Cassoulet

Opublikowano: 28.04.2022 r., 18:56 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne francuskie danie z fasolą
Cassoulet
Cassoulet to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj go koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
375 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Fasola biała jaś nasiona suche (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Passata pomidorowa (700 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Marchewka (50 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na cassoulet krok po kroku

Na początku fasolę moczymy całą noc, aby napęczniała. Następnie odcedzamy ją i wlewamy do niej świeżą wodę. Fasole gotujemy około 20 minut na małym ogniu.

Boczek i mięso z łopatki kroimy w kostkę. Cebulę także drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy mięso. Czekamy, aż się zarumieni.

Następnie wrzucamy ugotowaną fasolę, pokrojoną marchewkę oraz wlewamy bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy potrawę. Ponownie całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Na koniec dodajemy bułkę tartą i natkę pietruszki. Czekamy, aż danie pod jej wpływem zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na cassoulet
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat cassoulet

Pyszna zapiekanka cassoulet z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Łopatka wolno gotowana z dodatkiem warzyw w sosie pomidorowym jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić cassoulet? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku fasolę moczymy całą noc, aby napęczniała. Następnie odcedzamy ją i wlewamy do niej świeżą wodę. Fasole gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Boczek i mięso z łopatki kroimy w kostkę. Cebulę także drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy mięso. Czekamy, aż się zarumieni. Następnie wrzucamy ugotowaną fasolę, pokrojoną marchewkę oraz wlewamy bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy potrawę. Ponownie całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy bułkę tartą i natkę pietruszki. Czekamy, aż danie pod jej wpływem zgęstnieje.

Sprawdzony przepis na cassoulet nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Francuska łopatka w sosie pomidorowym odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cassoulet

Lista alergenów dla cassoulet przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze cassoulet

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
107.15
375.02
Białko (g)
6.55
22.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
6.51
22.77
Węglowodany przyswajalne (g)
3.94
13.78
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
4.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.74
20.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
7.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.54
12.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.55
8.93
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
3.09
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.91
20.69
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
24.22
84.78
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.44
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.64
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.81
9.83
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.97
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
1.73
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.96
3.34
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.66
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
6.05
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.45
22.58
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
237.33
830.65
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
303.85
1063.49
Potas (mg)
188.92
661.22
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.55
47.42
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
65.36
228.75
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.30
39.53
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
2.58
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.72
2.51
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cassoulet 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cassoulet

Koszt składników
102.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Passata pomidorowa
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
102.30