Ciasto francuskie z powidłami
- Ciasto francuskie - 1 rulon (370 g)
- Powidła śliwkowe - 1 słoiczek (200 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na ciasto francuskie z powidłami krok po kroku
Rulon ciasta francuskiego rozłóż na stolnicy.
Potnij na niewielkie trójkąty, na każdy dodaj odrobinę powideł.
Zawiń trójkąty na brzegach tak, aby nie było widać powideł.
Masło rozpuść w rondelku, ostudź i posmaruj koperty z powidłami.
Posyp cukrem i przełóż na blachę do pieczenia.
Upiecz ciastka w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z powidłami
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z powidłami, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia cukierniczego. Mój przepis będzie ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego, które dostaniesz w każdym sklepie. Szukaj go w lodówkach, będzie zwinięte w rulon i zapakowane w plastikowe opakowanie.
Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto francuskie samodzielnie od podstaw.
Gotowe ciasto, wyłóż je wcześniej poza lodówkę, tak aby było w temperaturze pokojowej. Wtedy będzie bardziej plastyczne i łatwiej będzie się je formowało.
Zatem jak zrobić ciasto francuskie z powidłami?
Do jego przygotowania oprócz ciasta będą potrzebne Ci powidła, odrobina masła i cukru.
Użyłam cukru trzcinowego, zamiast niego możesz użyć cukier biały, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Rozłóż ciasto francuskie na stole i wytnij z niego trójkąty lub kwadraty. Sposób zawijania jest dowolny, więc jeśli chcesz zrobić to w inny sposób, śmiało nie ma problemu.
Na każdy kawałek ciasta francuskiego dodaj powidła. Tak przygotowane ciasto francuskie z zawiń, zlepiając ciasto na brzegach. Masło rozpuść w rondelku i posmaruj przygotowane ciastka, całość posyp cukrem. Przełóż ciastka na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Upiecz je w piekarniku po 15 - 20 minutach będą dobre do spożycia i pyszne w smaku. Po tym czasie nie wyciągaj ich od razu, pozostaw na chwilę w piekarniku, tak aby nie opadły. Sam widzisz, jaki to prosty przepis, dzięki któremu w krótkim czasie przygotujesz przekąskę na słodko, a samodzielne przygotowanie domowych łakoci okazuje się łatwe i szybkie. Możesz podawać je na ciepło, ale są pyszne także na zimno, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je do szkoły, pracy czy na uczelnię. Z jednego takiego rulonu ciasta wyjdzie około 8 większych ciastek francuskich idealnych na deser. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.
Alergeny w cieście francuskim z powidłami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z powidłami
Ciasto francuskie możesz też przygotować samodzielnie w domu.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.