Ciasteczka jeżyki
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Mleko 3,2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
- Migdały (50 g)
- Masło orzechowe - 5 łyżek (50 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (120 g)
- Rodzynki (100 g)
Przepis na ciasteczka jeżyki krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, wlej mleko, miód i odrobinę oleju. Wymieszaj całość.
Całe ciasto rozwałkuj na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki.
Upiecz spód ciasteczek w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.
Ostudzone ciastka posmaruj masłem orzechowym, dodaj rodzynki i posiekane orzechy.
Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
Zanurz ciastka w rozpuszczonej czekoladzie i odstaw do lodówki na kilka godzin.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek jeżyki
Nie masz pomysłu na ciasteczka, gdy naszła Cię ochota na słodycze?
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na ciasteczka jeżyki, które będą idealną przekąską do kawy, ale też świetnym deserem dla Twoich dzieci.
Domowe ciasteczka jeżyki powstają z kilku podstawowych składników, które bez problemu przygotujesz w ciągu kilku minut.
Zaopatrz się w: mąkę, mleko, olej rzepakowy, miód, orzechy – u mnie to migdały, ale nie ma to znaczenia, orzechy i tak będą siekane. Dodatkowo miód, masło orzechowe, rodzynki i czekolada, najlepiej sprawdzi się tutaj gorzka czekolada.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Dokładnie jak zrobić ciasteczka jeżyki z bakaliami opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.
Będzie to idealny przepis na najlepsze szybkie i łatwe ciasteczka z czekoladą i orzechami. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli, ponieważ są pyszne.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w ciasteczkach jeżyki
Lista alergenów dla ciasteczek jeżyki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masło orzechowe
Wartości odżywcze ciasteczek jeżyki
Możesz użyć dowolnych orzechów.
Energia i białka
(25g)
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Witaminy
(25g)
Składniki mineralne
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.