Ciasto gargamel

Opublikowano: 24.09.2023 r., 14:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto gargamel udekorowane czekoladą podane na drewnianej podkładce.
Ciasto gargamel
Ciasto gargamel to pyszne ciasto przygotowane na bazie ciasta piernikowego, ciasta jabłkowego oraz kremu maślanego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie 105 min
591 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (10 szt.)
  • Cukier puder (200 g)
  • Miód (250 g)
  • Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (475 g)
  • Mąka krupczatka (150 g)
  • Jabłko - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Cukier (120 g)
  • Rodzynki (125 g)
  • Orzechy włoskie (125 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 małe opakowanie (16 g)
  • Masło (250 g)
  • Śmietana 18% - 1 szklanka (250 g)
  • Czekolada deserowa - 2 tabliczki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 22 x 26 cm

Przepis na ciasto gargamel krok po kroku

Z 6 jajek oddziel białka od żółtek.

Margarynę utrzyj z dodatkiem połowy cukru pudru na puszystą masę.

Do osobnej miski przesiej mąką krupczatkę, 225 gram mąki pszennej oraz 1 płaską łyżeczkę sody.

Następnie do margaryny dodawaj po jednym żółtku, łyżce miodu, łyżeczce przyprawy do piernika (w sumie wykorzystaj całe opakowanie) oraz 4 łyżki mąki z sodą. Masę wymieszaj i czynność powtórz do wykorzystania składników.

Białka ubij na sztywną pianę i połącz je z masą na piernik.

Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia, do każdej z nich wlej po pół masy piernikowej.

Każdy z pierników piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 35 minut.

Upieczone ciasto piernikowe pozostaw do wystudzenia.

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski.

Następnie do jabłek dodaj cukier i odstaw na 30 minut.

Z pozostałych jajek oddziel białka od żółtek.

Pozostałą mąkę przesiej do miski z dodatkiem płaskiej łyżeczki sody.

Do jabłek dodaj bakalie, żółtka, mąkę z sodą i dokładnie wymieszaj.

Pozostałe białka ubij na sztywną pianę i połącz je z masą z jabłkami.

Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 35 minut.

Masło ubij z dodatkiem pozostałego cukru pudru oraz cukru waniliowego na puszystą masę.

Stopniowo do masy dodawaj po łyżce śmietany i delikatnie mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki do uzyskania jednolitej masy.

Na tacy ułóż ciasto piernikowe, posmaruj je połową masy z masła, ułóż ciasto jabłkowo-bakaliowe, posmaruj je pozostałym kremem i na wierzch połóż blat piernikowy.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ją wierzch ciasta.

Jak oceniasz przepis na ciasto gargamel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta gargamel

Ciasto gargamel to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu ciasto. Pyszne ciasto warto podać jaką słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Ciasto gargamel świetnie sprawdzi się jako deser serwowany podczas spotkań rodzinnych. Prosty przepis na ciasto gargamel nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: jajka, cukier puder, miód, margaryna, mąka pszenna i krupczatka, jabłka, cukier, rodzynki, orzechy włoskie, cukier wanilinowy, masło, śmietana 18%, czekolada deserowa, przyprawa do piernika oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić ciasto gargamel z bakaliami? Z jajek, margaryny, cukru pudru, mąki krupczatki, mąki pszennej, sody, miodu oraz przyprawy do piernika przygotuj dwa blaty ciasta piernikowego. Z jabłek, jajek, cukru, mąki pszennej, sody oraz bakalii przygotuj blat jabłkowy. Masło ubij z dodatkiem pozostałego cukru pudru oraz cukru waniliowego na puszystą masę. Stopniowo do masy dodawaj po łyżce śmietany i składniki mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki do uzyskania jednolitej masy. Na tacy ułóż ciasto piernikowe, posmaruj je połową masy z masła, ułóż ciasto jabłkowo-bakaliowe, posmaruj je pozostałym kremem i na wierzch połóż blat piernikowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ją wierzch ciasta.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit.

Podsumowując: wiesz już jak upiec ciasto gargamel. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Łatwe w przygotowaniu ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne go wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w cieście gargamel

Lista alergenów dla ciasta gargamel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka krupczatka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Czekolada deserowa

W przepisie na ciasto gargamel nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta gargamel

na 100g gotowej potrawy

Ciasto gargamel to doskonała propozycja na przekąskę. Ciasto warto przygotować w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
303.58
591.99
Białko (g)
5.02
9.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
35.13
68.50
Węglowodany przyswajalne (g)
33.85
66.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
2.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
16.60
32.38
Tłuszcze nasycone (g)
7.61
14.84
Tłuszcze nienasycone (g)
8.99
17.54
Cholesterol (mg)
70.11
136.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
128.67
250.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, rodzynki, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
123.66
241.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
2.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.27
70.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
56.74
110.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
76.03
148.25
Potas (mg)
136.33
265.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.16
66.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
78.77
153.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.03
35.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
3.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.60
1.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta gargamel 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta gargamel

Koszt składników
81.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Miód
250 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 250 g
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
475 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 475 g
Mąka krupczatka
150 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 150 g
Jabłko
1000 g
4 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Rodzynki
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Orzechy włoskie
125 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 125 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 małe opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Śmietana 18%
250 g
1 szklanka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Czekolada deserowa
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
81.40