Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebny będzie 40 g cukru, 500 g mąki pszennej, 35 g drożdży świeżych, szklanka mleka, 3 żółtka jaj i 100 g masła.

1. Na początku przygotuj rozczyn: rozkruszone drożdże wymieszaj z 1,5 łyżki mąki, cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut by wyrosło.

2. W tym czasie w dużej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem z pomocą miksera.

3. Do masy z żółtek dodaj pozostałą mąkę, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko.

4. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

5. Następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma lub z użyciem miksera planetarnego.

6. W rondelku umieść masło i rozpuść, po czym powoli dodaj do ciasta, cały czas wyrabiając.

7. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

8. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 40 minut w 180 st. C.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić ciasto drożdżowe?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić ciasto drożdżowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ciasto drożdżowe to bardzo popularny słodki wypiek. Jego miękka i gąbczasta struktura powstaje dzięki pracy drożdży piekarniczych. Takie ciasto można wykorzystać jako słodki wypiek na deser, ale także zamiast kanapek np. z masłem, miodem lub dżemem. Taki słodki posiłek na pewno znajdzie wielu swoich amatorów. Wypieki ze świeżymi drożdżami świetnie nadają się do posiłków słodkich i wytrawnych.

Jak zrobić ciasto drożdżowe by było pyszne, a jego przygotowanie było łatwe i szybkie? Na początku przygotuj składniki: 40 g cukru, 500 g mąki pszennej, 35 g drożdży świeżych, szklanka mleka, 3 żółtka jaj i 100 g masła. Z tych rzeczy przygotujesz rozczyn oraz ciasto. Uspokajam, że przepis na ciasto drożdżowe jest prosty i na pewno sobie z nim poradzisz.

Na początku przygotuj rozczyn: rozkruszone drożdże wymieszaj z 1,5 łyżki mąki, cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut by wyrosło. W tym czasie w dużej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem z pomocą miksera. Do masy z żółtek dodaj pozostałą mąkę, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma lub z użyciem miksera planetarnego. W rondelku umieść masło i rozpuść, po czym powoli dodaj do ciasta, cały czas wyrabiając. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 40 minut w 180 st. C.

Niektórzy twierdzą, że najlepszą częścią ciasta drożdżowego jest kruszonka. Na nią również mamy sprawdzony przepis. Potrzebne będzie 50 g masła, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Wszystkie składniki umieść w miseczce i ucieraj najlepiej palcami. Następnie ułożone w formie ciasto posmaruj białkiem jaja i posyp wierzch kruszonką. Piecz całość.

Drożdże odgrywają w tych placuszkach kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, ciasto drożdżowe staje się takie dobre i puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie.

Do wykonania ciasta można użyć również cukru waniliowego, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Domowe wypieki to nie tylko pewność użytych składników, ale również czas, który możecie spędzić z bliskimi w kuchni. Rodzinna współpraca przy takich słodkościach to świetny czas na rozmowę i oderwanie się od zewnętrznego świata, w tym telefonu czy komputera. A satysfakcja ze świetnie wykonanej pracy, nagrodzona pysznymi rogalikami jest jeszcze większa.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto