszkopcie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście krówka na biszkopcie

Ciasto krówka na biszkopcie to odmiana ciasta, które tradycyjnie wykonuje się na krucho miodowym spodzie. Słodkie ciasto z masą budyniową jest kremowe i wilgotne. Przepis na ciasto krówkę na biszkopcie jest łatwy do przygotowania, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, budyń o smaku toffi, mleko, masło, śmietana kremówka 30% oraz orzechy włoskie i masa kajmakowa.

Jak zrobić ciasto krówkę na biszkopcie? Na początek oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie. Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Blaszkę prostokątną wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut. Wystudź w otwartym piekarniku. Ugotuj budyń na mleku, proszek na budyń rozpuść w 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj w garnku ze 100g cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wlej rozpuszczony budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Posiekaj orzechy włoskie na mniejsze kawałki. Biszkopt przekrój na pół, pierwszą część połóż w blaszce, wyłóż na nią masę budyniową, przykryj drugim blatem ciasta, na niego rozsmaruj masę kajmakową, wyłóż na nią bitą śmietanę a na nią posyp orzechy włoskie. Schłodź w lodówce prze 5-6 godzin.

Podsumowując prosty przepis na ciasto krówka możesz przygotować jako deser po niedzielnym obiedzie. Pyszne ciasto świetnie sprawdza się podane z kawą i herbatą. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto na biszkopt możesz wykorzystać przy wykonywaniu innych deserów. Dobre ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.

Wartości odżywcze ciasta krówki na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
295.22 kcal
679.01 kcal
Białko
5.93 g
13.63 g

Węglowodany w cieście krówka na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
32.46 g
74.66 g
Węglowodany przyswajalne
31.62 g
72.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
1.94 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
16.49 g
37.93 g
Tłuszcze nasycone
9.20 g
21.16 g
Tłuszcze nienasycone
7.29 g
16.77 g
Cholesterol
78.75 mg
181.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto krówka na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
98.57 µg (mcg)
226.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.57 mg
1.30 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.60 µg (mcg)
1.38 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
1.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
97.00 µg (mcg)
223.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.80 mg
1.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
25.78 µg (mcg)
59.28 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
17.80 µg (mcg)
40.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto krówka na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
57.92 mg
133.22 mg
Potas
196.89 mg
452.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
77.13 mg
177.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
116.79 mg
268.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
24.14 mg
55.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
2.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
1.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta krówki na biszkopcie 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście krówka na biszkopcie

Lista alergenów dla ciasta krówki na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta krówki na biszkopcie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na ciasto krówka na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób