Przepis na cassoulet krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek

Na początku fasolę moczymy całą noc, aby napęczniała. Następnie odcedzamy ją i wlewamy do niej świeżą wodę. Fasole gotujemy około 20 minut na małym ogniu.

Boczek i mięso z łopatki kroimy w kostkę. Cebulę także drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy mięso. Czekamy, aż się zarumieni.

Następnie wrzucamy ugotowaną fasolę, pokrojoną marchewkę oraz wlewamy bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy potrawę. Ponownie całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Na koniec dodajemy bułkę tartą i natkę pietruszki. Czekamy, aż danie pod jej wpływem zgęstnieje.

Cassoulet w misce
Cassoulet
Koszt przygotowania dania
64.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
375 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
48

Cassoulet - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cassoulet

Pyszna zapiekanka cassoulet z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Łopatka wolno gotowana z dodatkiem warzyw w sosie pomidorowym jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić cassoulet? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku fasolę moczymy całą noc, aby napęczniała. Następnie odcedzamy ją i wlewamy do niej świeżą wodę. Fasole gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Boczek i mięso z łopatki kroimy w kostkę. Cebulę także drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy mięso. Czekamy, aż się zarumieni. Następnie wrzucamy ugotowaną fasolę, pokrojoną marchewkę oraz wlewamy bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy potrawę. Ponownie całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy bułkę tartą i natkę pietruszki. Czekamy, aż danie pod jej wpływem zgęstnieje.

Sprawdzony przepis na cassoulet nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Francuska łopatka w sosie pomidorowym odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze cassoulet

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
107.15 kcal
375.02 kcal
Białko
6.55 g
22.91 g

Węglowodany w cassoulet

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
6.51 g
22.77 g
Węglowodany przyswajalne
3.94 g
13.78 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.31 g
4.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
5.74 g
20.08 g
Tłuszcze nasycone
2.19 g
7.68 g
Tłuszcze nienasycone
3.54 g
12.40 g
Tłuszcze jednonasycone
2.55 g
8.93 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
3.09 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cholesterol
5.91 mg
20.69 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cassoulet

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
24.22 µg (mcg)
84.78 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.44 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.81 mg
9.83 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.97 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina E
0.49 mg
1.73 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.96 µg (mcg)
3.34 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.66 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.32 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.73 mg
6.05 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.45 µg (mcg)
22.58 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
237.33 µg (mcg)
830.65 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cassoulet

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
303.85 mg
1063.49 mg
Potas
188.92 mg
661.22 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń
13.55 mg
47.42 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor
65.36 mg
228.75 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.30 mg
39.53 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
2.58 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk
0.72 mg
2.51 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.32 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cassoulet 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cassoulet

Lista alergenów dla cassoulet przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania cassoulet

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Passata pomidorowa
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
102.30
Jak oceniasz przepis na cassoulet
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób