Przepis na drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 540 g
- Olej rzepakowy 100 ml
- Drożdże prasowane 40 g
- Mleko 2% 1000 ml
- Jajko 2 szt.
- Cukier 79 g 4 łyżki
- Budyń (proszek) 90 g 2 opakowania
- Rabarbar 400 g
- Cukier puder 190 g
- Masło 30 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 30 ml 1 łyżka
- Sok z cytryny 20 ml połowka cytryny
Przygotuj blaszkę do pieczenia 25x35 cm. Drożdże i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 250 ml mleka powinno być lekko ciepłe.
Ciepłe mleko połącz z rozkruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru. Zostaw na 15 minut by wyrosło. Do dużej miski wsyp resztę mąki (z 500 g), pozostałe 3 łyżki cukru oraz jajka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zamieszaj. Dodaj olej, wyrób ciasto (około 5 minut). Konsystencja będzie nieco klejąca, posyp lekko mąką i zostaw do dalszego wyrastania na godzinę.
Zrób budyń - zagotuj 600 ml mleka. W pozostałych 150 ml mleka rozpuść proszki budyniowe i 30 g cukru. Wymieszaj tak by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz ogień i wlej wymieszane proszki budyniowe i szybko mieszaj łyżką aż powstanie odpowiednia konsystencja budyniu. Zdejmij z ognia i przykryj garnek przykrywką.
Przygotuj rabarbar - rabarbar pokrój w plasterki i następnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru.
40 g mąki, 30 g cukru pudru oraz 30 g masła posiekaj i zagnieć szybko tworząc kruszonkę. Konsystencja powinna być sypka - łatwo będzie posypać po cieście. Schłodź w lodówce.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wygodnie będzie nakładać namoczoną w zimnej wodzie łyżką, ponieważ ciasto może się kleić. Na ciasto wyłóż budyń, a na budyń rabarbar. Posyp kruszonką i wbij ją w ciasto, by po upieczeniu nie odpadała.
Piecz ciasto w nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza piekarniku do suchego patyczka (około godzinę).
3/4 szklanki cukru pudru, wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz 1 łyżkę jogurtu greckiego wymieszaj tworząc polewę. Polej upieczone ciasto polewą.
Często zadawane pytania
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Muffinki z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Ciasta z rabarbarem

(liczba kalorii)
Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową - cechy przepisu
Więcej o drożdżowym cieście z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji z ciastem drożdżowym smakuje fantastycznie. Idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę. Niezawodny przepis babci, który zachwyca smakiem. Ciasto drożdżowe bez problemu można zabrać w dłuższą podróż. Nie ma problemu by ciasto spakować na dłuższy pobyt poza domem. Wychodzi przepysznie puchate i wilgotne.
Wartości odżywcze drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Energia i białka
(108g)
Węglowodany w drożdżowym cieście z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
(108g)
Tłuszcze
(108g)
Witaminy w przepisie na drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
(108g)
Składniki mineralne w przepisie na drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
(108g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w drożdżowym cieście z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Lista alergenów dla drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko