Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem
- Szpinak mrożony (350 g)
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (375 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ser Feta (150 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i serem krok po kroku
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Po chwili dodaj rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak.
Dodaj ser feta i jeszcze przez chwilę trzymaj na patelni. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką ostrą.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia przygotuj ciasto francuskie pokrojone w kwadraty.
Na każdy ułóż gotowy farsz i zawiń w kopertę.
Sakiewki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w pierniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu zabarwienia się ciasta na złoty kolor.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Rogaliki z dżemem
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem to doskonały pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub na sylwestra. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ciasta francuskiego ze szpinakiem również sprawdzi się również jako podwieczorek. Przekąskę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić ciasto francuskie z szpinakiem i serem? Na początek pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Następnie dodaj wcześniej rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak i dodaj go do cebuli. Całość podsmaż kilka minut, a na koniec dodaj pokruszony ser feta oraz dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką ostrą. Farsz pozostaw jeszcze chwilę na patelni. W między czasie przygotuj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ciasto francuskie pokrojone w kwadraty. Na każdy kwadrat ułóż farsz i zwiń w kopertę. Gotową sakiewkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania przez ciasto złotego koloru.
Przepis na ciasto francuskie z szpinakiem i serem to doskonały pomysł na imprezę. Sakiewki w swoim składzie zawierają szpinak, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Między innymi są to silne przeciwutleniacze, które doskonale chronią nas przed chorobami nowotworowymi lub miażdżycą. Ponadto zawiera duże ilości witaminy C, żelazo, potas i kwas foliowy. Szpinak możemy spożywać surowy lub po obróbce termicznej. Doskonale również sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Ponadto szpinak jest bogactwem magnezu, dlatego polecany jest osobom zestresowanym. Jest zalecany dla każdej grupy wiekowej oraz dla kobiet w ciąży ze względy na doskonałe źródło kwasu foliowego w diecie. Szpinak jest również nisko kaloryczny oraz ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem idealnie sprawdzi się jako łatwy w przygotowaniu dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Ten sprawdzony przepis na sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo dobre połączenie składników, które trzeba koniecznie spróbować. Przekąska na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ponadto danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem i serem
Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.