Ciasto bananowe z orzechami
- Banan - 4 sztuki (400 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Jajko (1 szt.)
- Orzechy włoskie - 1/2 szklanki (125 g)
- Mleko 2% - 1/4 szklanki (60 ml)
Przepis na ciasto bananowe z orzechami krok po kroku
Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem.
Dodaj jajko, wsyp mąkę i wlej mleko, całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj proszek do pieczenia i cukier, a następnie posiekane orzechy.
Przełóż całą masę do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Wegański chlebek bananowy
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Ciasto bananowe z czekoladą
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Wege ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe bez jajek
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Chlebek bananowy
Więcej informacji na temat ciasta bananowego z orzechami
Ciasto bananowe z orzechami to połączenie klasycznego bananowca z porcją zdrowych tłuszczy, korzystnie wpływających na nasz organizm. Jeśli, najdzie Cię ochota na coś słodkiego, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis.
Taki rodzaj przekąski doda Ci energii i zapewni sytość do następnego posiłku.
Bananowiec to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej wersji lub przekąskę w ciągu dnia. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto bananowe z orzechami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: mąkę, banany, cukier, jajko, orzechy włoskie, mleko.
W moim przepisie użyłam zwykłej mąki pszennej, naturalnie zawierającej gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Wtedy Twoje ciasto będzie bez cukru i dodatkowo bez glutenu. Jeśli chcesz przygotować pyszne ciasto bananowe w wersji wegańskiej, wystarczy, że ominiesz jajka, a mleko krowie zamienisz na napój roślinny.
Może to być dowolny rodzaj, pamiętaj tylko o sprawdzeniu składu, ważne, aby nie zawierał on cukru dodanego. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić ciasto bananowe z orzechami? Wystarczy, że banany obierzesz ze skóry i rozgnieciesz widelcem, wbij jajko, wsyp mąkę i wymieszaj całość.
Następnie wlej mleko lub napój roślinny i ponownie wymieszaj. Możesz użyć miksera, jeśli nie chcesz, aby kawałki banana były wyczuwalne. Na samym końcu dodaj posiekane orzechy i przełóż ciasto do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka, czyli podłużna foremka.
Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach C, po 45 minutach nasze ciasto będzie dobre.
Sam widzisz jak łatwe i szybkie w przygotowaniu jest ciasto bananowe, koniecznie wypróbuj mój przepis w swoim domu.
Alergeny w cieście bananowym z orzechami
Lista alergenów dla ciasta bananowego z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
W przepisie na ciasto bananowe z orzechami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze ciasta bananowego z orzechami
Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było bezglutenowe, zamień mąkę pszenną np. na mąkę gryczaną, która jest naturalnie bezglutenowa.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.