Ciasto gargamel
- Jajko (10 szt.)
- Cukier puder (200 g)
- Miód (250 g)
- Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (475 g)
- Mąka krupczatka (150 g)
- Jabłko - 4 duże sztuki (1000 g)
- Cukier (120 g)
- Rodzynki (125 g)
- Orzechy włoskie (125 g)
- Cukier wanilinowy - 1 małe opakowanie (16 g)
- Masło (250 g)
- Śmietana 18% - 1 szklanka (250 g)
- Czekolada deserowa - 2 tabliczki (200 g)
Przepis na ciasto gargamel krok po kroku
Z 6 jajek oddziel białka od żółtek.
Margarynę utrzyj z dodatkiem połowy cukru pudru na puszystą masę.
Do osobnej miski przesiej mąką krupczatkę, 225 gram mąki pszennej oraz 1 płaską łyżeczkę sody.
Następnie do margaryny dodawaj po jednym żółtku, łyżce miodu, łyżeczce przyprawy do piernika (w sumie wykorzystaj całe opakowanie) oraz 4 łyżki mąki z sodą. Masę wymieszaj i czynność powtórz do wykorzystania składników.
Białka ubij na sztywną pianę i połącz je z masą na piernik.
Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia, do każdej z nich wlej po pół masy piernikowej.
Każdy z pierników piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 35 minut.
Upieczone ciasto piernikowe pozostaw do wystudzenia.
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski.
Następnie do jabłek dodaj cukier i odstaw na 30 minut.
Z pozostałych jajek oddziel białka od żółtek.
Pozostałą mąkę przesiej do miski z dodatkiem płaskiej łyżeczki sody.
Do jabłek dodaj bakalie, żółtka, mąkę z sodą i dokładnie wymieszaj.
Pozostałe białka ubij na sztywną pianę i połącz je z masą z jabłkami.
Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 35 minut.
Masło ubij z dodatkiem pozostałego cukru pudru oraz cukru waniliowego na puszystą masę.
Stopniowo do masy dodawaj po łyżce śmietany i delikatnie mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki do uzyskania jednolitej masy.
Na tacy ułóż ciasto piernikowe, posmaruj je połową masy z masła, ułóż ciasto jabłkowo-bakaliowe, posmaruj je pozostałym kremem i na wierzch połóż blat piernikowy.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ją wierzch ciasta.
- Ciasto marchewkowe
- Szarlotka
- Ciasto drożdżowe
- Ciasto czekoladowe
- Babeczka cytrynowa
- Sernikobrownie z brzoskwiniami
- Babka cytrynowa
- Makowiec
- Mazurek wielkanocny
- Babka wielkanocna
- Seromakowiec
- Szarlotka z kruszonką
- Szarlotka z bezą
- Metrowiec
- Ciasto z owocami
- Makowiec japoński
- Makowiec zawijany
- Strucla makowa
- Ciasta na wielkanoc
Więcej informacji na temat ciasta gargamel
Ciasto gargamel to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu ciasto. Pyszne ciasto warto podać jaką słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Ciasto gargamel świetnie sprawdzi się jako deser serwowany podczas spotkań rodzinnych. Prosty przepis na ciasto gargamel nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: jajka, cukier puder, miód, margaryna, mąka pszenna i krupczatka, jabłka, cukier, rodzynki, orzechy włoskie, cukier wanilinowy, masło, śmietana 18%, czekolada deserowa, przyprawa do piernika oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić ciasto gargamel z bakaliami? Z jajek, margaryny, cukru pudru, mąki krupczatki, mąki pszennej, sody, miodu oraz przyprawy do piernika przygotuj dwa blaty ciasta piernikowego. Z jabłek, jajek, cukru, mąki pszennej, sody oraz bakalii przygotuj blat jabłkowy. Masło ubij z dodatkiem pozostałego cukru pudru oraz cukru waniliowego na puszystą masę. Stopniowo do masy dodawaj po łyżce śmietany i składniki mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki do uzyskania jednolitej masy. Na tacy ułóż ciasto piernikowe, posmaruj je połową masy z masła, ułóż ciasto jabłkowo-bakaliowe, posmaruj je pozostałym kremem i na wierzch połóż blat piernikowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ją wierzch ciasta.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit.
Podsumowując: wiesz już jak upiec ciasto gargamel. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Łatwe w przygotowaniu ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne go wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w cieście gargamel
Lista alergenów dla ciasta gargamel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mąka krupczatka
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Czekolada deserowa
W przepisie na ciasto gargamel nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze ciasta gargamel
Ciasto gargamel to doskonała propozycja na przekąskę. Ciasto warto przygotować w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.