Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
- Mąka pszenna typ 550 (540 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Drożdże prasowane (40 g)
- Mleko 2% (1000 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 4 łyżki (79 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (90 g)
- Rabarbar (400 g)
- Cukier puder (190 g)
- Masło (30 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 łyżka (30 ml)
- Sok z cytryny - połowka cytryny (20 ml)
Przepis na drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową krok po kroku
Przygotuj blaszkę do pieczenia 25x35 cm. Drożdże i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 250 ml mleka powinno być lekko ciepłe.
Ciepłe mleko połącz z rozkruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru. Zostaw na 15 minut by wyrosło. Do dużej miski wsyp resztę mąki (z 500 g), pozostałe 3 łyżki cukru oraz jajka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zamieszaj. Dodaj olej, wyrób ciasto (około 5 minut). Konsystencja będzie nieco klejąca, posyp lekko mąką i zostaw do dalszego wyrastania na godzinę.
Zrób budyń - zagotuj 600 ml mleka. W pozostałych 150 ml mleka rozpuść proszki budyniowe i 30 g cukru. Wymieszaj tak by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz ogień i wlej wymieszane proszki budyniowe i szybko mieszaj łyżką aż powstanie odpowiednia konsystencja budyniu. Zdejmij z ognia i przykryj garnek przykrywką.
Przygotuj rabarbar - rabarbar pokrój w plasterki i następnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru.
40 g mąki, 30 g cukru pudru oraz 30 g masła posiekaj i zagnieć szybko tworząc kruszonkę. Konsystencja powinna być sypka - łatwo będzie posypać po cieście. Schłodź w lodówce.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wygodnie będzie nakładać namoczoną w zimnej wodzie łyżką, ponieważ ciasto może się kleić. Na ciasto wyłóż budyń, a na budyń rabarbar. Posyp kruszonką i wbij ją w ciasto, by po upieczeniu nie odpadała.
Piecz ciasto w nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza piekarniku do suchego patyczka (około godzinę).
3/4 szklanki cukru pudru, wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz 1 łyżkę jogurtu greckiego wymieszaj tworząc polewę. Polej upieczone ciasto polewą.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji z ciastem drożdżowym smakuje fantastycznie. Idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę. Niezawodny przepis babci, który zachwyca smakiem. Ciasto drożdżowe bez problemu można zabrać w dłuższą podróż. Nie ma problemu by ciasto spakować na dłuższy pobyt poza domem. Wychodzi przepysznie puchate i wilgotne.
Alergeny w drożdżowym cieście z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Lista alergenów dla drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Energia i białka
(108g)
Węglowodany
(108g)
Tłuszcze
(108g)
Witaminy
(108g)
Składniki mineralne
(108g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.