Ciasto francuskie z powidłami

Opublikowano: 31.08.2022 r., 9:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie wypieki z powidłami
Ciasto francuskie z powidłami
Masz ochotę na coś słodkiego ale brakuje Ci czasu? Poznaj mój dzisiejszy przepis na ciasto francuskie z powidłami.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
238 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 rulon (370 g)
  • Powidła śliwkowe - 1 słoiczek (200 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, rondelek

Przepis na ciasto francuskie z powidłami krok po kroku

Rulon ciasta francuskiego rozłóż na stolnicy.

Potnij na niewielkie trójkąty, na każdy dodaj odrobinę powideł.

Zawiń trójkąty na brzegach tak, aby nie było widać powideł.

Masło rozpuść w rondelku, ostudź i posmaruj koperty z powidłami.

Posyp cukrem i przełóż na blachę do pieczenia.

Upiecz ciastka w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z powidłami

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z powidłami, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia cukierniczego. Mój przepis będzie ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego, które dostaniesz w każdym sklepie. Szukaj go w lodówkach, będzie zwinięte w rulon i zapakowane w plastikowe opakowanie.

Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto francuskie samodzielnie od podstaw.

Gotowe ciasto, wyłóż je wcześniej poza lodówkę, tak aby było w temperaturze pokojowej. Wtedy będzie bardziej plastyczne i łatwiej będzie się je formowało.

Zatem jak zrobić ciasto francuskie z powidłami?

Do jego przygotowania oprócz ciasta będą potrzebne Ci powidła, odrobina masła i cukru.

Użyłam cukru trzcinowego, zamiast niego możesz użyć cukier biały, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Rozłóż ciasto francuskie na stole i wytnij z niego trójkąty lub kwadraty. Sposób zawijania jest dowolny, więc jeśli chcesz zrobić to w inny sposób, śmiało nie ma problemu.

Na każdy kawałek ciasta francuskiego dodaj powidła. Tak przygotowane ciasto francuskie z zawiń, zlepiając ciasto na brzegach. Masło rozpuść w rondelku i posmaruj przygotowane ciastka, całość posyp cukrem. Przełóż ciastka na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Upiecz je w piekarniku po 15 - 20 minutach będą dobre do spożycia i pyszne w smaku. Po tym czasie nie wyciągaj ich od razu, pozostaw na chwilę w piekarniku, tak aby nie opadły. Sam widzisz, jaki to prosty przepis, dzięki któremu w krótkim czasie przygotujesz przekąskę na słodko, a samodzielne przygotowanie domowych łakoci okazuje się łatwe i szybkie. Możesz podawać je na ciepło, ale są pyszne także na zimno, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je do szkoły, pracy czy na uczelnię. Z jednego takiego rulonu ciasta wyjdzie około 8 większych ciastek francuskich idealnych na deser. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.

Alergeny w cieście francuskim z powidłami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z powidłami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie możesz też przygotować samodzielnie w domu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
476.82
238.41
Białko (g)
3.44
1.72
Fenyloalanina (mg)
0.17
0.08
Brak danych dla: cukier trzcinowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
52.39
26.19
Węglowodany przyswajalne (g)
51.71
25.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
0.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
29.55
14.78
Tłuszcze nasycone (g)
13.58
6.79
Tłuszcze nienasycone (g)
15.98
7.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.31
6.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.67
1.33
Cholesterol (mg)
32.77
16.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
104.27
52.13
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.01
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.73
0.37
Witamina E (mg)
0.60
0.30
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
102.29
51.14
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.09
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.07
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
0.95
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.80
17.90
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.09
12.04
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
118.30
59.15
Potas (mg)
51.46
25.73
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.82
10.41
Fosfor (mg)
31.34
15.67
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.90
4.45
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
0.63
Cynk (mg)
0.26
0.13
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.23
0.12
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z powidłami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z powidłami

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
370 g
1 rulon
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.04
Za 370 g
Powidła śliwkowe
200 g
1 słoiczek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier trzcinowy
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Koszt składników
24.50