Przepis na drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przygotuj blaszkę do pieczenia 25x35 cm. Drożdże i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 250 ml mleka powinno być lekko ciepłe.

Ciepłe mleko połącz z rozkruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru. Zostaw na 15 minut by wyrosło. Do dużej miski wsyp resztę mąki (z 500 g), pozostałe 3 łyżki cukru oraz jajka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zamieszaj. Dodaj olej, wyrób ciasto (około 5 minut). Konsystencja będzie nieco klejąca, posyp lekko mąką i zostaw do dalszego wyrastania na godzinę.

Zrób budyń - zagotuj 600 ml mleka. W pozostałych 150 ml mleka rozpuść proszki budyniowe i 30 g cukru. Wymieszaj tak by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz ogień i wlej wymieszane proszki budyniowe i szybko mieszaj łyżką aż powstanie odpowiednia konsystencja budyniu. Zdejmij z ognia i przykryj garnek przykrywką.

Przygotuj rabarbar - rabarbar pokrój w plasterki i następnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru.

40 g mąki, 30 g cukru pudru oraz 30 g masła posiekaj i zagnieć szybko tworząc kruszonkę. Konsystencja powinna być sypka - łatwo będzie posypać po cieście. Schłodź w lodówce.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wygodnie będzie nakładać namoczoną w zimnej wodzie łyżką, ponieważ ciasto może się kleić. Na ciasto wyłóż budyń, a na budyń rabarbar. Posyp kruszonką i wbij ją w ciasto, by po upieczeniu nie odpadała.

Piecz ciasto w nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza piekarniku do suchego patyczka (około godzinę).

3/4 szklanki cukru pudru, wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz 1 łyżkę jogurtu greckiego wymieszaj tworząc polewę. Polej upieczone ciasto polewą.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem, kruszonką oraz polewą cytrynową
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem, kruszonką oraz polewą cytrynową
Koszt przygotowania dania
16.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
216 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o drożdżowym cieście z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji z ciastem drożdżowym smakuje fantastycznie. Idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę. Niezawodny przepis babci, który zachwyca smakiem. Ciasto drożdżowe bez problemu można zabrać w dłuższą podróż. Nie ma problemu by ciasto spakować na dłuższy pobyt poza domem. Wychodzi przepysznie puchate i wilgotne.

Wartości odżywcze drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kalorie)
200.21 kcal
216.23 kcal
Białko
5.13 g
5.54 g

Węglowodany w drożdżowym cieście z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany
31.31 g
33.82 g
Węglowodany przyswajalne
30.89 g
33.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
0.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz
6.28 g
6.78 g
Tłuszcze nasycone
1.98 g
2.14 g
Tłuszcze nienasycone
4.29 g
4.64 g
Tłuszcze jednonasycone
3.11 g
3.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.19 g
1.28 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
21.13 mg
22.82 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina A
46.83 µg (mcg)
50.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
1.59 mg
1.72 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.50 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.08 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
45.92 µg (mcg)
49.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
1.63 mg
1.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
45.71 µg (mcg)
49.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
12.23 µg (mcg)
13.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód
44.17 mg
47.71 mg
Potas
147.25 mg
159.03 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
69.42 mg
74.97 mg
Fosfor
80.58 mg
87.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
14.94 mg
16.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
1.31 mg
1.41 mg
Cynk
0.61 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w drożdżowym cieście z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Lista alergenów dla drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
540 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 540 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Drożdże prasowane
40 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 2%
1000 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
79 g
4 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 79 g
Budyń (proszek)
90 g
2 opakowania
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 3
2.25
Za 90 g
Rabarbar
400 g
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cukier puder
190 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.95
Za 190 g
Masło
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
30 ml
1 łyżka
2.20
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.37
Za 30 ml
Sok z cytryny
20 ml
połowka cytryny
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
45.20
Jak oceniasz przepis na drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób