Przepis na ciasteczka jeżyki krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, miska, lodówka

Mąkę wsyp do miski, wlej mleko, miód i odrobinę oleju. Wymieszaj całość.

Całe ciasto rozwałkuj na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki.

Upiecz spód ciasteczek w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.

Ostudzone ciastka posmaruj masłem orzechowym, dodaj rodzynki i posiekane orzechy.

Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.

Zanurz ciastka w rozpuszczonej czekoladzie i odstaw do lodówki na kilka godzin.

ciasteczka jeżyki
Ciasteczka jeżyki
Koszt przygotowania dania
17.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
93 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
90

Ciasteczka jeżyki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciasteczkach jeżyki

Nie masz pomysłu na ciasteczka, gdy naszła Cię ochota na słodycze?

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na ciasteczka jeżyki, które będą idealną przekąską do kawy, ale też świetnym deserem dla Twoich dzieci.

Domowe ciasteczka jeżyki powstają z kilku podstawowych składników, które bez problemu przygotujesz w ciągu kilku minut.

Zaopatrz się w: mąkę, mleko, olej rzepakowy, miód, orzechy – u mnie to migdały, ale nie ma to znaczenia, orzechy i tak będą siekane. Dodatkowo miód, masło orzechowe, rodzynki i czekolada, najlepiej sprawdzi się tutaj gorzka czekolada.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Dokładnie jak zrobić ciasteczka jeżyki z bakaliami opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.

Będzie to idealny przepis na najlepsze szybkie i łatwe ciasteczka z czekoladą i orzechami. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli, ponieważ są pyszne.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze ciasteczek jeżyki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kalorie)
372.18 kcal
93.05 kcal
Białko
10.64 g
2.66 g

Węglowodany w ciasteczkach jeżyki

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany
54.50 g
13.62 g
Węglowodany przyswajalne
51.63 g
12.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz
13.44 g
3.36 g
Tłuszcze nasycone
5.83 g
1.46 g
Tłuszcze nienasycone
7.61 g
1.90 g

Witaminy w przepisie na ciasteczka jeżyki

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina B6
0.09 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.48 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.23 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
74.10 µg (mcg)
18.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka jeżyki

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód
36.03 mg
9.01 mg
Potas
326.83 mg
81.71 mg
Wapń
56.27 mg
14.07 mg
Fosfor
162.29 mg
40.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
70.82 mg
17.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.02 mg
1.01 mg
Cynk
1.26 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.35 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, masło orzechowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek jeżyki 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach jeżyki

Lista alergenów dla ciasteczek jeżyki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Cena przygotowania ciasteczek jeżyki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Masło orzechowe
50 g
5 łyżek
10.00
Za 210.0 g
Liczba opakowań 1
2.38
Za 50 g
Czekolada gorzka
120 g
1 tabliczka
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
67.50
Jak oceniasz przepis na ciasteczka jeżyki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób